Test

Divat a fétis?

2574

Két éve is van már annak, hogy a videoklipekben megszaporodtak a dominák, a divat egyre inkább a fekete felé fordult, majd a mind dögösebb, cicásabb ruhák kerültek a középpontba. A hatalmas sarkú csizmák, fekete cuccok, füstös szem smink mellé már csak a láncok és egy ostor hiányzik, hogy a pornóból ismert dominával találjuk magunkat szembe. Ismétlem, pornóból, mert ami a közszájon él mint fétis, az egészen más, mint a valódi fétisek. Hát akkor tisztázzuk.

A fétis jelentése

A fétis egyrészt mindannak a gyűjtőneve, amit általában értünk alatta, azaz magába foglalja azokat, akik láncokban, szögekben, bőrben, pvc-ben, talpig feketében érzik jól magukat, és az összes olyan tárgyat, amit fetisizálhatunk. Cipőket, kesztyűket, lufikat, mindenfélét. Amikor azt mondjuk gumi fétisem van, akkor nem feltétlenül gondoljuk azt, hogy a gumi simogatása nagyfokú gyönyörhöz és lelki kielégüléshez vezeti az illetőt, köznapi értelemben inkább azt gondoljuk, olykor szívesen visel magán gumiból készült dolgokat. A fétis másik jelentése, ami inkább a szexuálpszichológiai meghatározás, az az, mikor egy tárgyat bálványként imádunk, és minden szexuális örömünk ebből fakad, azaz a fetisizált tárgy jelenléte nélkül nincs is izgalom, nincs szex, nincs orgazmus. A fetisiszta tehát ebben az értelemben függő. Filmek is készültek a témát feldolgozva a befogadható kategóriában is, ilyen a Selyem sikolya, melynek főhőse az áruházban rendszeresen elveszti az eszét, ha megérint egy selyem anyagot. Egyik kedvenc fétis filmem a Párnakönyv Greenawaytől, melyben a főhősnő gyerekkorától kezdve rabja annak, ha a testére írnak. A fétis tehát nem feltétlenül a bőrösöket és a feketébe öltözötteket jelenti, hanem valami egészen mást is, valamit, ami sokkal finomabb, intimebb.

Története

A fetisizmus fogalmát Alfred Binet nevéhez köthetjük, aki 1887-ben mutatta meg a világnak, hogy élettelen tárgyakat is lehet szexuális vonzerővel felruházni. Ekkor a kifejezést még csak a pszichológiában használták, majd 1912-ben Richard von Krafft-Ebing kiterjesztette a fétis fogalmát arra is, amikor egy-egy testrész a tulajdonosától függetlenül szexuális csodálatot vált ki az emberből. Ebben az időszakban minden ilyesmi elmebajnak számított egészen Kinsey kutatásáig, aki a szexuális forradalommal a fetisizmust mint alternatív szexuális viselkedést fogadtatta el, miután elkészítette a valaha volt legátfogóbb felmérést a szexuális szokásokról, s kiderült, nem is olyan beteg dolog ez. Ez körülbelül akkoriban történt, mikor kiderült, hogy a nőknek is van orgazmusuk, és ez sem elmebaj. Megjegyzem, ekkortájt a szex hátulról is bestiális dolognak számított, szóval a világ, amiben most élünk, valóban a létező világok legjobbika.

A szubkultúra terjedése és felvállalása

Visszatérve a fétisekre, tudjuk, hogy Kínában a pici lábak imádata a lábfétis melegágyává vált, így feltehetően több más társadalomban sem volt újkeletű a fetisizmus. Pusztán a fehér, arisztokrata népnek volt mindez beteges, ám idővel azért ők is megtalálták a magukét. Ahogy a tömegkultúra fejlődött, úgy erotizálódott is, és egyre elfogadottabb lett az, hogy a misszionárius pózon túl még számtalan nemi örömforrás létezik. A ruházattal egyre jobban belementünk a fehérnemű fétisbe, a gumiruhás fétisbe, a lakk fétisbe, és a művészetek világában is helye lett a fetisizmusnak. Így került a szépirodalomba, a popzenébe, a rockzenébe, és a személyes viselkedésünkbe is a fétis. Minden korszakban léteztek a fétisről szóló könyvek, ám a fétis szubkultúra terjedésével a XX. században váltak ezek elérhetővé mindenki számára, és elértük azt, hogy mára a fétis cenzúra nélkül kerül a fejünkbe mind képekben, mind szavakban, mind tárgyakban és úgy kezeljük, mint egy igazán divatos és haladó szellemű, trendi irányzatot. Mára már fétis klubok és partyk alakultak ki a világ számos részén rengetegen várják, hogy úgy menjenek bulizni, ahogy nekik igazán jó.

Fétis kultúra itthon

Tapasztalatból szinte csak a meleg szubkulturát tudom említeni, ha a fétis szóra gondolok. Talán még a Depeche Mode klubok okozhatnak meglepetést a fétis kedvelők számára, ám az inkább a feketéről és bőrről szól, tehát minden olyan sztereotípiát erősít, amit nem kellene. Mindeddig még nem volt arra precendens, hogy mindenki számára -szexualitástól függetlenül - elérhetővé tegyék a fétis bulikat egy olyan igényes szinten, mint külföldön,  s most a Room Service-ben pénteken rendezett partyn várhatóan fenekestül felforgatják mindazt, amit eddig a fétisről hittünk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások