Közösség

E-könyv, e-film, e-ember

2668

Könyvet olvasni jó, még akkor is ha éppen nincs rá energiánk, mert kitépi a gondolatainkat vagy épp újakat ad azokhoz, így a költői kérdésre, hogy ment-e világ könyvek által előrébb, a válasz egyértelműen igen. 

A könyvek a papírformájukat egyelőre megtartják, ám az információ fejlődésével értelemszerűen digitális változatban is elérhetőek lesznek. Van egy film, Időgép a címe, amiben a főhős a szerelmet keresve időgépet épít, mellyel jócskán előrepül, így egy olyan világba csöppen, ahol már a digitális, hologramos, élő emberre hasonlító könyvtár is ósdinak tűnik. A rendszer mechanikája az, hogy egy embernek ábrázolt hologram hangosan felolvasta a kívánt könyvet, természetesen a memóriájából, melyhez minden egyéb adatot is elmondott a szerzőről és az adaptációkról.

Itt még nem tartunk, de közelítünk, egyelőre a könyvek történelmének azt a korszakát tapossuk, melyben úgynevezett e-readerrel, e-paper-ön olvashatjuk a kedvenceket. Tapasztalt e-book használók arról fórumoznak, hogy nincs is annál jobb befektetés, mint egy e-reader, melynek ára körülbelül 650 euro. Az olvasó funkciót akár iPod vagy PDA készülékek funkciójában is megtalálhatjuk, de az igazi élményt az elektronikus könyv adja meg. Ezen túlmenően lehetőségünk van arra is, hogy az interneten olvasgassunk, mert nemrég vált hozzáférhetővé Európa digitális multimédia-könyvtára, az Europeana. Indulásakor több mint két millió anyagot tettek elérhetővé, melyek főleg könyvek, térképek, hangfelvételek, festmények és filmek. Mindezt az Európai Unió tagországainak nemzeti könyvtáraiból és kulturális intézményeiből gyűjtötték össze. Mielőtt még azt gondolnánk, hogy tagságit kell fizetni, felfedjük, a szolgáltatás ingyenes. A most közzétett tartalmat az Uniós intézményekkel együtt folyamatosan bővülnek, egy tézis szerint a Europeana a Google Book Search konkurensévé is fejlődhet.

Itthon a legelterjedtebb eletronikus és ingyenes könyvtár a MESZK oldalán található, ahol akár Winnetou történetét is feleleveníthetjük, s ahol a saját anyagok publikálása is megoldható.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások