Közösség

Rendezőpályaudvar

2625

A televíziózás megjelenését követően nem sokkal már megjelentek az első zenei videók is. A kezdeti „lefilmezzük a bandát ahogy eltátogja a számot” korszak után mindenki felismerte, hogy a televízió milyen fontos közvetítője lehet a zenének. Előadókat emelt fel vagy taszított le a trónról, és persze rendkívüli hatással volt a lemezeladásokra is. Video killed the radio star. Nem volt mindegy a megjelenés és a körítés sem, így hát nem csoda, ha a klipforgatásra külön szakosodtak a hozzáértők. Ezek azután olykor egész estés mozifilmek rendezésére adták fejüket több-kevesebb sikerrel. A műfaj népszerűségét és értékét mutatja, hogy olykor neves filmrendezők sem átallottak zenei videót rendezni szintén vegyes eredménnyel.

Alant felsorolunk néhányat a legjobb és/vagy legérdekesebb rendezők és művei közül. A cikktémát pedig köszönöm Zsófinak és Daninak, akik egy hirtelen kiváltott Aerosmith nosztalgiarohamért felelősek, amely roham később furmányosan a Harcosok Klubja rendezőjéhez kapcsolódott. Kezdjük is vele.

Aerosmith – Janie's Got A Gun


szólj hozzá: Aerosmith

David Fincher neve ismerősen csenghet a Hetedik, A Harcosok Klubja vagy Játszma rendezőjeként. Fincher zenei videók rendezésével kezdte pályafutását, ez későbbi filmjein is erősen érezhető a vágásokból és az előszeretettel használt extrém helyeket, helyzeteket megmutató beállításaiból. Ezen a darabon minden érződik, ami Fincher későbbi munkásságára jellemző, az akkori sajtó formabontónak, realistának és olykor félelmetesnek tartotta, és megalapozta rendezőjének későbbi hírnevét. További ajánlott művei: Nine Inch Nails – Only, és Madonna – Vogue.

more

Chemical Brothers – Star Guitar


szólj hozzá: Chemical Brothers

Michel Gondry sokkal kevésbé filmjeiről, mint elképesztő zenei videóiról ismert, de amikor filmezésre adja fejét sem hagyja cserben rajongóit. Az Egy makulátlan elme örök ragyogása, a tavaly játszott Az álom tudománya, vagy a jelenleg is futó Tekerd vissza, haver! kellemes kikapcsolódást nyújtanak egy-egy estére. De Gondry lehetetlen, szürreális világát leginkább klipjeiben mutatja meg, és mindezt olykor meglepően egyszerű optikai trükkökkel, animációkkal teszi. Björk és a White Stripes előszeretettel foglalkoztatja, de életművében ott van még a Massive Attack, a Rolling Stones, a Daft Punk, A Chemical Brothers és Lenny Kravitz is. A Chemical Brothers Star Guitar-jához készült klip a legszemléletesebb példa arra, hogyan lehet egy egyszerű ötletből kis ügyességgel valami zseniálisat alkotni. Ajánlott műveit felsorolni is sok, csak néhány az igazán jól sikerültek közül: Daft Punk – Around The World, Björk – Army Of Me, Chemical Brothers – Let Forever Be.

Michael Jackson - Bad


szólj hozzá: Michael Jackson - Bad

Martin Scorsese a legkevésbé sem szorul bemutatásra, élő legenda, még az egyszeri írót is rákényszeríti az ilyen és ehhez hasonló irtózatos közhelyek használatára. Az amerikai rendezők gyöngye nemrégiben ünnepelte hatvanhatodik születésnapját, és szerencsére még nem fáradt bele a filmezésbe. Éppen egy újabb Robert de Niróval közös filmen dolgozik, alig várjuk az eredményt. Hihetetlen, de Scorsese is rendezett videoklipet, igaz nem a kenyérszerzési kényszer vitte rá, hiszen már befutott nagymenőként vállalta Michael Jackson Bad-jének leforgatását. A végeredmény rendezői szempontból tökéletesen jellegtelen, ebből a filmből mindenki a táncosokra emlékszik leginkább. Hacsak nem kötjük össze a Scorsese filmjeiben előszeretettel ábrázolt városi huligánokkal Jacksont és csapatát, akkor igazából ezt a klipet bárki rendezhette volna. Ráérezhetett erre Scorsese is, hiszen azóta sem vállalt újabb zenei videót, ez csupán egy kis kitérő az amúgy sem sima úton. További ajánlott művek azok hiányában nincsenek. Tessenek megnézni a filmjeit, különös tekintettel az Aljas utcákra, a Taxisofőrre, a Krisztus utolsó megkísértésére, a Casinóra, a Nagymenőkre és még jó sokáig lehetne folytatni.

White Stripes - I Just Don't Know What To Do With Myself


szólj hozzá: White Stripes - I Just Don't

Sofia Coppolát legtöbben a Keresztapa Maryjeként ismerhetik kies e hazában, bár általában közismert tény, hogy Francis Ford Coppola kicsi lánya is filmezésre adta a fejét, nem is sikertelenül. A hazánkban sajnos csak a Titanic fesztiválon bemutatott The Virgin Suicides után nemzetközi elismertséget vívott ki magának az Elveszett jelentéssel. Ezért a filmért többek között megkapta a legjobb forgatókönyv Oscar díját is, a főszerepben remeklő Bill Murray azonban lecsúszott legjobb férfi főszereplő díjáról. Sofia a rendezés és írás mellett talán csak akasztott ember nem volt, természetes hát, hogy a zenei világba is belekóstolt. A White Stripesnak készült I Just Don't Know What To Do With Myself klip is elég határozott, minimalista és elsőre ötlettelenek tűnik. Aztán másodikra is. Hiába a jó beállítások, az eltalált vágás valahogy nem áll össze egésszé. Nem rossz darab, de én személy szerint többet vártam egy összevissza vonagló fehérneműs gebe Kate Moss-tól. További ajánlott művek: Air – Playground Love, mondjuk ez utóbbi nem valódi klip, hiszen a Virgin Suicides-ból lett többnyire összeollózva, de az egymásra találó éneklő rágógumik miatt érdemes megnézni.

Chemical Brothers - Elektrobank


szólj hozzá: Chemical Brothers - Elektroban

Spike Jonze szintén zenei videókkal kezdte pályafutását, és nem kisebb nevekkel dolgozott rendszeresen, mint Björk, a Beastie Boys vagy az R.E.M. Talán egyetlen említésre méltó igazán jó filmje a John Malkovich menet, amitől anno hátast dobtam a moziban. Elképesztően bizarr ötletei olykor attól válnak zseniálissá, hogy a hétköznapit veszi elő ott, ahol mindenki valami elképesztőre számít és viszont, olykor egy egyszerű koncert hihetetlen effektorgiába torkollik. Ennek legjobb példája Fatboy Slim Praise You számához készült videója, ahol egy amatőr tánccsoport élén, az utcán mindenféle statisztéria nélkül vett fel egy jelenetet. A végső változatba vágatlanul került az is, amikor a biztonsági őr lekapcsolja a zenét és megpróbálja elzavarni a társaságot az épület elől, majd a kíváncsi tömeg nyomásának engedve hagyja hogy folytassák produkciójukat. És cameóként a klip végén a szerző/táncossal készült kamuinterjú közben a háttérből bekukkant Norman Cook azaz Fatboy Slim maga.

Elképesztően változatos és minőségi életművéből most mégis egy kevéssé sikerült darabot emelnék ki, mindezt azért, hogy a pletykamagazinok szintjére süllyesszük a színvonalat. A Chemical Brothers Elektrobank című számához készült klipben ugyanis Jonze későbbi felesége, Sofia Coppola van fókuszban, kicsi a világ. Mint említettem Sofia talán csak akasztott ember nem volt még, mindenesetre a tornagyakorlatokat nyilván nem ő mutatja be. Ha mégis, akkor a kérdés csupán annyi, miért is váltak el négy év házasság után. Ajánlott művei akárcsak Gondrynál számosak, a talán legjobbak: Beastie Boys – Sabotage, Björk – It's Oh So Quiet, Weezer – Buddy Holly, R.E.M. - Electrolite.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások