Közösség

Pozitív energia

2576

A Magyar Telekom, a Merlin Energia és a Vegyél vissza!  összefogásaként első alkalommal november 21-én kerül megrendezésre a „Felelősségvállalás - Pozitív Energia" Fenntarthatósági Nap. Az esemény célja, hogy félretéve a mindennapi feszültségeket, most kizárólag a megoldásokra, lehetőségekre, aktivitásokra koncentráljon Az egész napos rendezvénynek a Millenáris Teátrum ad otthont, a nap házigazdája, hiperaktivistája, és moderátora Novák Péter.  A Fenntarthatósági Nap szakértői és véleményformálói között szerepel Bojár Iván (Octogon), Cseh László (olimpikon), Geszti Péter (médiaguru), Kürti Gábor (Critical Mass), Pataki György (Védegylet), Simó György (Magyar Telekom), Tömöri Balázs (Greenpeace), Mihály György (Fészekrakók) és még sokan mások.

Az esemény szándékosan a pozitív üzenetet és energiát kívánja hangsúlyozni: elérkezett az idő arra, hogy amikor a felelős jövőről beszélünk, akkor ne a feszültséget keressük, ne a konfrontálódásban lássuk a figyelem fókuszát Mutassuk be a pozitív példákat, a követendő mintát, az iránymutató, innovatív törekvéseket, a hazai és nemzetközi ötleteket, a zseniális nagy találmányokat, és a hétköznapi apróságokat. „A cél, hogy lássuk már mennyien találtak ki felelős, mégis nagyszerű és trendi ötletet, mennyi lehetőség van a kezünkben, és hogy megtapasztaljuk, mi magunk is tehetünk a fenntartható fejlődésért." – hangsúlyozta Novák Péter. A szakértők, civilek, diákok és művészek közti párbeszédben a klasszikus tudományos előadásokon túl szó lesz az egyén mindennapokban megvalósítható felelősségvállalásáról, az alternatív energiák lehetőségeiről, az utazáscsökkentésről, az autóiparban és az építészetben terjedő új technológiákról, vagy akár az újrahasznosított termékek jövőjéről, a fogyasztás- nem fogyasztás dilemmáiról is. A nehezen megfogható fenntarthatóság elméletét igyekszünk kézzelfoghatóan is magyarázni: Lehetőség nyílik majd a Honda Civic hibrid tesztvezetésére, bemutatkozik a Napszakács, de lesz szélkerék, napelem, házi-komposztálás, retexil workshop és ökofarm bemutató is. A Merlin Energia és a Vegyél vissza! szellemiségéhez igazodva a „fenntarthatóság" témájára a művészet legkülönfélébb eszközeivel  és  formáival is reflektálunk, mint a Vegyélvissza.hu oldalán meghirdetett Klímaakció „Színes nyíl, Klímakett, Klímadal és Szabadfogású színházi performansz" feladatok bemutatói és eredményhirdetése. A nagy sikerű Strokes zenekar segítségével megmutatjuk, kezükben szinte bármilyen tárgy hangszerré válhat, és minden hallgató kifejezheti magát a zene segítségével is.

A Fenntarthatósági Nap eseményeit az érdeklődök a weben is követhetik: aki kimarad, nem marad le a lényeges információkról. Online riporterünk egész nap járni fogja a helyszínt, és közvetít, illetve élő adásban kérdez a résztvevőktől. A webes nézőknek pedig lehetősége lesz célzott kérdéseket beküldeni a szakértők részére. Az eseményre a belépés ingyenes, de feltétele az oldalon történő regisztráció, valamint egy PET palack, amiből a nap végére közreműködő művészünk segítségével szobrot építünk. Az afterparty helyszíne a Merlin-színház, ahová a konferenciázók a karszalaggal, ingyenesen a beléphetnek.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások