Lélek

Álmában szexel egy kicsit

2648

A horkolással és az alvajárással bizonyára már mindannyian találkoztunk, ám e két cselekvésen túl számtalan dolgot művel az ember alvás közben. Egyesek maszturbálnak, van aki szexel, és akad aki a fogát csikorgatja.

Horkolás

Vannak alaptézisek, amiket érdemes figyelembe venni, ha horkoló emberrel hoz össze minket a sors. Aki alkoholt fogyasztott, az biztosan horkolni fog, mert a pia hatására fellazulnak az izmok, így fekvő pózban a fej izmai is elernyednek. Szűkület lép fel a garattérben, és már horkol is az illető. A nem részeg emberek közt is vannak notórius horkolók, ami azért veszélyes, mert akár a légzés is kimaradhat az éjszaka folyamán, mely oxigénhiányos állapotot is eredményezhet. Mindez rémes, fejfájós nappalokat hozhat, és hosszú távon érrendszeri bajokkal is szembenézhet az alvó. A horkolók azért alszanak hangosan, mert míg normális esetben a légutak tágasak, és a levegő szabadon jár ki s be az orron át, addig a horkolóknál valami a levegő útjában áll. Ez lehet betegség is, akár orrsövény vagy orrpolip, bár akadály lehet az is, ha valakinek kicsi az állkapcsa, mert ettől a nyelvgyök eltömheti a garatot. A horkolásnak nemcsak éjszaka okoz bajt, hisz a rossz minőségű alvás nappalra is kihat. A horkolók éber állapotban képtelenek összpontosítani figyelmüket, reggel fejfájással ébrednek és hosszú távon a szexuális teljesítőképességük is nagy mértékben csökkenhet. 

A megoldás nem pusztán az, hogy befogjuk a fülünket vagy ébresztgetjük, hogy mi aludni tudjunk, hanem az, hogy orvos tanácsát kikérve kivizsgáltatjuk a bajokat, és akár horkolásgátló eszközöket szerzünk be az illetőleg. (Átmeneti megoldásként fordítsuk zajos partnerünket az oldalára, így szabadabban tud lélegezni, s az így nyert pár perc alatt ha gyorsak vagyunk, még el is alhatunk.)

Forgolódás

Mind kerültünk már olyan mérhetetlenül idegesítő állapotba, amikor képtelenek vagyunk mélyen aludni, pusztán félálomban hánykolódunk az ágy egyik végéből a másikba. Ilyenkor azt gondoljunk, nem aludtunk, pedig igen, csak az éppen egyáltalán nem volt pihentető. Azért is alhatunk így, mert esetleg elalvás előtt közvetlen fogyasztottunk el egy adag jókai bablevest vagy más nehéz ételt, melynek következtében rémesen alszunk, és hatlábú lovakkal álmodunk. Amiatt is alhatunk nagyon rosszul, ha túlzott stressz alatt vagyunk, vizsgaidőszak, esetleg határidős munkák, esetleg nagyobb megmérettetések nehezednek az éjszakáinkra. Az is lehet, hogy szorongunk valami miatt, esetleg félünk. A hánykolódás akkor tűnik el, ha a feszültséget feloldjuk az életünkben.

Fogcsikorgatás

Szaknyelven bruxizmusnak nevezik azt az állapotot, amikor valaki a fogát csikorgatja álmában. Becslések szerint a felnőttek 50 - 95%-a szoríthatja az állkapcsát éjszaka. Ennek az állapotnak a kiváltó okát pontosan nem tudni, feltételezések szerint a szervezet így válaszol a megnövekedett stresszre. Nem pusztán ez lehet oka a rémes csikorgatásnak, hisz akár erős érzelmek is közrejátszhatnak a cselekvésben: az idegesség, a harag és a fájdalom. A művelet lehet betegség melléktünete is, hiszen az antidepresszánsok szedése erősítheti a bruxizmust. Egyes kutatások szerint a kényszeres személyiségű, túlzottan erős önkontroll alatt álló, precíz vagy agresszív embereknél gyakrabban fejlődik ki az orvosi értelemben már komolyan vett fogcsikorgatás. Az egyszerű, kellemetlen csikorgatás pusztán zavaró hangjelenséggel párosul, míg az orvosi értelemben vett veszélyes állapotban már fogak törnek, károsodik a fogíny, állandósul a fejfájás és az állkapocsfájdalom. A bruxizmust viselkedésterápiával és szájba helyezett mechanikus eszközökkel kezelik.

Szex alvás közben

A jelenség, hogy valaki alvás közben szeretkezik, létezik, a neve szex-szomnia, és aki ebben az alvászavarban szenved, szabályszerűen követeli a szexet álmában, akár tevőlegesen is. Vágyai elől alvás közben sincs biztonságban az ember, és az sem ritka, hogy orgazmust él át alvás közben. A partnerek erre változóan reagálnak, vannak akik ezt igen kellemetlennek tartják, vannak akik elviselik és akadnak olyanok is, akik kedvelik, ha partnerük álom közben rájuk mászik. A szakirodalom szexszomniának nevezi az alvászavar azon fajtáját, amikor az illető nő vagy férfi az alvás állapotában maszturbál, közösül, és egyéb szexuális aktivitást végez. A szexszomnia olyan különleges betegség, amikor a beteg megreked valahol az alvás és az ébrenlét között. Az alvásnak alapvetően öt szakaszát különíthetjük el, a szexszomniás betegek pedig egy időre megakadnak az ötödik fázisnál, a REM (rapid eyes movement) fázisnál. Kutatók szerint a betegség vagy genetikai úton öröklődik, vagy stresszre, alkoholizmusra, depresszióra, illetve valamilyen lélektani problémára vezethető vissza, így közvetlenül nem gyógyítható. Orvosi kezeléssel és gyógyszerek segítségével az állapot kezelhető, bár a valósághoz hozzátartozik, az orvostársadalom sincs teljesen tisztában az okokkal, és sokan nem is veszik komolyan az intő jeleket.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások