Mi ez?

Mi ez? Kleptománia

2634

Az internetfüggőség, a szexaddikció és a kleptománia egy kalap alá való, hiszen mindegyik kényszerbetegség, melyek súlyos személyiséget károsító függőséget alakítanak ki az emberben. A kábítószerezésen, alkoholizmuson és a dohányzáson kívül beteges méreteket öltött mára a fentieken kívül játékszenvedély, a videófüggőség vagy éppen a vásárlási kényszer. A függők rendszeresen és kényszeresen elégítik ki szenvedélyüket, függetlenül attól mennyire ártanak környezetüknek és maguknak. Ha mindezt nem tehetik meg, akkor elvonási tünetek lépnek fel, amik akár súlyos testi vagy lelki formát is ölthetnek. A függőség megváltoztatja a személyiséget, beszűkülés, önzés, kiüresedés is lehet a következmény.

A bolti lopás már a modern kor bűnténye, hiszen a XIX. századtól kezdve az angol hölgyek fűzőiket tömködték tele mindennel, amivel csak lehetett. Akadt olyan nő is, akinek nem volt szüksége mindarra amit lopott, mégis elcsente. Ebből az időszakból származik a kleptománia neve is. Sokáig meg voltak győződve az orvosok arról, hogy ez genetikailag kódolt, ma már azonban tudjuk, hogy ez is egyfajta kényszerbetegség. Az akaratgyengeségnek tartott kleptománia leginkább a 20 és 30 év közötti nőknél alakul ki. Azért lopnak, hogy a lopással járó izgalmat átéljék újra és újra, tehát nem a tárgyra van szükségük. Pszichológusok kutatásai szerint a lopás kényszere nem előre eltervezett, hanem hirtelen érkezik, és a beteg rendkívül erősen azt érzi, hogy meg kell szereznie a kiszemelt tárgyat. Ennek eltulajdonlása a kleptománban átmeneti örömérzetet, megkönnyebbülést vált ki, és emiatt is nehéz ettől megszabadulni. A lopás miatt kialakult szégyenérzet ismét feszültséget kelt, amit újbóli lopással lehet csak csillapítani. A drogfogyasztáshoz hasonlóan körkörös folyamatról van szó, amiből nagyon nehéz kiszakadni, de azért ki lehet.

A kleptománia oka ugyanaz, mint a kényszeres vásárlásnak, a kettőt nehéz különvenni, mégis két különböző betegségről beszélhetünk. A kleptománia tolvajlás, s míg a vásárlási kényszerben szenvedők fizetnek a ruhadarabokért, addig a kleptomániások elcsenik azokat. Mindkettőnek csak olyan ember esik áldozatául, akinek az élete nem teljes, hisz súlyos gondok nyomasztják, esetleg olyan szerelmi csalódások érték, amiket nem tud feldolgozni, ezért mesterséges örömforrást keres, ami pótléka lehet a problémáknak. Legtöbbször akkor derül ki, hogy valaki kleptomániás, ha étkezési zavarokkal vagy depresszióval orvoshoz fordul, amit általában a lelkiismeret furdalás vált ki. Lelkileg és fizikailag erős emberek ritkán esnek e függőség áldozatául.

Nehéz kiszűrni a valódi kleptomániásokat, talán csak úgy vehetjük észre, ha látjuk, valójában meg tudnák vásárolni mindazt, amit lopnak, tehát az eltulajdonlás során valami más motiválja őket. Ha azt tapasztaljuk, hogy környezetünkben valaki rendszeresen lop, többször elkapták, és igazából nem szorult erre rá,  érdemes leülni vele beszélgetni. Fel kell oldani a benne élő feszültséget, hogy magától legyen igénye arra, hogy a sorozatos lopások nélkül is boldog legyen.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
nov
25
Barbiee írta:
A volt osztálytársam általánosba kleptomániás volt. Anyukája elvitte szpichológushoz, és hát mit ad isten, onnan sem távozott üres kézzel :) Normális az ilyen?
Amúgy úgy utáltam, mert mindenki tudta, hogy tolvaj, és minden pillanatban attól féltünk, hogy mit fog elcsórni már megint. Tőlem rendszeresen nyúlt, én meg nem mertem szólni neki. Állítólag most is kleptós, de már nagyban utazik, nem csak plüssfigurákban. Hát nem tudom, mindenesetre undorító dolog, mégha "betegség" is. Pfujjj
13:12
2
nov
25
Én nem mondom hogy kleptomániás volt a volt osztálytársam, de rendszeresen lopkodott dolgokat, aztán váltig állította hogy az bizony az övé, sőt, szerintem el is hitte...
19:11
3
nov
25
Puma91 írta:
Szerintem ez nem undorító dolog, hisz ez egy betegség. Nem ő tehet róla, hogy ez kialakult benne. Nekem van egy ilyen ismerősöm, aki már kigyógyult ebből. Igaz, nehéz volt, de ott álltam mellette és támogattam. 1 év kellett neki mire leszokott a lopásról. Tőlem is lopott, amit végül mindig vissza adott sírások közepette és nem győzött bocsánatot kérni. Mondta, hogy valami belső kényszer mondja neki, hogy muszáj megtennie. Ez olyan mint nálunk a wcre menés után az ösztönös kézmosás. Nah...nála is ez van, csak épp a lopással. Szerintem benne amúgy azért alakult ki, mert az apja és anyja érzelmileg zsarolta és szegénykém elég depressziós volt. Valahogy ezzel érte azt el, hogy ő is valamire fontos. Vagy nem tudom. Kérdeztem már tőle hogy ezt hogy érti, de csak ezt tudta rá válaszolni, hogy így fontosnak érzi magát. Bővebben nem tudta kifejteni. Szóval szerintem ez egy betegség....amit lehet gyógyítani..... és nem elítélni.......
Ez az Én véleményem...
19:21
4
nov
25
nicicica válaszaBarbiee írására:
Nekem is volt részem kleptomániás osztálytársban.
19:55
5
nov
25
Barbiee válaszaPuma91 írására:
Az oké, hogy ösztönös a wc-re menés, de, ha kell vissza lehet tartani. Neki az ösztönös, hogy lopjon. Hát fojtsa el magában! Én ezt nem tudom megérteni. Ha tudja, hogy rosszat csinál, tisztába van a tette súlyával, akkor miért lop? Ez nem skrizofénia, meg ilyenek..
Én akkor is elítélem!!!!!
21:33
6
nov
25
Renta válaszaBarbiee írására:
Éppen ezaz, hogy nincs tisztában a tette súlyával!
Nekem egy volt munkatársam szenved ebben a betegségben, és már nagyon régóta minden jel arra mutatott, hogy ő az, aki miatt elűnik ez-az, de egyszerűen nem tudtuk feltétezezni róla, (nagyon hiteles volt!!!) és egy idő után arra a következtetésre jutottunk, hogy tényleg nem tudja, hogy mit tesz. Végül konkrétan lebukott, de akkor is végig tagadott, egészen addig, amíg nem közölték vele, hogy a kamera mindent felvett. Akkor persze bevallotta, de megmagyarázni nem tudta, hogy miért tette. Másnap pedig érkezett a levél (az eset következménye természetesen azonnali felmondás lett) hogy ő pontosan tudta, hogy van kamera, és éppen ezért lopott, mert máshogy nem tudott volna kilépni. Ugyanis talált másik munkát, de mi ragaszkodtunk a felmondási időhöz. A csattanó az egészben, hogy nincs kamera...
És arra döbbentünk rá, hogy egyikünk sem haragszik rá (pedig tőlünk is lopott pénzt), igazából sajnáljuk őt, mert tényleg nincs tisztában azzal, hogy mit csinál, és az ilyen ember soha nem is fogja megérteni azt, hogy a többi ember miért utálja intenzíven az ilyesmik miatt. Ha belegondoltok tényleg nagyon szar lehet. Olyan összecsapnak a fejem felett a hullámok érzés. Mikor tényleg nem érted...
Hát ezért sajnáljuk. Persze ez először még nem volt ilyen tiszta, csak csodálkoztunk, hogy miért is nem haragszunk rá, de sokat beszélgettünk erről, és letisztult a kép. Tényleg nagyon szar lehet.

De semmiképp sem mentség!!!
23:23
7
nov
26
Gica válaszaBarbiee írására:
Látszik, mennyire nem vagy tisztában a kényszer, vagy betegség fogalmakkal. De ez még csak egy, a sokból. Kíváncsi lennék, kiket/miket ítélsz el még. Mert a kleptósok egy viszonylag keskeny réteg-szerintem-. Azt pedig nem hiszem, h neked nincs semmilyen szenvedélyed sem. Nem kell rögtön alkoholra, vagy kábítószerre gondolni. Csak egy kis apróság, ami miatt téged néznek le mások...
00:20
8
nov
26
loulee írta:
a múltkor késve hozták a kajám a mekiben, és ellenállhatatlan kényszert éreztem, hogy eltegyem azt a kis képtartót, amin a cetli van, hogy "elnézést, hogy megvárakoztattuk". remélem ez azért nem kleptománia :D hehe
volt amugy egy kleptos osztálytársam a gimiben, egyszer bementünk a bijou brigitte-be, mire a csaj fogta és teletömködte a zsebeit ékszerekkel! persze odajött a szeku, és bevittek minket a rendőrségre, és rendesen becsuktak zárkába! én nagyon jól mulattam a rendőrökkel, gyakorolták velem a színházi szövegem és udvaroltak, a kiscsaj meg közben pánikrohamot kapott és elvitte a mentő. szegény a pszihon pihent utána, míg be nem zárták azt is. ez egy betegség, kezeltetni kell, aki kleptos, nem lenézni.
00:52
9
nov
26
whitetulip válaszaGica írására:
én Barbiee-t ezen szavak elolvasása után nem is vettem komolyan: "szpichológus".."skrizofénia"..
09:32
10
nov
26
Barbiee válaszaGica írására:
Azért vagy ilyen okos, mert Téged nem loptak meg. Vagy mert te is tolvaj vagy.
Ne mondd nekem, hogy aki a saját anyjától, a legjobb barátjától, és az élettársától folyamatosan lop az "csak" egy beteg akit kezeltetni kell. Nem tudom felfogni. Lopjon a boltból, a munkahelyéről, de ne azoktól akik a legközelebb állnak hozzá, ha mer ennyire nem tudja magát visszafogni!

Whitetulip
Bizonyára Te a másik oldalon állsz! Remélem mihamarabb meggyógyulsz! Biztos sokan imádnak a környezetedben! :S
10:45
11
nov
26
whitetulip válaszaBarbiee írására:
nem várom el az imádatot senkitől, de bizony sokan szeretnek/kedvelnek..nehogy azt hidd, hogy engem ezzel meg tudsz bántani, hogy azt írod, hogy én kleptomániás vagy skizofrén vagyok(anélkül, hogy nem is ismersz)vagy bárki komolyan vesz..:)
szép napot neked!
10:58
12
nov
26
Gica válaszaBarbiee írására:
"Azért vagy ilyen okos, mert Téged nem loptak meg. Vagy mert te is tolvaj vagy. "
Ez mindent elmond... Lezártam a dolgot. :/
11:01
13
nov
26
Puma91 írta:
Hát igen ..... aki nem tudja értelmezni a betegség fogalmát .... nah én ezt tudom sajnálni :D Meg aki dicsekedni akar idegenszavakkal .... és leírni se tudja XD

whitetulip ... tolvaj vagy XD Vicces ...

Amúgy meg Gicának igaza van , hisz minden embernek vannak hibái, "betegségei". Van aki a rögeszmés takarításban,és van aki a monomániában (gyengébbek kedvéért, aki mindig a megszokott dolgot szereti és nem csinálná semmi pénzért máshogy (akár a napját)). Igen, szerintem ezt kezeltetni kell.

Amúgy pszichológus! Csak hogy ne legyen ebből később baj XD

Csak ennyit akartam! Köszi

20:10
14
nov
26
törölt írta:
Nekem általános iskolás koromban volt egy kleptós pajtásom. A házunkban laktak, és ha ő feljött hozzánk játszani, mindig elvitt valamimet. A 3/4-ét visszaadta, de egy csomó dolgot tönkre is tett vagy elveszített.

Ez csak azért bántott, mert anyukám engem szigorúan arra nevelt, hogy vigyázzak a holmijaimra és ő nagyon keményen dolgozott azért, hogy nekem pl. szülinapomra és más ünnepekre a kívánságom szerint vehessen játékokat. Ha csak engem ért volna kár, akkor még annyira talán nem is zavart volna (sosem voltam harácsoló/irigy típus), de amiatt volt lelkifurdalásom, hogy anyukám nem azért dolgozik, hogy más szülők kölyke elherdálja a nekem vett cuccokat! Félre ne értsetek, anyukám nem rajtam kérte számon a dolgot, tudta, hogy én is "áldozat" vagyok, de akkor is rossz érzés volt. Furcsa, de még nekünk volt lelkifurdalásunk, hogy azt a kislányt beáruljuk a szüleinél, akiktől ezért nyilván büntetést kap...

Az a lány valószínűleg családi problémák miatt szenvedett és így akarta felhívni magára a figyelmet. :S

Felnőttként újra felvettük egymással a kapcsolatot egy ideig. Leveleztünk. Egyszer megbeszéltük, hogy kimegyünk együtt a strandra és dumálunk. De annyira elveszítette a bizalmamat még régen, hogy nem mertem vele újra személyesen találkozni. Sz'al lefújtam a strandolást. :P
21:45
15
nov
26
Barbiee válaszaPuma91 írására:
Nagyon értelmes kislány lehetsz, ha neked ezek a szavak idegenek! Az, hogy esetleg hibásan írtam le valmelyik szót, betudható annak, hogy gyorsan írok. De örülök, hogy utánanéztél a google segítségével, hogy mit jelentenek ezek a bizonyos szavak, és így rájöttél, hogy kell helyesen leírni. Úristen, 21. század (csak hogy értsd: 2008) és nem hallottál még a skizofréniáról? Mondok durvábbat; anorexia. Ne ijedj meg!
Te nagyon sötét!
22:27
16
nov
26
Barbiee írta:
Az meg a másik, hogy azok a bizonyos rögeszmék (tisztaságmánia, tsb..), amiket te felsoroltál, azokkal másnak nem nagyon ártasz. Ellenben a lopással. Nem hiába 10 parancsolat is "foglalkozik a témával".
De mondom én, hogy annyira véditek itt a kleptósokat, hogy kezdek gyanakodni..
na téma lezárva. páááás
22:31
17
nov
27
Puma91 írta:
Sértéseidet nem veszem fel, mert szánalmasak amikkel jössz. :D Nekem akkor is ez a véleményem. Ha sértegetsz, hát sértegetsz. Ez csak a szintedet árulja el. Ennyi
06:27
18
szept
24
Rancid írta:
Ha már leszedtek valahonnan egy cikket,ne legyen ennyire nyilvánvaló..
19:10
19
dec
24
tano írta:
Én is kleptomániásn vagyok. Mivel kis falub lakom igy csak az mondják lopos vagyok de már rájötem hogy ez annál sulyoaabb. Olyan dolgokat teszek ell amit simán megvehetnék. De valamiért inkább elveszem.
19:29