Közösség

Bezöldül a pápalak

2666

Legújabb pápánk folytatja a katolikus egyház történetében sok esetben progresszívnak tekinthető lépéseit, már tudjuk, hogy a bűnöket is újraértelmezte, hogy sms-ben lehet pápai áldásokat kérni, most pedig a környezetvédelem, a megújuló energiaforrások terén igyekszik példát mutatni. A Vatikán energiaellátásának egy részét ugyanis napkollektorok segítségével oldják meg, adta hírül a Reuters a napokban.

A pápai kihallgatási csarnok kupolájának 5000 négyzetméternyi területét mintegy 2400 energiagyűjtő panellal fedik be, ám ezek alulról nem lesznek láthatók, így a látvány zavartalan marad, a Szent Péter Bazilika látképe sem változik. A panelek által termelt energia több vatikáni épületet képes majd ellátni egész évben megújuló energiával.

A rendszert a német SolarPower tervezte, s segítségükkel a Pápa országa évente mintegy 250 tonna széndioxid kibocsátást előz meg, s 80 tonna annak az olajnak a mennyisége, amit tizenkét hónap alatt megspórolnak a napenergia segítségével.

Benedek pápa nem csak ezzel a lépéssel jelzi, hogy egyházát környezettudatos irányba szeretné fordítani, beiktatása óta máér tudományos konferenciát is szervezett a témában, és kimondta azt is, a kialakult helyzetért a felelőtlen emberi viselkedés felel, s felszólított mindenkit, halljuk meg végre a Föld szavát!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások