Közösség

Válság alá szól a nóta

2585

Ahelyett, hogy beütnénk a youtube keresőjébe a money, rich, poor, dollar és egyéb nyilvánvaló hívószavakat gondolkodjunk el inkább azon hogyan is indult az egész.

A zene mindig a menekülés, a feledés, a megváltás volt az emberiség számára. Az egyszerű szórakozás segít elfeledni a mindennapok fáradalmait, gondjait, összekovácsolni a közösséget, feltüzelni a hallgatóságot, gyógyítani a beteget vagy éppen összehangolni a munkát. Aki tehát aggódik amiatt, vajon mi lesz vele egy gazdasági válságban ne csüggedjen, íme egy kis válogatás a hangulathoz illő dalokból, csak röviden, hiszen a spórolás a legfontosabb.

Mindenkinek szüksége van egy otthonra, ezt énekelte meg Iggy is 1990-ben. Érzéseit nagyon sokan osztották, többen mint ahányan megengedhették maguknak, így hát tovább nyújtózkodtak, mint ameddig takarójuk ért. És máris nyakig ülhetünk a bajban.szólj hozzá: Iggy Pop - Home

Ez a helyzet azonban nem alakult volna ki, ha nincsenek a megfelelően kapzsi és felelőtlen emberek, akik szinte fedezet nélkül nyújtottak kölcsönöket válogatás nélkül. Őket is megénekelte – bár az éneklés enyhe túlzás esetében – 1989-ben Trent Reznor első albumán. A Head Like A Hole-ban pénzistent imádó kárhozottak végül megkapják, ami jár. Vajon így lesz ez a való életben is?

A felelőtlen adósok és a kapzsi brókerek áldatlan tevékenységének köszönhetően meg is érkeztünk napjainkhoz, a hitelválságból hirtelen gazdasági válságba ugrottunk. Persze mindent túl lehet élni, a lényeg, hogy nem szabad pánikba esni. Míg egyesek optimisták („nem gyűrűzik be”), addig mások már a vészharangot kongatják, és nagy gazdasági válságról beszélnek. Nyilvánvalóan nem ezzel a szándékkal jelentette meg tavalyi albumán a Manic Street Preachers The Second Great Depression című dalát, de éppen passzol a képbe, hát bűn lenne kihagyni.

more

Aztán egy nap mindenkinek arra ébredt, hogy értékei eltűntek, és el kellett hagynia álmai otthonát. Sokan még meg sem szokták a jólétet, máris visszatértek a szomorú szegényes hétköznapok. 1980-ban még mit sem sejthetett erről David Byrne, aki ekkor jelentette meg Talking Heads nevű formációjával Once in a Lifetime című szerzeményét, tartalma azonban ma is aktuális. Hogy kerültem ide? Istenem mit tettem?


szólj hozzá: TalkingHeads-OnceInALifetime

És végül, ha minden kötél szakad, itt az ideje, hogy átgondoljuk, mégis mi az érték az életünkben. Chuck Palahniuk ezt nagyszerűen megfogalmazta már egyszer kultregényében, amelynek filmváltozatához a nem kevésbé zseniális Dust Brothers szerezte a zenét. Ne tessék tehát aggódni, gazdasági válság ide vagy oda, ha szőlőindák kúsznak is a Sears tornyon, csengjen fülünkben Tyler tanítása: „you are not your fuckin' khakis!”


szólj hozzá: Dust Brs:This is your life

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások