Mi ez?

Mi ez? Mantra

2533

A mantra a manas (elme) és a tray (törés) szavakból tevődik össze, az elme hullámzásainak megtörését jelenti. A mantrának képszerűnek, lüktetőnek kell lennie, mely megnyugtatja a lelket, a szívet, és kitisztítja az elmét. A csakrák mantrái: lam, vam, ram, yam, ham, om. A légzés is fontos szerepet játszik a mantrában, például amikor belélegzünk, akkor is egy fajta imádságot ismétlünk (so -ham, azaz ő én vagyok), mely öntudatlan. Ez a mantra egész életünkön át zajlik, mely a lelkünket megbéklyózó köteléktől felszabadít. Nem hiába mondják, hogy csak vegyünk egy nagy levegőt, és minden rendben lesz.

A mantra felszabadít, a mantra himnusz, ami meditációt idéz elő. Lehet csak egy szó vagy csak egy mantra mag, mint például az om, de állhat több szótagból is. A többszöri, alig hallható ismétlést dzsapának nevezik. A hiteles jógitól kapott mantrázásnak van igazán hatása, melyet általában gyöngyökön, imafüzéreken mondanak. Vannak olyan szent helyek, ahol akár százezerszer is elismétlik az istenség nevét, neveit. Ezzel egyfajta transzcendentális állapotot érnek el, amiben a szeretet és odaadás érzése dominál. 

A mantrázás nem egy bizonyos valláshoz kötött, minden vallásban megtalálható e himnusz fajta. A mantrázás hasznos, mert a figyelmet a lelkünkre irányítja, és megnyugtatja a háborgó elmét. Egyesek, akik nagy stressz alatt dolgoznak, rendszeresen mantráznak, mert ebben találják meg a megnyugvást a határidős munkák fölött. Ahhoz, hogy mantrázzunk, a légzésünk ritmusára kell figyelni elsősorban. Fogalmazzuk meg egy frázissá azt a gondolatot, amit szeretnénk, majd ismételgessük. Sokan idézeteket használnak fel erre a Bibliából. A klasszikus mantrázást a buddhizmushoz kötjük.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások