Közösség

Mi lóg a póznán?

2650

Tuti, hogy te is láttál már póznáról, vezetékről, fáról csüngő cipőket, és fogalmad sem volt róla, mit jelent, de érezted, valami oka biztosan van. Hát, kábé ennyiben össze is foglalhatjuk, amit a shoetossingról, más néven shoefitről  (shoe+graffiti) tudni érdemes. Mivel minden nap az iroda ablakán kinézve egy himbálózó pár cipő fogad minket, úgy éreztük, ideje utána járni, mi is ez a különös jelenség, ami gyökeret vert itthon is. Kiderült, hogy nem új keletű  hóbort ez, Amerikában, Izraelben, Romániában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Spanyolországban, Brazíliában és Mexikóban mindez már megszokott.

A mozzanat

A cipődobás Amerikából terjedt szét a világon, ahol eleinte telefonkábelekre és magasfeszültségű vezetékekre hajították a cipőket úgy, hogy összekötötték azok fűzőit, hogy biztosan fennakadjanak a póznákon. Általában sportcipőket látni itthon a szélben hintázva, de külföldön már egyáltalán nem meglepő, ha bőrcipőt vagy akár bőrcsizmát látunk az égben. A cipődobálás nem mindenhol jelenti ugyanazt, sőt bátran lehet mondani, nincs két olyan hely, ahol egyezményesen használnák e jelölési vagy megemlékezési formát, s minden bizonnyal maguk a dobálók csak jókat mulatnak a hipotéziseken.

Klikk a képre!

Megvetés jele

A cipődobálás nem pusztán csak szórakozás, fontos jelentése van annak, ha egy pár cipő a póznán landol. A világ számos helyén mást jelent, ha valaki a cipőjét dobálja. Irakban egyszer Hussein szobrához dobálták az emberek a cipőiket, hogy megvetésüket fejezzék ki az államférfi ellen. Az arab kultúrában a cipő a test legalacsonyabb részét jelzi, így ha valaki ledobja a cipőjét, sőt rádobja valakire, akkor az azt jelenti, hogy az illető személy vagy dolog a cipődobáló alatt helyezkedik el, azaz lenézi, megveti azt. Mindez ősi, vallási gesztus az araboknál. Ezért van az Al-Rashid Hotel padlóján George Bush arcképe, a már leköszönő amerikai elnök feje, amire mindenki rátapos. Erős párhuzamként erre hajaz az az okfejtés is, miszerint iskolai gúny eszköze is a cipőparittya, a gyengébb, elnyomott gyerek lábbelijét az erősebb elnyomók az égbe hajítják, s a szegény üldözött mehet haza mezítláb.

Már nem szűz

Amerikában a fiatal fiúk szertartás szerűen lökik a cipőt a magasba akkor, ha elveszítik a szüzességüket. Ez a szokás Skóciában honosodott meg, ahol a már nem szűz ifjak a cipők vezetékekre hajításával üzenik a többieknek a nagy eseményt. Akad még olyan magyarázat is, mely szerint a fiatalok szertartás szerűen emlékeznek meg a tanév végéről, vagy a közelgő házasságról. Ez a szebbik verzió. 

Bandaháború

Egy San Diego-i városi legenda szerint a cipőkkel a helyi bandák jelölik meg körzetüket, ám ezt egy helyi rendőrnő cáfolta, pusztán legenda ez szerintük. Más városok más rendőrei igenis adnak a fenti állításokra, s egyes őrsök minden új, póznán megjelenő pár cipő környékét átvizsgálják, s legtöbbször el is távolítják azokat. Egyes rendőrök a shoefiti oldalát is előszeretettel látogatják, hogy minél többet megtudjanak a jelenségről. Mások szerint bandatagok halálát jelzik a cipők, akik gyilkosság áldozatai lettek. Los Angelesben emiatt felléptek a helyi szervek és a bandaháborúk elkerülése végett sorra tisztítják meg a póznákat a cipőktől. Hallani olyan városokról is, ahol a cipőket valaki emlékére -olyannak, aki már nincs köztük - dobják a magasba tiszteletük jeléül, ráadásul olyan elhunytakra emlékeznek így, akik bandaháborúban távoztak a másvilágra, a cipőt pedig annak a helynek a közelébe aggatják, ahol az illető meghalt.

Drogtanya

Kering olyan legenda is, miszerint a póznával tarkított cipő melletti házban jó minőségű drogot lehet vásárolni - szerintük ez olyasmi, mint egy cégér. Egyesek azt állítják, ahol a cipő van, ott a közelben kiváló minőségű kokaint árulnak, mások olyan heroin lelőhelyet gyanítanak a lábbelik környékén, ahonnan többet nem lehet távozni. Annyira jó minőségű, hogy bele lehet halni. Léteznek aztán olyan hangok is, mik szerint a cipők azt susogják, ha egyszer kipróbálod az anyagot, többé nem rúgod le magadról annak szorítását. 

Egyebek

Sok filmben feltűnnek az égi cipők vágóképként vagy egy-egy nem kifejtett jelenet erejéig, de az Amikor a farok csóválja című alkotásban egyértelmű üzenetet hordoz a cipődobálás. Ott egy - nem létező - háborús hős emlékére kezdik hajigálni a surranókat fákra, póznákra, s egyre többen teszik ezt. Sokan talán erre reflektálnak a való életben is, de mivel valójában senki nem tudja, mi is a valódi ok, tekinthetjük ezt világméretű hobbinak is, amire ki-ki ráaggathatja saját üzenetét, és tulajdonképpen csak azért csinálja, mert másoktól is ezt látta. Ennek értelmében találunk olyan magyarázatot, hogy a házból kivezető elektromos vezetékre dobott cipők távol tartják a szellemeket. Flower poweresek azonosulhatnak a szabadság üzenettel, miszerint elég a lábak börtönéből, vessük le cipőinket! Spirituális lelkületűek az égiekhez kerülhetnek közelebb, ha feldobják a tappancsfedőket. Repülőgép fetisiszták is reménykedhetnek, lehetséges ugyanis, hogy a pontok olyan helyeket jelölnek, ahol a gépek alacsonyan szállnak, és jól meg lehet nézni őket.

S ha már magunkévá tettük a shoetossing minden üzenetét, elkezdhetjük keresni a jojókat, ezek ugyanis egyes városi elemek szerint a közelben fellelhető szexuális szolgáltatást hivatottak jelezni, de a lufik, sőt, a jojóra kötött lufik is speciális üzenettel bírnak. Az Államokban járva ráadásul fejjel lefelé az útjelző póznákra húzott csizmákat is láthatunk, az okok hasonlók, azaz vagy semmilyenek vagy mindenfélék. Már csak arra kéne valami tuti módszer, hogyan lehet feldobálni olyan magasra és olyan pontosan a csukákat, de talán a sok félresikerült próbálkozás eredményezi a városszerte látható elhagyott egész vagy fél pár cipőket. Vagy ez megint valami újabb rejtély?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások