Étel+Ital

Novemberi barátunk

2588

Októberben olyan meleg volt, hogy a tavaszi virágok nyílni kezdtek, és hetekig napszemcsiben lehetett járni. És most, novemberre, hirtelen olyan hideg lett, hogy előkerült a télikabát – csizma kombó, és erre még rátesz az is, hogy reggel meg késő délután is sötét van. Igazi novemberi, télelő hangulat, amihez hozzá tartozik a forralt borozás.

A forralt bor elkészítésének legalább annyi módja van, mint a húslevesnek. Vannak akik a klasszikus íz hívei, de léteznek gyümölcsös és aszalt gyömölcsös, gyógyhatású, igazán alkoholos és lightos receptjei is. Nézzetek körül a neten, ha új ízekre vágytok, rengeteg receptet találni. A forralt bor egy olyan ital, amit mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia. Először is azt, hogy vörös- vagy fehérborból készüljön, esetleg mindkettőből, mennyire vizezzük fel, mennyire legyen édes, fűszeres. A forralt borban az a jó, hogy nem kell hozzá jó minőségű bor, mert a fűszerek segítségével nagyon finom lesz, mindegy miből készül. Hallottam már olyat is, hogy szilveszter után megmaradt pezsgőket főzték meg, ezt még nem próbáltam, de ha valaki igen, írja meg milyen volt, mert januárban esedékes lehet, mikor sok a rossz ízű, buboréktalan pezsgő itthon. A víznél és cukornál nagyon sok múlik az arányokon, ha kevés vizet teszünk bele, nagyon hamar becsiccsenthetünk, pedig a forralt bornak pont az a lényege, hogy akár órákon át is ihatjuk, beszélgethetünk, mire hatni kezd. Alapfűszere a szegfűszeg, a fahéj, a citrom vagy narancs, de ezeken kívül kerülhet bele alma, kardamon, méz, gyömbér vagy bármilyen aszalt gyümölcs.

Ha betegek vagyunk, létezik gyógyító forralt bor is. Ebbe az italba a szegfűszeg és fahéj mellett méz kerül - a cukor helyett-, valamint egy teáskanálnyi Erős Pista vagy chili. Az íze nagyon pikáns, és nem árt, ha zsebkendőt is szervírozunk hozzá. A recept a magyar népi konyha remekeiből való, és biztosan többet ér, mint bármelyik mesterségesen létrehozott gyógyszer.

Ha még kezdő vagy, léteznek forralt boros filterek, amit csak a felforralt borba kell beleáztatni, de nem kárpótolhatja azt, ha saját magunk találjuk el az ízvilágot. És még valami, ha Németországban vagy Ausztriában jártok, keressétek a Glühwein feliratú üvegeket. Egy nagyon sárga angyal van rajta, és gyerekek, karácsonyi hangulatú az egész, és igazi palackba zárt csoda rejtőzik benne, a legfinomabb forralt bor, amit valaha ittam, melegen ajánlom.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások