Divat

Fekete modellek

2566

2007 októberében történt, hogy Vivienne Westwood - aki a divattervezés mellett mindenféle jó ügy élharcosa - felszólalt a fekete bőrű modellekért. Vivienne kifogásolta, hogy a magazinok, a divattervezők nem foglalkoztatnak olyan nagy számban fekete modelleket, mint ahogy azt tehetnék, fajgyűlölettel vádolva meg a szakmát. A szerkesztők és a tervezők persze azzal védekeztek, hogy olyan lányt kell a címlapon szerepeltetniük, aki növeli az eladásokat, és hogy az emberek még nem olyan elfogadóak ezen a téren. De Vivienne úgy gondolja, néha a magazinoknak megdöbbentő dolgokat kell tenniük, az emberek pedig majd szépen lassan hozzászoknak. Vivienne Westwood nem a levegőbe beszél, de példát is mutat, mindegyik bemutatóján láthatunk színes bőrű lányokat a fehérek mellett.

A tények is a tervezőnőt igazolják, hiszen míg Kate Moss huszonnégyszer, addig Naomi Campbell csak nyolcszor szerepelt a Vogue címlapján. Felmerül a kérdés, hogy Kate és Naomi nem egyformán népszerűek, nem lehet ugyanakkora példányszámot eladni mindkettőjükkel? Dehogynem, de akkor mi lehet ennek a hátterében?

Valószínű Vivienne Westwood akciója felhívta a szakma figyelmét a problémára, hiszen nem sokkal később az olasz Vogue egy teljes lapszámot szentelt fekete bőrű szépségeknek. Az említett szám az olasz Vogue 2008-as júliusi száma, amely a Black Issue címet viselte. Nem csak a magazin címlapján és divatösszeállításaiban kaptak helyet a színes bőrű lányok, hanem a cikkekben is fekete nőkről volt szó. Többek között Liya Kebede, Sessilee Lopez, Jourdan Dunn, Alek Wek, Tyra Banks, Veronica Webb, Yasmin Warsame, Arlenis Pena, Chanel Iman, és Toccara Jones kaptak helyet a modellek közül a magazinban.

Az olasz Vogue akciójának még csak négy hónapja, de ennek ellenére elég hamar követője akadt, hiszen a párizsi Vogue 2008-as októberi számában található egy fekete modellekkel készült divatanyag. Az összeállítás játékosan az Afrodisiaque címet kapta, a két modell pedig Lakshmi Menon and Yasmin Warsame. A fotós Mario Testino, a divatszerkesztő pedig Carine Roitfeld volt.

Mi lehet az oka annak, hogy a nagy modellek között is csak két igazán híres fekete bőrű lány van - Naomi Campbell és Tyra Banks -, a mostani lányok közül - pedig ők már rengetegen vannak - nem emelkedik ki egy színesbőrű lány sem, úgy mint Agyness Deyn vagy Lily Cole?


Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások