Étel+Ital

Téli ital a nyárból

2511

Ez a Metaxa, ami nyáron hűsít, télen melegít. Szobahőmérsékleten fogyasztjuk, jéggel vagy long-drink-ként: Sunginger- gyömbérrel -, Suntonic - tonikkal -, de koktélalapnak is kiváló. Meleg italt is készíthetünk belőle kakaóval, teával vagy tejeskávéval. De mi is az a Metaxa és ki találta ki? Vajon mi rejlik egy-egy ital mögött? Ennek jártunk utána.

1880-ban Spyros Metaxa úgy gondolta, hogy hatalmas lehetőség rejlik a mintegy ötezer éves hagyományokra visszatekintő görög borkészítésben. Spyros nemcsak, hogy jól értett a borokhoz, de kiváló üzleti érzékkel is rendelkezett, és tíz éven belül megalapította a Metaxa márkát Piraeusban. Testvérei segítségével hamarosan sikerre vitték a családi vállalkozást, mely eleinte az Athéni elit körében vált népszerűvé, majd rajongókat nyert az ország határain túl is, különféle kitüntetések és díjak övezték útját. A Metaxát már 1900-ban kezdték Amerikába exportálni. Spyros halála után fiai vitték tovább a vállalkozást, 1960-ban vásárolták meg a kifissiai üzemet, ahol a mai napig is folyik a termelés.

A csoda születése

„Minden palack Metaxa több mint 2000 óra napsütést rejt magában!” Ez a szlogen valóságot takar. A Metaxát a mai napig a több mint évszázados recept alapján készítik: három, Attikán termő szőlőfajtából készül lepárlással, ezek a Savatiano, Sultania és Black Cornith. Az így nyert párlatot kézzel készített tölgyfahordókban érlelik háromtól akár harminc évig is, majd Limnos és Samos szigetéről származó koros muskotályborokkal, kevés természetes karamellel és desztillált vízzel elegyítik. Ezt a keveréket gyógynövényeken és rózsaszirmon szűrik át, majd további legalább fél évig érlelik. Palackozás előtt két napon keresztül –6°C -os hőmérsékleten hűtik a folyadékot, majd újra átszűrik. A Metaxát sokan a görög brandynek tartják tévesen, mert a gyártási eljárása, íze, fogyasztási javaslatai, csomagolása, karaktere alapján elkülönül a tradicionális brandyktől. A Metaxa önmagában egy külön kategória, egy mediterrán italkülönlegesség.

Milyen Metaxát vehetünk?    

Magyarországon már tizenöt éve jelen van a Metaxa, jelenleg öt típust lehet beszerezni: Metaxa 3*, 5*, 7*-os és a Metaxa Grand Olympian Reserve 12* verziókat. A csillagok száma az érlelés éveit jelzi. A Metaxa 3* a termékcsalád tradicionális tagja, mézszínű, mazsolás, gyümölcsös aromájú, fiatalos ízű ital, 38% az alkoholtartalma, akárcsak a Metaxa 5*-nak, ami a termékcsalád imidzs képviselője. Üvegét az ókori görög építészet ihlette, színe, mint a sötét méz, mazsolás, enyhén gyümölcs aromájú, lágy, érett ízű ital. Az itthon forgalmazott Metaxa non plus ultrája a Metaxa 7* Amphora, ez a márka legimpozánsabb, deluxe képviselője, elegáns üvegét az ókori görög „Amphora” váza formája ihlette, a vaníliás ízű ital színe óarany, alkohol tartalma 40%. A Metaxa család talán egyik legnemesebb tagja a Grand Fine, ez egy tizenöt éves érlelésű Metaxa. Üvege is egyedi kialakítású, a görögországi Rodosz-sziget tradicionális motívumai láthatók az üveg mintázatán. Testes, gazdag ízvilág és kellemes aroma jellemzi. Enyhe vanília, muskotály és a fahordó ízjegyei lelhetők fel benne. Ha ajándékozásról van szó, ez a fajta igazán megfelelő a célra.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások