Mi ez?

Mi ez? Gyökércsakra

2607

Most, hogy már tudjuk, mik is azok a csakrák, elindulhatunk szépen sorban a hét fő energiaközpont mentén. A gyökércsakra a gerincoszlop alján, a végbélnyílás és a nemi szervek között, tehát a gáton helyezkedik el. Színe a piros, eleme a föld, bolygója a Szaturnusz, csillagjegye a bak, szimbóluma a négyszirmú lótuszvirág, szanszkrit neve pedig Muladhara. Itt lakozik, azaz innen tör föl fizikai energiánk, ez vitalitásunk központja, ez a biztonság, a túlélés, a pénz, az otthon, a munka, a tudatalatti félelmek, szorongások helye, ez az, ami minket leföldel, ami az alapot, a biztonságot adja. 

Minden csakrához különböző szervek és mirigyek valamint különböző lelki vonatkozások tartoznak, s a csakra alul illetve túlműködése, azaz az itteni energiahiány vagy energiatöbblet ezeken a területeken okozhat különböző szervi problémákat, betegségeket. A gyökércsakra szervei: vastagbél, végbél, nyirokrendszer, csontrendszer, gerinc, fogak, körmök, kiválasztás, vér- és sejtek felépítése, belső elválasztású mirigyek közül pedig a mellékvese tartozik hozzá, hormonjai a kortizon, adrenalin, noradrenalin. A gyökércsakra betegségei az életeenergia nem megfelelő kezelésével állnak összefüggésben, s a hozzá kapcsolható megbetegedések jellemzően a külső és belső stressz hatásaira vezethetők vissza.

Fizikai betegségek közül az alábbiak megjelenésekor érdemes ezen csakra működésével foglalkozni: vesekő, hideg végtagok, isiász, derékfájás, magas- illetve alacsony vérnyomás, fogproblémák, ínygyulladás, székrekedés vagy hasmenés, vizelési problémák, izomgörcsök, vastagbél problémák, immunrendszer zavarai, herpesz, rák, drogfüggőség, vérszegénység.

Érzelmek, lelki működési zavarok is felléphetnek, ha valamelyik csakránkkal gondok vannak, s mindegyik csakrához egyfajta temperamentum is tartozik, mi a gyökércsakra esetében a flegmatikusság. Ha alul- vagy túlműködésbe lép, többnyire szorongást, depressziót tapasztalunk, s igen gyakori a lustaság is, melynek folyamatos fennállása a csakraműködés folytonos zavarát jelzi. Ha többletenergia halmozódik fel, egoista, uralkodó, szadista jellem rajzolódik ki, ha energiahiány mutatkozik, akkor önbizalomhiány, sikertelenség, mazochizmus, szexuális kedvetlenség, falánkság, félelmek, bizonytalanságérzés, szégyen, a szeretetre való méltatlanság érzése, a félreértettség érzése jelenik meg.

Jó hír, hogy csakráinkat különböző módokon tudjuk stimulálni, s az életenergia működési törvényei szerint a csakrák, ha működésbe lépnek, ha stimuláljuk őket, képesek vagy leadni vagy felvenni az energiát, attól függően, mire van szükségünk. Mivel a gyökércsakra színe a piros, a vörös, a színnel való munka - meditáció(mantája a lam), a vörös szín elképzelése és a csakra helyére irányítása - vagy a szín viselése segít a működés beindításában. A vörös mellett a földszínek is segítenek. (Ha viszolygunk a színtől, semmiképp ne vegyük körbe magunkat vele.) Illóolajai a mandarin, a szegfűszeg és a rozmaring, ezeket párologtatva vagy füstölőből eregetve földelhetjük magunkat, csakrameditáció alatt is segítenek. 


szólj hozzá: Body Chakra

Mivel a csakra egfőbb feladata a földelés, a biztonság megteremtése, így minden olyan tevékenység, ami minket a földhöz köt, segíthet: nyáron mezítláb járni a természetes talajon, lábainkkal erősen a földet taposni, így menetelni, táncolni bár vicces tevékenységnek hangoznak, a csakrának segítenek. Tartózkodjunk minél többet a természetben, de a főzés és takarítás is stimuláló hatásúak. 

A harmadik amit tehetünk, hogy gondolkodásunkon változtatunk, befejezzük az önmarcangolást, nem hibáinkra fókuszálunk és arra, hogy mit rontottunk el, hogyan bántottunk meg másokat. Ismételd magadban a következőket: tudod ki vagy, és legjobb tudásod és tapasztalataid alapján hozod döntéseidet, bízol benne, hogy tested segít és támogat téged, hálás vagy a tapasztalatokért, amik azzá tesznek, ami vagy, és hogy szereted az életet.


szólj hozzá: Root Chakra Meditation

Ha étkezésben is segíteni akarod gyökércsakrád működését, fogyassz sok burgonyát, répát, hagymát, fokhagymát, tehát földben termő dolgokat, ha eszel, egyél húst, ha nem, akkor szóját, tojást, fűszerként pedig használj  erős paprikát, cayenne borsot.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások