Mi ez?

Mi ez? Szexcsakra

2676

A gyökércsakra után a soron következő energiaközpontunkat leggyakrabban szex csakraként emlegetik, de nemi vagy szakrális csakraként is ismerjük. Szanszkrit neve a Szvadhiszthana, melynek jelentése édes íz. Színe a narancssárga, eleme a víz, bolygója a Plútó, asztrológiai jegyei a rák és a skorpió. Mantrája a vam, érzékelése az ízlelés. A köldök és a nemi szervek között helyezkedik el, s ezen központunk magában hordozza a barátságosságot, az alapvető érzelmeket, a kreativitást, intuíciót és természetesen a szexualitást is, s itt raktározódnak gyermekkori érzelmeink, esetleges sérelmeink is, s ez a kreatívitás csakrája is.

Szerveinket illetően a nemi csakra felügyelete alatt állnak a vesék, a petefészkek, a petevezeték, a hüvely, a méh, a herék, a hímvessző és a testfolyadékok, belső elválasztású mirigyek közül pedig az ivarmirigyek. A csakra alul vagy túlműködése esetén ezen szervekben jelentkeznek zavarok, ezekhez köthető betegségek vagy panaszok mutatkozhatnak, s a tünetek igen széles skálán mozoghatnak. Mivel ez a csakránk felel folyadékháztartásunkért, tapasztalhatunk vesegyengeséget, allergiát, energiahiányt, de leggyakrabban felfúvódás, hízás, hajhullás, gombás fertőzés - különösen a nemi szerveken - , ciszták, étkezési zavarok, mellbetegség és orgazmusproblémák jelentkezhetnek. Minden tünetnek megvan a maga oka, s ha hozzávesszük, hogy a csakrák nem szemlélhetők pusztán fizikai síkon, s melléjük tesszük az érzelmi, pszichés szálat is, máris érthetővé válik az egész.

A nemi csakra a női princípiumot jelenti, ezért a nőiesség jegyei és tünetei egyértelműen befolyásolhatók általa. Ha problémánk van nőiességünkkel, érzelmi világunkkal, párkapcsolatainkkal, mind külsőnkben - hajhullás, hízás, fogyás - mind belsőnkben - ciszták, mellproblémák - nemi jellegeinket támadjuk. Tegyük hozzá, hogy a nemi hormonok termelődése is ezen csakra uralma alatt áll, s mind a férfi, mind a női nemi hormonok meghatározzák külső jegyeinket, hangulatunkat, viselkedésünket, természetünket.

Talán a legbonyolultabb érzelmi sík tartozik a nemi csakrához, nem csak a szexualitás maga (bár ez a gyökércsakrával együtt működik), hanem a férfi-nő, esetleg férfi-férfi vagy nő-nő viszony megannyi kérdése és buktatója, szenvedése és küzdelme itt jelentkezik. A féltékenység, a hűség, a menni vagy maradni, az elszakadás vagy összeolvadás, a szabadság kötöttség kettősségei és az ezeken való rágódás a szexcsakra szerveiben okoznak először elváltozásokat. Egy nőnek, ha cisztája van, rendszerint magánéleti problémái is vannak, hisz ezt jellemzően be nem gyógyult érzelmi sérülések vagy éppen folyamatban lévő érzelmi változások okozzák.

Az elengedéssel kapcsolatos félelmek - szakításra, továbblépésre való képtelenség - a hólyagok területén bosszulják meg magukat, s mindkét alsó csakra karbantartását igénylik. Ha valakinek a gyermekvállalással kapcsolatosan vannak félelmei, aggodalmai, természetszerűleg a méhében produkálhat tüneteket. Férfiak és nők esetében a szexualitással való problémák az orgazmuszavarokban, impotenciában vagy hüvelyproblémákban, s elhízásban, különösen altesti területen mutatkozhatnak meg.

Ha ezen csakra energiái kiegyensúlyozottak, a személy barátságos, odafigyel másokra, humoros, törődő, jók a megérzései, melegséget sugároz magából. A területen jelentkező energiahiány félénk, visszahúzódó, túlérzékeny, szexuális aktivitásban szélsőséges, frigid vagy impotens, negatív és bűntudatos embert eredményez. A túláradó energiák ezzel szemben lobbanékony, támadó, túlontúl ambiciózus, illúziókat kergető, manipuláló, másokat szexuális tárgynak tekintő jellemet rajzol meg.

Kezeljük!

Természetesen a legegyszerűbb az lenne, ha rendet tennénk magánéletünkben és gyermekkorunkban, ha elengednénk, amit el kell, ha nem féltékenykednénk, de ezt nagyon könnyű mondani. Fordítsuk meg a dolgot, és kezdjünk el dolgozni a csakránkkal, szagoljuk illatait, hordjuk színét, hallgassuk mantráit és együk ételeit! A meditációt megtanulni igen nehéz, nem is lehet egy cikk keretében elsajátítani, de már azzal sokat tehetünk, ha stimuláljuk nemi csakránkat, hogy szükségletei szerint leadja vagy felvegye a szükséges energiamennyiséget.


szólj hozzá: Body Chakra 2 Sacral

Színe a narancssárga, így hordjunk narancssárga ruhákat, kiváltképp ezen a területen, tehát fehérneműben, harisnyában, szoknyában, nadrágban ide koncentráljuk a színt. Otthonunkban is körülvehetjük magunkat ezzel a színnel, alhatunk narancs ágyneműben, heverhetünk narancs párnák közt. Ha belegondolunk, hogy minden színnek megvan a maga hullámhossza, azaz a maga rezgése, érthetővé válik, hogy ez miért működik.

Étrendünkben az ovo-lakto vegetáriánusság felé kéne törekednünk, amennyire tudunk. A hústól mindenképpen tartózkodjunk, és fogyasszunk sok édes gyümölcsöt: dinnyét, kókuszt, epret, mangót, narancsot. Hasznos a mandula és minden dióféle, fűszerek közül pedig a fahéj, a vanília, a karob, az édes paprika vagy a szezámmag és a méz. Jótékonyan hatnak a tejtermékek, a gomba, a padlizsán, a hagyma. Fontos megjegyezni, hogy ha valamilyen ételt nem kívánunk, semmiképpen se fogyasszuk, hisz akkor biztosan árt nekünk. (A csakra étrendek szerint, ha előző életünkben magasabb csakra szinten voltunk, az alacsonyabb csakrák ételeit kerülnünk kell, s ezekre többnyire fel is hívja figyelmünket szervezetünk.)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások