Közösség

Elrabolták Európát

2658

Azt gondolnánk, hogy alap dolog az, ahogy a kontinenseket ma nevezik, pedig történelem órán is tanultuk, hogy a Föld bolygó földrészei hogyan kerültek  más-más népek kezébe, és hogyan változott meg azokon az élet. A kontinensek nevei ennek megfelelően változtak. Maga a kontinens szó a latin continere szóból származik, ami összetartozót jelent. Ha elé kerül a terra, azaz a föld szó, akkor értelemszerűen a kifejezés összefüggő földrészt jelent. 

Afrika mint kolónia

A Római Birodalom része volt egykor a mai Tunézia, melyet búzatermelő vidékként hasznosítottak. Akkoriban a déli földrésznek pusztán ezt a területét jelentette a már akkor is Afrikának hívott vidék. A megnevezést a főníciaiaktól vették át a rómaiak, amit olyan jelentéssel használtak mint kolónia és gyarmat. Átvitt értelemben sajnos valahol ez a jelentés megmaradt. Más magyarázat szerint a kontinens neve a por szóból ered, amit arabul afarnak mondanak.

Ushából lett Ázsia

Ázsia neve is pusztán egy kis területet jelölt, a mai Törökországét, csakúgy mint Tunézia Afrikát. A kontinens neve feltehetően a felkel, emelkedik szóból származik, ami arra utalt, ahol a nap felkelt, ez latinul asu. Más magyarázat szerint a hajnal szóból ered az Ázsia szó, ezt szanszkritul ushának mondják. Érdekes, hogy az Amerikai Egyesült Államok rövidítése is így hangzik magyarul.

Európa, a büszke nő

A görög eurys (széles) és az ops (arc) szavakból eredeztethető az Europe kontinens neve, de vannak akik azt gondolják, hogy a sumér erebu szóból szármaizik a földrész megnevezésének mai hangzása. Ez utóbbi szó sötétséget jelent, és azt a helyet jelképezheti, ahol lemegy a Nap. A görög mitológiában Zeusz a földre szállva bika képében rabolja el a szépséges tyrusi királylányt Europét, hogy egyik fiához adja. E mítosz szerint az elrabolt lány nevéről kapta nevét a kontinens. Ma Európa és Ázsia összevont neve Eurázsia, de nem volt ez mindig így, mert régen ehhez sorolták az észak-amerikai területet is, ehhez tették hozzá a Szent-Lőrinc folyó nevét, így hívták ezt a vidéket Laurázsiának.

Amerika

A hatalmas kontinens a felfedezőről, Amerigo Vespucciról kapta a nevét, ő volt az, aki először döbbent rá arra, hogy a földrész nem Ázsia része. Először ez a név egy tanulmányban jelent meg, amit egy térképész írt, 1507-ben.

Ausztrália az Ismeretlen Déli Földrész

Sokáig az Ismeretlen Déli Földnek nevezték a déli földtekén húzódó kontinenst, amit ma Ausztráliának nevezünk. A XVII. században először hollandok tették be a lábukat, így egy ideig Új Hollandiának keresztelték el. Később az angolok is csatlakoztak a gyarmatosításhoz, és a térképeken Terra Australiaként utaltak rá, minek a jelentése déli föld. Ez rövidült végül Ausztráliára. 

Medveország

Az összes kontinens névadása közül az Antarktiszé a legérthetetlenebb, mert a szó egyik része (anta) ellen, szemben szavakat jelent, míg a másik része az  arktisz, ami a medvére utal (arktosz).A jeges pingvinföldet az Antarktiszt, Dél-Amerikával, Afrikával, Ausztráliával és Indiával együtt az indiai Gondwana régióról nevezték el, így lettek ők összességében a Gondwana.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások