Étel+Ital

Macannya, sólet, gersli

2613

A felkészülés a Juli suli órákra nem egyszerű. Fejembe vettem, hogy a fúziós konyháról tartok nektek előadást, de az annyira sokrétű, és annyi minden akadt a kezembe, muszáj szót ejtenem erről-arról. Most épp Fűszeres Eszter szakácskönyve ragadott magával. Különösebben nem kutakodtam a különböző népek, vallások, országok gasztronómiai világa után, csak érdekelt, hogy ki evett először pulykát karácsonyra és a fondü az mégis mi és hogyan, meg ilyenek. És akkor belebotlottam Fűszeres könyvébe, és ez a szakácskönyv levett a lábamról. Eszter könyve a Fűszer és lélek címet viseli, ami persze, hogy nem finomkodás, tényleg tele van szeretettel. Imádom azokat a receptjeit, amikor megemlíti szeretett nagymamáját, akinek féltve őrzött kockás füzetében rejlik az adott étel leírása. Árad a szeretet a könyvből, és nem csak befelé. A gasztroblogger összegyűjtötte legkedvesebb receptjeit a zsidó kultúrából és egy vaskos, színes könyvben osztja meg velünk.

A zsidó kultúra gyökeréig leás az oldalakon, elmeséli, hogy mi mitől különbözik, és mi mért van. Nem csak gasztronómiai, de földrajzi utazást is tehetünk a a könyv lapjain keresztül. Már a második recept elolvasása után benne voltam az írónő világában, aztán lapoztam hármat, elértem Spanyolországba, majd Izraelben kötöttem ki, de nem ám egy nagy városban voltam. Láttam magam előtt, ahogy a zsidók gödröt ásnak, parazsat tesznek a gödör aljára, rá a cserép edényt, abban minden jót, mi a sólethez kell, és szombaton gyertyafénynél elfogyasztják. Szinte érzem az illatát, azt a tartós meleget, amit csak az eredeti zsidó sólet adhat. De milyen is az? És miért pont a sólet híresült el zsidó étekként? Mi van szombaton? Szeretet és egymásra figyelés és remek kaják.

És miért ajánlom - mondjuk buddhistaként - Fűszeres zsidó szakácskönyvét? Azért, amiért karácsonykor pulyka kerül az asztalra töltött káposzta helyett, azért, amiért egy átmulatott éjszaka után nem véres hurkát, hanem gyrost eszem, és azért, mert a globalizáció, a kultúrák közötti szabad átjárás elérte a gasztronómiát is. Ez a fúziós konyha első, és legfontosabb alapja, hogy nyitottak legyünk egymásra, az új ízekre, formákra és ezt merjük bevinni a sokszor elunalmasodott ételeink közé is. Mert mi van, ha babfőzelék helyett, jő kis füstölt csülkös sóletet csinálunk?Libacsülköset. Elismerés.

A könyv beszerezhető a jobb könyvesboltokban 5990 forintért, amiről többet megtudhatsz a könyv honlapján, amit ha itt rendelsz meg húsz százalék kedvezményben részesülsz, ráadásul Budapesten ingyen odaviszik, ahol vagy.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások