Test

Vedd fel a kesztyűt!

2687

A mai felszabadult szexuális életet is felelősségteljesen kell kezelni, ezért semmilyen helyzetben nem lehet elhanyagolni a védekezést, hiszen így minimálisra csökkenthetjük a szex veszélyforrásait és az együttléttel járó kockázatot.

Testnedvek

Fontos, hogy a testnedvek, elsősorban a vér, a sperma, a menstruációs váladék, a hüvelyváladék lehetnek azok a közvetítő anyagok, amelyek szex közben valamilyen vírust az egyik szervezetből a másikba juttathatnak. Biztonságos szex során ezek véráramba jutását igyekszünk megakadályozni. Különösképpen akkor kell odafigyelnünk az alapos védekezésre, ha HIV-fertőzöttel kerülünk össze, esetleg mi magunk váltunk fertőzötté, de ugyanilyen fontos a többi szexuális úton terjedő betegség megelőzése, mint amilyen a méhnyakrákot okozó HPV vagy az alattomos chlamydia. Fontos, hogy ha alkalmi szexben van részünk vagy új partnerünk van, minden lehetséges óvintézkedést betartsunk, ezáltal a továbbiakban is kiegyensúlyozott szexuális életet élhessünk.

Hagyományos szex

A vírus a spermán vagy a hüvelyváladékon keresztül adható át a partnernek hüvelyi közösülés esetén, ha a testnedvek valamilyen sérülés miatt a véráramba kerülnek. A hüvelyhám  könnyen sérül, sokszor alakulnak ki rajta apróbb sebek segédeszközök, de akár egy nem megfelelően levágott köröm hatására is.

A legjobb védekezési módszer az óvszer, ennek használata előzheti meg leghatékonyabban a fertőzést. Fertőzöttel való szex esetében, ha kézzel nyúlunk a hüvelybe, szintén tanácsos valamilyen óvintézkedés, ez lehet akár egy egyszerű gumikesztyű felhúzása is. A segédeszközök fokozott tisztán tartása, a fertőtlenítés és az óvszerrel való burkolás is javasolt, és fontos, hogy a játékszereket ne használjuk felváltva.

Orális szex

Partnerünk orális kényeztetése kritikus pont, mivel önmagában nem minősül különösebben kockázatosnak, mégis vigyázni kell. Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mivel nem történik behatolás, csak ártatlan nyalakodás, nem vagyunk veszélyben. Ma még nem túlzottan elterjedt - és lássuk be, nem nyújt akkora élményt -, de mindenképpen ajánlott orális szexhez is óvszert használni. Mára egyértelműen bebizonyosodott, nem is egy olyan szexuális úton terjedő betegség van, amely az ilyen együttlétek során is fertőz.

A HIV fertőzött nyála önmagában elhanyagolható mennyiségű vírust tartalmaz, ami nem fertőzőképes, de az előváladék már nagy mennyiségben tartalmazhat vírust még akkor is, ha az adott személy gyógyszert szed, és vírus mennyisége alacsony. A lenyelt ondó önmagában megint nem veszélyforrás - a HIV vírus nagyon érzékeny, a gyomornedvek azonnal elpusztítják -, de az odáig vezető út fertőzés szempontjából veszélyes lehet.

Szájba élvezés, az ondó lenyelése esetén nem zárható ki, hogy a fertőzött sperma a nyálkahártyán, a szájüregben vagy a nyelőcsőben előforduló apró sebeken keresztül jut át a szervezetbe. Az ilyen sérülések nem kizárhatóak, gyakoribbak, mint gondolnánk. Sokan szenvednek fogínyvérzéstől, ez is potenciális veszélyforrás, hiszen nyílt sebnek minősül a szájüregben. Orális szex során könnyen megsérülhet a torok nyálkahártyája is, ami szintén utat nyit a HIV vírusnak. Ezen veszélyek elkerülése érdekében tartsd észben a következőt: lehetőség szerint ne vedd a szádba és ne nyeld le olyan személy ondóját, akinek nem vagy biztos a HIV státusában! Hasonló szabályok vonatkoznak a nőkkel folytatott orális szexre is. A hüvelyváladék szintén fertőzőképes mennyiségben tartalmazhat HIV vírust, ezért ebben az esetben is javasolt valamilyen fizikai védelem használata, ami lehet egy félbevágott óvszer vagy a dental-dem néven ismert latexlapocska is.

Anális szex

Az anális szex, a végbélen keresztül történő behatolás az egyik legkockázatosabb szexuális magatartás. A végbél a legérzékenyebb a sérülések szempontjából. A közösülés során nyálkahártyáján könnyen alakulnak ki apróbb sérülések, amik azonnal utat engednek a vírus szervezetbe jutásának. Valószínű ez volt az oka, hogy az első HIV-fertőzések a homoszexuális férfiak köréből kerültek ki. Az óvszer itt elengedhetetlen fontosságú, s mivel a hüvellyel ellentétben a végbél nem termel természetes kenőanyagot, vizes alapú síkosító használatával csökkenthető a szárazságból fakadó sebek kialakulásának valószínűsége is. Sajnos anális együttlét esetén az óvszerek sokkal könnyebben szakadnak, mint hüvelyen át való behatoláskor, ezért igyekezzünk erősebb anyagból készült, esetleg kifejezetten anális szexhez tervezett óvszert választani. Homoszexuális együttlét esetén nem csak a passzív, hanem az aktív, behatoló fél is ki van téve a veszélynek, a makkon is keletkezhetnek számunkra szinte észrevehetetlen, a vírusok számára azonban óriási kaput nyitó sérülések.

A leszbikusok közötti HIV fertőzés kevésbé kutatott kérdés, de semmiképp nem tekinthető alacsony rizikójú csoportnak. Egyes szexuális szokásokra vonatkozó felmérések szerint igen nagy számban élnek nemi életet férfiakkal is (ha nem is rendszeresen), ráadásul sokan pont meleg férfiakkal kerülnek kapcsolatba, és gyakran a védekezésre sem fordítanak figyelmet. Ebből kifolyólag ismeretlen partner esetén a leszbikusoknak ugyanolyan fontos szem előtt tartani a megfelelő biztonságot, mint bárki másnak. Mindkét nemmel folyatott anális-orális szex esetén szintén javasolt az elővigyázatosság az esetleges apróbb nyílt sebek miatt.

Egyes szexuális magatartásformák semmiféle veszélyt nem jelentenek, bár nem valószínű, hogy egy életen át megelégednénk maszturbációval, cyberszexszel, erotikus masszázzsal, csókolózással és kesztyűben való ujjazással. Ha komolyabb szexuális kalandokra vágysz, igyekezz nyíltan kommunikálni a biztonságos szexre való igényedet, és kerüld az alkohol vagy drogok hatása alatt folytatott felelőtlenebb együttléteket. Ha úgy gondolod, hogy a közelmúltban kockázatos szexuális tevékenységet folytattál, vagy valaha életedben tettél ilyet, és még nem voltál szűrésen, menj el egy tesztre. A negatív diagnózis megnyugtató, és a jövőben nagyobb óvatosságra késztet majd. Egy esetleges pozitív diagnózis esetén pedig minél hamarabb derül ki, annál nagyobb az esélyed rá, hogy jó egészségben élj hosszú, boldog életet.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások