Test

Hoppá! Terhes vagyok...

2583

Újabban egyre több olyan esetről hallunk, olvasunk - Rebecca Ecklert: Felcsináltak -, amikor a nő úgy esik teherbe, hogy nem számít rá. Nem válságterhességre, vagy a nem kívánt terhességre gondolunk, hanem egyszerűen arra, hogy most még épp nem akartuk és nem számítottunk rá. Persze, ha már így alakult, hát legyen, szüljünk! Persze a kezdeti ijedtség igen nagy lehet, ha tényleg egyáltalán nem készültünk fel a terhességre.

Elvárások

Sajnos vagy nem, egyre tudatosabban igyekszünk élni. Projektjeink vannak: pasi, aztán mégegy pasi, diploma, pasi, karrier, másik pasi, eljegyzés, lakásvásárlás, házasság és a gyerek. Oké, ha van egy ilyen terv, erre általában mindenki jó szemmel tekint, ez így rendben van. Sőt, már-már elvárás ez a sorrend, és minden felsorolt elemnek a megléte. De mi van akkor, ha az égi tervezőasztalon összekeverednek a papírlapok? Pánik, mi más? Persze az első sokkoló pillanatok után jöhetnek az új tervek. A mai nőtől elvárják, hogy tervezett legyen a terhessége és maximálisan készítse fel a testét, a lelkét. Méregtelenítés, jóga, spirituális és testi feltöltődés, ne cigizzen, ne szedjen gyógyszert, ne piáljon, ne bulizzon, már a tervezgetéskor is legyen észnél és legyen felelősségteljes. 

Hoppá...

Az elmúlt hónapokban olyan eseteket hallottunk, hogy a hajunk égnek állt. Az egyik csaj többször is lerészegedett, mielőtt kiderült, hogy nyolc hetes terhes. A másik szívott, mint annyi éve már és kiderült: hát persze, hogy terhes. Természetesen ők és a környezetük is rögtön azt a kérdést teszik fel, hogy mi baja lehet a babának és jönnek a hipotézisek, az agyrémek és az aggodalom. Szeretnénk tudni, hogy akkor most nagyon nagy baj, hogy csaprészeg voltam a múlthéten vagy, hogy elszívtam néhány vicces cigit? Mert, ha ma nyolc hetes terhes vagyok, akkor már a múlt héten is terhes voltam... Ajjaj. Felhívtunk egy szakértőt, aki orvos-genetikus, mondja el ő, mit gondol erről. 

Az orvos válaszol

Dr. Hajdú Krisztina elmondta, hogy nem véletlenül óvják a várandós nőket az első trimeszter során a környezeti ártalmaktól, hiszen ez egy kritikus fejlődési szakasz. Amik károsak lehetnek a magzatra a gyógyszerek, a vegyszerek, a röntgen sugár, és az élvezeti szerek. Speciálisan gondot okoz az alkohol és a kábítószer fogyasztása, de persze inkább az abúzus a veszélyes, tehát a terhesség alatt folyamatosan kielégített függőség. Persze a cigaretta is káros, bár nem okoz típusosan fejlődési rendellenességet, inkább koraszülés és kis testsúly jellemzi az újszülöttet, amennyiben a szülőanya dohányzott. Sajnos a kábítószer és az alkohol fogyasztás különösen veszélyes amiatt, hogy súlyos betegségek tünetegyüttesei alakulhatnak ki, és a csecsemőben függés is kialakulhat. Oké, de akkor térjünk át a konkrét kérdésre!

Mi van akkor, ha a terhesség első heteiben - amikor még nem tudjuk, hogy babát várunk -, lecsúszik némi alkohol? Vagy épp kábítjuk magunkat? Szerencsére ezek a szerek - alkohol, kábítószer - gyorsan kiürülnek a szervezetből, és nagyobb fennakadást elvileg nem okoznak. Persze érdemes a terhességünket tervezni és eszerint élni, de heti egy-két pohárka, néha egy-egy joint, azelőtt, hogy teherbe esnénk senkinek sem árt, persze az orvos elmondta, hogy ezt senkinek nem ajánlja és mindenki tegye le a cigit és a poharat... Kicsit nagyobb veszélyt rejtenek a gyógyszerek. Mielőtt teherbe esünk mindenképpen konzultáljunk nőgyógyásszal. A fogamzásgátló szedésének abbahagyása elég evidens, de tévhit, hogy legalább három hónapnak el kell telnie, mert a mai antibébi bogyók már nem tartalmaz olyan mennyiségű hormont, hogy az veszélyt jelentene a terhességre.

No para! 

Tehát, ha holnap kiderül, hogy hat hetes terhes vagy, de a hétvégén keményen kiütötted magad, nincs miért aggódni. Felesleges problémákat ne generálj a lelkedbe, mert azt viszont biztosan megérzi a bébid! 


A szerző nem terhes!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások