Étel+Ital

A jó borból jó ecet lesz

2677

Egy kínai közmondás szerint "tűzifa, rizs, olaj, só, szósz, ecet és tea " a mindennapi lét alapvető szükségletei. Beszéltünk már az ecetről, hogy mennyire jó szolgálatot tesz a háztartási munkában, de nem feledkezhetünk meg a gasztronómiáról sem. Összegyűjtöttük, hogy hogyan készül, milyen fajtái vannak és milyen egészségmegőrző, gyógyító hatásai vannak az ecetnek.

Millió egy tippünk van, hogy mire használjuk az ecetet. Nem csak tíz és húsz százalékos ecet létezik, ezt gondolom sejtitek. Az ecetet már az ókorban is használták tartósításra, ízesítésre, sőt még gyógyászati célokra is. Franciaországban, a legnagyobb ízkedvelők országában a reneszánsz korában virágzott leginkább az ecetkészítés, ízesítés. Közel százötvenfajta ecetet készítettek akkoriban, ízesítettek málnával, almával, rózsával, borssal, számtalan illatos-, és fűszernövénnyel. Angliában, 1673-ban ecetadót vezettek be, mert olyan jól jövedelmezett annak készítése és a vele való kereskedés. A mai fermentációs, gyári előállítását megelőzően, az ecet készítés hosszadalmas, bonyolult feladat volt. Egy jó ecet annyi odafigyelést igényel, mint a jó bor. Nem hiába közkeletű az a mondás, hogy a jó borból jó ecet lesz. Régebben az ecetet úgy készítették, hogy a bort, sört, gyümölcsleveket állni hagyták, ami lassan átváltozott ecetté. Szóval semmi köze az ecetfához. Az Orleans-i módszer, Franciaországban volt elterjedt. Ennek során gyümölcslevelet adagoltak a már ecetesedett léhez, és lefőzték. Semmi varázslat nincs az ecet készítésben, csupán kémiáról van szó. Az alkoholos oldat egy olyan kémiai folyamat során alakul ecetté, amikor az etilalkohol részlegesen oxidálódik, acetaldehiddé, majd acetaldehid-ecetsavvá alakul át. Ezt a több hónapig tartó folyamatos, a modern eljárásoknak köszönhetően, sikerült lerövidíteni alig két hétre. A legkiválóbb ecetfajta, a balzsamecet a mai napig hagyományos, hosszan tartó folyamat által készül el. Ezt a nemes ecetfajtát a Trebbiano és Lambrusco szőlőfajták levéből készítik. A szőlőlevet tűz felett forralják, majd hordókba öntik. Nagyon fontos, hogy a hordók kőris-, cseresznye-, gesztenye-, eperfából készüljenek, mert az elkészült ecetben érezhetők ezeknek az aromájuk, valamint a színüket is befolyásolva a hordó. A levet öt évig hagyják érni, fermentálódni, ülepedni. Mindegyik év elején az érő folyadékot fiatal ecettel keverik és kisebb hordókba helyezik.

Ételecet

Ez az a tíz és húsz százalékos, ami minden háztartásban megtalálható. tisztítunk öblítünk vele, eltüntethetjük a penészfoltot, a téli sózás után kicsapódott sómaradékot a cipőnkről, színeket élénkítünk vele, csillogtatjuk a hajunkat tőle és tartósítunk, ízesítünk vele. Akár hat évig is tárolhatjuk, nem romlik meg, használjuk salátákhoz, pácokhoz, vagy a csülkös bablevesbe. 

Borecet

Lehet fehér vagy vörös, erjesztéssel készülnek, fahordókban. A fehérborecet enyhén kesernyés, a vörösborecet édeskésebb, rengeteg antioxidánst tartalmaz, koleszterinben, nátriumban és zsírban kifejezetten szegény, így megelőzője lehet a szívbetegségeknek és a magas vérnyomásnak is. A borecet különösen ízletes babbal, zöldségekkel, tésztákkal és teljes kiőrlésű gabonákkal.

Balzsamecet

Véletlenül fedezték fel, mint annyi minden mást. Egy edényben felejtett szőlőmust felforrt, amit elfelejtettek, csak akkor találták meg az edényt és kincset ,amikor az már ecetes volt. Rögtön elkezdték használni. Persze, hogy római mese ez is. Némely balzsamecet megérheti az akár több mint negyvenéves kort is. A tárolás időtartama a legmeghatározóbb az ecet minőségét illetően, akárcsak a bornál. Mivel édes, lágy íze van kiváló desszertekhez, gyümölcsökre, akár fagylaltra is tehetjük, jól illik salátaöntetekbe, húsokhoz.

Almaecet

Ez a legegészségesebb ecetfajta, kifejezetten gyógyítóhatású. Segíti az anyagcserét, a zsírégetést, az emésztést. Enyhíti az ízületi gyulladások tüneteit és fokozott epetermelésre készteti a májat. Magas káliumtartalma miatt serkenti a sejt- és szövetnövekedést, enzimjei pedig gyorsítják a szervezetben lezajló kémiai folyamatokat. kozmetikumként is jó, főleg a hajra kenve, hiszen fényessé teszi azt, sőt a hajnövekedést is serkenti. Salátákhoz, mártásokhoz, főételekhez, és húsokhoz egyaránt használhatjuk. Enyhén felmelegítve mézzel, rózsa- vagy levendulaszirommal, ibolyával automatizáljuk, de málnával, eperrel is szuper.

Rizsecet

Erjedt rizsből készítik, a hagyományos rizsecet ecetsavtartalma nagyon alacsony, három-öt százalék, emiatt sokkal lágyabb, selymesebb, mint a hagyományos ételecetek. Kicsit édes, kicsit sós, íze, illata nem hasonlít semelyik más ecetéhez. A japán- és kínai konyha ízeinek meghatározója a rizsecet, a japánok híres szusijának nélkülözhetetlen kelléke, ettől kapja az étel jellegzetes savanykás ízét. Különböző salátaöntetekbe, fűszeres pácokba, mártogatni való szószokba egyaránt használhatjuk.

Gyógyuljunk meg!

Az igazi gourmandok  tudják, hogy nem csak az íz, de a hatás sem elhanyagolható. Így van ez a fűszerecetek esetén is. A kakukkfű ecet vasat, magnéziumot tartalmaz, fertőtlenítő, és általános gyógyító hatása van, jó a köhögésre és bélbetegségekre is. Az oregáno ecet fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású, megöli a baktériumokat, gombákat, más kórokozókat, megfázás és influenza ellen is alkalmazható. A zsálya ecet torokfájás és ínybetegségek ellen kiváló gargarizáló folyadék, fertőtlenítő hatású, vérzéscsillapításra is használható A rozmaring ecet kalcium, kálium és magnézium tartalmú, amelyek egyensúlyban tartják az idegeket körülvevő folyadékokat és a szív szöveteit, jó az alacsony vérnyomás ellen is. 

Akárcsak a fűszerolaj, a fűszerecet is elkészíthető otthon. Vegyünk egy felfele szűkülő, jól záródó üveget, helyezzük bele a fűszernövényt öntsük tele bor-vagy almaecettel, zárjuk le és hagyjuk állni, sötét, hűvös helyen legalább egy hétig, időnként rázzuk meg. Nem csak finom, de esztétikus látványt is nyújtanak a sorakozó fűszerecetüvegek. Képzeljük csak el az enyhén színes levet, egy szép üvegben, amelyben ott figyel egy szép növény.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások