Divat

Kabátkák hóesésben?

2657

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de mi szinte sehol, vagy csak nagyon nehezen találunk téli kabátot magunknak. Pedig nincsenek magas elvárásaink, legyen csinos, meleg és praktikus, ne fázzunk benne, de ne hassunk egy jól megtermett hóembernek se.

Pár hete szántam rá egy egész szombatot a legmegfelelőbb szövetkabát megtalálására, meleg, téli, dzseki-szerű kabátom már van, úgyhogy elegáns szövetkabátot akartam. Arról első körben lemondtam, hogy az a szövetkabát meleg is lesz, és még tökéletesen passzolni is fog. Megfigyelésekkel tudom alátámasztani, hogy meleg, bélelt szövetkabát nem létezik, tehát maradnak a nem túl vastag - mondjuk ki: szemtelenül vékony, nem fűtő - darabok. A következő gondot a méret okozta, a legkisebb kabátok is hatalmasak voltak rám. Arról szinte rögtön lemondtam, hogy az ujjuk pont jó lesz, hiszen valószínű az én karjaim hossza túl rövid a konfekciómérethez képest, ez nem a gyártók hibája. Miután négy plázát is bejártam  már olyan szövetkabáttal is megelégedtem volna, amely nem meleg, nem kétszer akkora mint én, az ujja meg egye fene, lehet hosszabb a kelleténél. Miután tucatnyi boltban tett sikertelen keresgélés után ennyire visszaszorultak az elvárásaim, találtam egy kabátot, ami hellyel-közzel megfelelt, persze hatalmas kompromisszumok árán.

Téli(?)kabátokért, klikk a képre!

De nem csak én, Zsófi sem talál kabátot. Mi van azokkal a vásárlókkal, akik praktikus - tehát meleg, nem derékig érő - és csinos kabátot akarnak, de nem szövetet, nem is ormótlan hatalmas csillogó pufidzsekit, és nem sportoláshoz valót síbérlettartóval? Lehetetlen, az ő igényeinek egy bolt kínálata sem felel meg. Arról már ne is beszéljünk, mi a helyzet, ha esetleg arra vetemednénk, hogy színes, netán mintás, vidám kabátot kívánnánk meg.

Vajon miért nem bélelik be jobban a szövetkabátokat? Vajon miért nem hosszabbak a sportosabb kabátok? Miért nem lehet csinos, de nem szövetből készült kabátot venni, ami mondjuk még vízálló is egy kicsit? A szőrme és irha korszak letűntével mintha nem sikerült volna kialakítani a női kabátok új generációját.

A mai kabát kínálat több mint furcsa tehát. Először is, ha belenézünk a galériába, láthatjuk, hogy a kabátot viselő modelleken még harisnya sincs, ráadásul balettcipőt vagy magas sarkú szandált adtak rájuk. Ez mennyire helytálló? Vajon milyen melegek lehetnek a kabátok? Milyen éghajlati övben tudjuk téli szövetkabátunkat meztelen lábakkal és tűsarkú szandival felhúzni? Persze tisztában vagyunk azzal, hogy divatból sok őrültséget elkövetett az emberiség, de akkor is kellene a boltok polcain olyan kabátoknak lennie, amelyek az évszak időjárásának megfelelnek, amikben nem fázunk föl és meg?!

Ha már őrült divat, akkor ott vannak a háromnegyedes ujjú szövetkabátok. Nekem személy szerint nagyon tetszenek, hosszú kesztyűvel állati jól néznek ki egy magazin hasábjain, de nem a Blahán ácsorogva villamosra várva a mínusz tíz fokban. Jól néz ki a háromnegyedes ujj, de akkor háromnegyedes ujjú felsőt kell alávennünk, vagy lógjon ki a pulcsink ujja a kabát alól, és arra húzzuk rá a hosszú szárú kesztyűt? És egyáltalán...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások