Test

Mi ez? Fogkő

2645

Ha szembeállsz a tükörrel, kitátod a szádat és lefelé nézel, látsz az elülső, alsó fogaid belső oldalán elszíneződést? Ha igen, akkor rohanj a fogdokihoz! Mert ez a fogkő, ami a fogakon található lepedék elmeszesedésével jön létre. Étkezések után a fogakra lerakódik egy vékony plakkréteg, mely a nyálban feloldódott étel egy része. Ez a plakk a fogak nem “öntisztuló” felszínén pl. a fogak között és az ínyszéleknél található nagyobb mennyiségben. A plakk és az ebből kialakult fogkő krónikus ínygyulladást és fogágybetegséget okoz, az íny visszahúzódik, alatta a csont is elsorvad, a fogak meglazulhatnak, különösen az íny alatt megbúvó formája veszélyes. Harmincöt éves kor felett sokkal több bajt okoz, mint a fogszuvasodás, a fogak elvesztésének leggyakoribb oka a fogkő talaján kialakult fogágybetegség.

Orvosoljuk!

Szerencsére a fogkő fájdalommentesen eltávolítható, és részben meg is előzhető. Egyénenként változó, hogy mennyi idő alatt alakul ki, van akinek soha, és van, akinek néhány hónap alatt újraképződik. A nyál összetételén múlik, ami függ a táplálkozási szokásoktól, bevitt folyadék mennyiségétől és nem utolsó sorban genetikai örökségtől. A plakk - lepedék - rakódik le először, majd ez alakul át fogkővé. Emiatt is fontos a dentális plakk eltávolítása. Tekintve, hogy aki hajlamos rá, annak előbb utóbb mindenképpen újra megtelepszik, csak lassítani lehet a folyamatot. Amit tehetsz: rendszeres és alapos fogmosás, lehetőleg elektromos fogkefével, melynek - az átlagos fogmosóhoz képest - jobb a polírozó hatása, a sima fogfelszínre nehezebben rakódik le újra. Sajnos, akinek fogköve van, szájszaga is lesz előbb-utóbb. A szájszag ellen kiváló hatású a Listerine szájöblítő rendszeres használata, ez az egyetlen bizonyítottan antibakteriális szájöblítő a piacon. A szagért a a fogkő miatt kialakult krónikus ínygyulladást okozó baktériumok tehetők felelőssé.

Szakértő védelem

A fogkövet csak fogorvos tudja eltávolítani. Évente legalább egyszer, de gyakran három havonkénti rendszerességgel is szükséges lehet az eltávolítása. Tanácsadónk, Dr. Csermák rendelőjében kérhetsz professzionális dentál higiéniás konzultációt és kezelést is. Itt megtanítanak a hatékony fogmosási technikára, végeznek plakk festést - a lerakódások helyét kimutatják, ultrahanggal eltávolítják a fogköveket és políroznak, ami után gyönyörű, csillogó és sima felületűek lesznek a fogak.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások