Test

Mersz nevetni?

2553

Sok ismerősöm van, aki nem mer tátott szájjal, tiszta szívből kacagni, mert szégyelli a fogsorát. Minden bizonnyal tisztában vannak azzal, hogy fogaik állapota jelentősen befolyásolja megjelenésüket. Hiába vannak felékszerezve, szép ruhába bújtatva, ha egy őszinte, teljes fogsort mutató, amolyan Julia Roberts-es mosolyt nem tudnak produkálni, akkor a szépségük odavész. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen olyan fogsort örököltem, ami egészséges, szép és még szabályozni sem kellett. Viszont azzal, hogy évekig féltem a fogorvosi kezeléstől elértem, hogy mára legyen három betömött, egy kihúzott és két gyökérkezelt fogam. A fogak épségének a megőrzése nem egyszerű, de kis odafigyeléssel, ami hamar rutinnál válik és elérhetünk eredményeket.

Táplálkozás

Az egész testünk, szervezetünk, így a fogaink is táplálékunkból építkeznek, vagy épp amiatt romlanak. A magas cukortartalmú, a fogak felszínére könnyen tapadó nassolni valók kerülendők, de legalábbis ha lehet rögtön mossunk fogat utána. Fogyasszunk inkább sok gyümölcsöt, zöldséget, és inkább ásványvizet igyunk cukros üdítőitalok helyett. Rágjunk nyers zöldségeket, sokat és intenzíven, ez fokozza a vérkeringést ínyünkben és több táplálékhoz jutnak a fogaink is, ráadásul a fogak öntisztuló mechanizmusára is jótékonyan hat, a nyálképződés miatt.

Fognyüvő manók

Tévedés lenne azt hinni, hogy a gonosz kis baktériumok csak gyermekként jelentettek veszélyt ránk. A felnőtt létnek is megvannak a maga fognyüvői, ilyen a kávé, cigi, alkohol, sőt még a tea is, nem beszélve a szintetikus drogokról. Ha szép fogakat akarunk, érdemes ezeket elkerülni, a reggeli rutin - kávé, cigi, tea - után pedig rágózzunk!

Mozdulj!

Dr. Csermáktól megtudtuk, ami eszünkbe sem jutott eddig, hogy a fogaink is meghálálják, ha egészségesen élünk, sportolunk. Evidensnek tűnik, hiszen az aktív egészséges életmód az alapanyagcsere szintjét jótékonyan emelve, a fogaink és közvetlen környezetük, az íny és a fogágy egészségét, regenerációját is jótékonyan befolyásolja.

Fogmosási kisokos

A rendszeres fogápolás megelőzi a plakk kialakulását, ami egy filmrétegszerű, nehezen eltávolítható lepedék a fogak felszínén. Ez a plakk a baktériumok, és anyagcseréjük káros melléktermékeinek melegágya, felel a fogszuvasodásért, a fogkőképződésért, és az ínygyulladásért. A legkevesebb, amit tehetünk, hogy minimum naponta kétszer fogat mosunk, reggeli után és lefekvés előtt mindenképpen, ha lehet az étkezések után is, alkalmanként legalább három percig, körkörös mozdulatokkal. Mindenképpen puha - soft - fogkefét használjunk, mellyel nem teszünk kárt az ínyben, érzékeny fogfelszínekben, és cseréljük a fogkefénket másfél-két havonta, ja és ne használjuk senkinek a fogkeféjét, ez alap, ugye? A fogselyem használatát sem árt elsajátítani, tegyük ugyanolyan rutinná, mint a kefe használatát. A fogközökben ugyanis könnyen meghúzzák magukat a bacik és nyugodtan dolgozgatnak, ha nem piszkáljuk ki onnan azokat. A szuvasodások, az ínygyulladások többsége a fogak közötti, ínyhez közeli helyeken alakul ki, ahová fogkefével nem érünk mindig el, viszont az ételmaradék könnyen beékelődik. Ha biztosra akarunk menni használjunk szájöblítőket is. Manapság könnyen fellelhetők a jó minőségű, valóban hatékony termékek, melyek antibakteriális hatása jelentősen csökkentheti az ínygyulladás, vagy éppen a kellemetlen szájszag kialakulását.

Nem kell félni, nem fog fájni!

Félévente mindenképpen érdemes felkeresni a fogdokit, ha van panaszunk, ha nincs. Szerencsés, ha időben észreveszik a kisebb szuvasodásokat és még azelőtt kezelik a fogainkat, mielőtt nagyobb problémák alakulnának ki, melyek gyökérkezeléshez, vagy még rosszabb esetben a fogak elvesztéséhez vezetnének. Ha semmi gond nincs, akkor is számíthatunk arra, hogy fogorvosunk rendelőjében professzionális dentál higiéniai kezelésben lesz részünk, melynek során eltávolítják a fogkövünket, polírozzák a fogainkat. Ennek nem csupán esztétikai jelentősége van, hiszen ezáltal meggátoljuk, de legalább is lelassítjuk a plakk újbóli lerakódását. Fontos tudni, hogy harminc éves kor után, mikor a fogszuvasodási folyamatok lelassulnak – végre valami jó hír, ami a korral jár -, a fogkő lesz az első számú ellenség, ezért ennek rendszeres eltávolítása rendkívül lényeges!

Testnek, léleknek

Egészséges és jól ápolt fogaink lehetővé teszik a táplálék megfelelő megrágását, ezáltal az egészséges táplálkozást, mely kihat egészségünkre. Természetesen a fogaink minősége a tiszta, szép beszédre is hatással van. Ezek összessége megnyerőbbé, magabiztosabbá, és egyszerűen szebbé, vonzóbbá tesznek minket. Fogaink ápolása, a természetes és harmonikus mosoly megőrzése tehát alapvető érdekünk. 

kérdésed van a fogaiddal kapcsolatban? Kérdezzétek Dr. Csermák Andrást, a szakértőnket

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások