Divat

Szakadt farmer?

2530

Négy éves farmerom kezd szétszakadni, egyes helyeken már annyira kikopott, hogy lyukas is, de imádom, és ahogy elnézem a mostani sztárok öltözködését, az agyonhasznált, szakadozó farmerem csak egyre divatosabb lesz. Újból a koptatott, a kihasított farmerek reneszánszát éljük, Katie Holmes, Agyness Deyn, az Olsen lányok is ilyet hordanak. De a sort tovább folytathatjuk Natasha Poly-val, aki a francia Vogue-ban pózolt lyukas nadrágban, a mindig elegáns Scarlett Johanssonnal, de akár a Martin Margiela divatház kifutóján lépdelő modellekkel is.

A szakadt farmer első korszaka a hatvanas évekre tehető. Nézzük csak meg a Hair című filmet, a szereplők eléggé elhasználódott farmerekben énekelnek - persze az akkori kihasadt gatyák össze sem hasonlíthatóak a maiakkal, hiszen akkor a viselés hatására bekövetkezett kopástól voltak lyukasak, s leginkább a száruk. Nem divatból jártak lyukas nadrágokban, hanem azon egyszerű oknál fogva, hogy a hippiknek nem volt pénzük újra farmerre, másra se nagyon.

A szüleim korosztálya a hetvenes években volt tinédzser, így őket is kifaggattam, hogy hordtak-e lyukas farmert, megtudtam, hogy igen is meg nem is. A magyarázat nagyon egyszerű, abban az időben iszonyatosan nagy kincsnek számított egy eredeti, külföldről hozatott drága farmer, így direkt senki nem koptatta, természetesen a sok viseléstől elhasználódtak, kilyukadtak, de akkor inkább megfoltozták azokat.

A szakadt farmert a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején előszeretettel viselték a korszak rocksztárjai amolyan lázadós jelképként. A punkoktól megmaradt szűk csőfarmerek akkor még egyáltalán nem rugalmas anyagból készültek, így térdeléskor könnyen széthasadtak.

A nyolcvanas évek végén újabb stílus vette birtokába a szakadt farmert, mint Hencitől megtudtam az összes "rapes" otthon szaggatta házilag az új farmereket, akkor még ugyanis a nagyipari gyártás nem állt rá ezen fogyasztói igények kielégítésére. A farmerok szaggatásának meghatározott módja volt, a térdüknél kivágták, majd kétszer-háromszor kimosták őket, így kellően kisajtolódhattak. Divat volt a lyukak és rojtok alá valamilyen anyag varrása is, sőt a rojtozást sokszor bontókéssel vagy horgolótűvel tovább fokozták, hogy ne legyen olyan matekosan elvágólagos.

Míg régen addig viseltek egy farmert míg elkopott, ma már modern technikákkal a vadonatúj farmereket a gyárakban rongyolják el, borsos összegekért kaparinthatunk meg egy már újonnan is szétszakadt farmert. Ráadásul ezek a koptatott nadrágok, hamarabb tönkre is mennek, mint a nem koptatott darabok. Persze, ha divat, akkor divat, és nem is lennénk fogyasztói társadalom, ha nem mesterségesen koptattatnánk el gatyáinkat. Tény továbbá, hogy a koptatott farmer a lázadás jele, a társadalommal való szembenállásé, legalábbis régen ez volt. Ma már inkább csak sikk, a következő szezonok sikkje, legalábbis a sztárok öltözködése ezt sugallja.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások