Lélek

Az álmok valósága

2590

Bemutattam nektek Randy Pausch könyvét, ami a gyermekkori álmokról, illetve élete megvalósulásáról szólt, a könyvet  meg is nyerhetitek. A Jaffa Kiadó egy egyedülálló ötlettel rukkolt elő, és azt találta ki, hogy ismert és kevésbé ismert, de mindenképpen érdekes emberekkel beszélgetnek arról, kinek mi volt a gyerekkori álma.

Az első ilyen beszélgetés nagyon-nagyon érdekesen alakult. A Szily Nóra által moderált beszélgetésen Hujber Ferenc színész és Mester Dóra szexedukátor beszélgettek. Sajnos nagyon kevesen voltak a hallgatók, pedig egy végtelenül őszinte és hasznos beszélgetésnek lehettünk részesei. Volt egy nő, aki az est egyharmada körül esett be az Alexandra könyvesbolt kávézójába, és úgy ment el, hogy odament a szervezőkhöz és közölte, ő véletlenül meghallotta a beszélgetést, és nagyon köszöni, pont erre volt szüksége. Megtudtuk, hogy Hujber Feri milyen megpróbáltatásokon ment keresztül, mire elért a színészetig, és most mit gondol a célról, hogy mit jelentett neki az El Camino és, hogy ennek az útnak az lett a vége, meg tudott bocsátani a szüleinek. Kiderült, hogy Mester Dóra a közgáz elvégzése után kezdhetett el az álmainak élni, foglalkozhatott azzal, ami egy gyermekkori nőgyógyászati vizsgálat óta érdekelte, konkrétan a szexualitással. Óriási tanulsága volt a beszélgetésnek, hogy az ember akkor tudja elérni az álmait, ha ledönti azokat a korlátokat, amelyeket a szülei, a társadalom állítanak elé.

De mire is? 

Arra van szükségünk, hogy rájöjjünk, gyermekkori álmainknak valamiféle kivetülése jelenlegi életünk. Kiderült, hogy van, akinek már kilenc évesen összedőlt a világa, ami arra volt jó, hogy utána álmai legyenek, és azt tűzön-vízen keresztül megvalósítsa, még akkor is, ha előtte sok-sok elvárásnak kell megfelelnie. Szakmát kell szereznie, el kell viselnie a megaláztatásokat, a szeretetlenséget, majd keményen megdolgozni minden egyes álomrészért. Persze van az úgy, hogy az álom valóra válik, és rájövünk, ez csak a gyerekkori dac, ami megvalósult, és további álmokat generál bennünk az élet, ami tovább lendít minket a nehézségeken, a nullpontról. Hujber szerint ez olyasmi, mint amit Agatha Christie mondott: "Érd el amit akarsz, és fizesd meg az árát!"

Ezek a beszélgetések főleg azért kitűnőek, mert mások álmai és azoknak a megvalósulásai által, mi is instrukciókat, motivációt, bizalmat nyerünk. A legközelebbi beszélgetés, álomfeltárás november 19-én lesz a Károly körúton, az Alexandra könyvesbolt kávézójában, este 19 órakor. Fejős Éva írónő és Szendi Gábor pszichológus beszélgetnek a álmok létjogosultságáról, a saját álmaikról és az életről. Aztán december 3-án Palya Bea énekesnő és Kiss Tibi a Quimby zenekar frontembere beszélgetnek arról, hogy nem akartak-e tűzoltók vagy katonák, esetleg vadakat terelő juhászok lenni kiskorukban, hogy mennyire fontosak nekik az álmaik.

Neked mi az álmod?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások