Lélek

Mekkora póráz?

2567

Mindig is a sárkány skatulya ellen harcoltam: a nő, aki rövid pórázon tartja élete értelmét, a nő, aki számon kér, a nő, aki féltékeny, a nő, aki hisztizik. Az a nő akartam lenni, aki kedves és megértő, a szó legszebb értelmében társ, aki – ha már mindenképpen szükség van a pórázra, meghagyja hosszúnak. Mert olyan nagyon jófej. Csakhogy ez néha fáj. Néha, amikor a helyzet úgy hozza, belém hasít. És ilyenkor elgondolkodom, hogy vajon tényleg mindenáron jófejnek kell nekem lenni? Nem mártírság ez inkább? Nem lenne okosabb nemtörődömnek lenni, netán olykor-olykor a sárkány felé tendálni?

Ha élsz a saját hobbidnak, építed a karriered, egy törtető, karrierista emancipunci vagy. Ha készségesen alkalmazkodsz a társadhoz, támogatod, segíted, megérted, kényezteted, inspirálod őt, akkor meg egy mártír, önállótlan senki. Oké, persze, itt is meg kéne találni azt a bizonyos arany középutat, csak hát nehezíti a helyzetet az, hogy a szerelem tipikusan az az állapot, ahol az ember elveszíti a józan ítélőképességét. És ekkor jönnek az olyan mondatok, hogy „Ő nem olyan, ez most teljesen más”… És hiába lebegnek feje fölött előző kapcsolatainak hibái, hiába az óvó-intő környezet, az ember lánya/fia képtelen kívülről látni önmaga helyzetét.

Hogyan lehet egyáltalán a szabadságot kivitelezni? Mert, ha kicsit továbbgondolom a dolgot, akkor a másik egyéni szabadságából veszel el akkor is, amikor azt várod el, hogy mondjon nemet az ellenkező nem által kínált lehetőségekre. Vagy, ami egy kicsit hétköznapibb dolog, hogy mindenkinek kell időt szánni a másikra. És azt a sajátodból veszed el: barátoktól-barátnőktől, hobbitól, utazástól, kutyától, macskától stb. És akkor mi van, ha a kedves hosszabb távra elutazik? Mész utána? Hát nem önfeladás ez?

Egy párkapcsolatban okvetlenül függeni kell egymástól? Hogyan is alakíthatná ki az ember azoknak a tevékenységeinek, barátainak körét, akik úgymond függetlenné teszik, ha mindig Ő az első, ha mindent hozzá igazítasz? És hogyan lehet szoros az a párkapcsolat, ha a Ő csak a sokadik a sorban?

Nálatok mekkora az a póráz a gyakorlatban?


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások