Divat

Bioruhák

2538

Még nem írtunk róla, pedig egyre aktuálisabb a téma. A H&M 2009-ben tovább növeli a biopamut használatát az előző szezonokhoz képest, és a 2009-es tavaszi kollekció darabjainak poliészter összetevője is nagymértékben újrahasznosított anyagokból készül, alapanyag például az újrahasznosított pet palack. 2007 őszén a C&A ruházati üzletlánc ezerkétszáz tonna biopamutot dolgozott fel, de biopamutból készült ruhákat kaphatunk Nike, Puma és a Timberland márkajelzéssel is. A H&M, a C&A és sok más ruházati üzletlánc úgy gondolja, hogy tenniük kell a fenntartható fejlődésért és a környezetvédelemért, hiszen ekkora világméretű cégek elvileg nagyban befolyásolni tudják a helyzetet.

Mi is a biopamut?

A biopamut olyan pamut, amelyet környezetbarát módon állítanak elő. Nem hinnénk, de a modern pamuttermelés az egyik legkörnyezetkárosítóbb mezőgazdasági tevékenység a trópusi és a szubtrópusi területeken. A legnagyobb pamuttermelő országok közé tartozik például Kína, Amerika, India és Pakisztán.

Döbbenetes, hogy a mezőgazdasági területek csak 2,5 százalékán termelnek gyapotot, mégis, a mezőgazdaságban a világon használt permetezőszerek tizenegy százaléka és a rovarölő szerek huszonöt százaléka kerül a gyapotföldekre. A gyapotot sok kártevő ellen permetezik, valamint a géppel történő aratásához is komoly vegyszerekkel kell kezelni a növényt, hogy könnyebben learathassák a mezőgazdasági gépek. Ezek a vegyszerek nem csak az állatokra és a növényekre, de a munkásokra is veszélyesek, ez pedig semmiképpen nem elhanyagolható, hiszen a fejlődő országokban több mint száznyolcvan millióan élnek pamuttermelésből.

A vegyszerek egészségkárosító hatásuk mellett az egyre aktuálisabb vízhiányt is növelik, pedig a Föld lakosságának már az egyötödét érinti az tiszta ivóvíz hiánya. A vegyszerek miatt megnő a talaj vízigénye, így egy kiló pamut előállításához ma már átlagosan nyolcezer ötszáz liter vízre van szükség. A vegyszerek miatt tápanyagokban szegénnyé vált földeket műtrágyázni kell, a locsoláshoz használt több ezer liter víz és eső pedig a talajvízbe mossa ezeket az anyagokat, szintén súlyos környezeti károkat okozva ezzel. Persze a vegyszereknek nem az egésze tűnik el a földben, egy részük visszamarad a már kész termékekben allergiát, bőrirritációt okozva viselőjének.

A biopamut termelésére szigorú szabályok vonatkoznak, már a magoknak is biológiailag tisztának kell lenniük, tehát nem lehetnek például génmódosítottak, de vegyszerek helyett is természetes megoldásokat kell alkalmazni a kártevők ellen.

A biopamutra ma már nem csak a környezetvédőknek van igénye, hanem a társadalom egyre szélesebb rétegének is, ezt mutatja az is, hogy míg 2004-2005-ben a biopamut termelés huszonötezer tonna volt - ez a világtermelés körülbelül 0,1 százaléka - addig 2007-ben negyvennégyezer tonnát termeltek, 2008-ra pedig százezer tonnát becsülnek.

A H&M régóta fontos szempontnak tartja a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődés elvét termékei gyártása és forgalmazása során. Az üzletlánc régóta használ biopamutot ruhái gyártásához, hozzájárulva ezzel a kereslet növekedéséhez a biopamut iránt. A H&M által felhasznált biopamut nagy részét Törökországban gyártják, a kártevők ellen a permetezőszerek helyett inkább szarvasbogarakat használnak.

A H&M nem csak a pamut termelésére figyel, hanem a gyártás következő lépéseire is, mint amilyen az anyagok kezelése és festése. Ezen eljárások során is sok vegyi anyagot használnak a gyárakban, amelyek szintén veszélyesek az alkalmazottakra és a vevőkre is, bőrirritációt, allergiát, rákos megbetegedéseket, genetikai károsodásokat okozhatnak, és a szaporodást is negatívan befolyásolhatják. A H&M-nek van egy tiltó- és határértékeket előíró listája, amelyet minden beszállítónak teljesítenie kell, a tiltólistás anyagok között szerepel például a formaldehid, a nonilfenol, az ólom, a higany és bizonyos festékek is. A cég fontosnak tartja, hogy minden esetben annak az országnak az előírását teljesíti az össze többi területen is, amely a legszigorúbb, de néha még ezeket is túlteljesítik. Tiltólistáját folyamatosan bővíti, 2007-ben kétszázötven termék szerepelt már rajta. A PVC, a leggyakrabban használt műanyag is tiltólistán van az üzletláncnál. A PVC-t bőrutánzatokhoz, cipők és táskák készítéséhez használják. A H&M nagy csatát vívott a beszállítóival, bizonyos ideig kevés táska szerepelt a kínálatukban, mert a gyártók nem akartak más anyagot használni, de a H&M nem engedett, nem vásárolt PVC-ből készült termékeket, így a gyártókat változtatásra késztetve ezzel.

Bár a biopamut előállításánál fogva körülbelül huszonöt-ötven százalékkal drágább a sima pamutnál, a kész termék esetében ez mégsem érzékelhető, hiszen az alapanyag csak nagyon kis hányadát teszi ki a termék árának, a gyártás, a szállítmányozás és a marketing sokkal nagyobb részét alkotja a fogyasztói árnak.

Hosszútávon mindenki tisztában van vele, hogy a biopamut termelés a legmegfelelőbb mindenkinek, a környezetnek, a termelőknek és a vevőknek is, ennek ellenére sajnos még elég csekély a biopamut piaci részesedése a hagyományos pamuttal szemben.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
nov
07
flo írta:
idén az adidas egyik kollekciój a GRÜN. az nemtom milyen pamutot használ, de gondolom biót, ha egyszer zöld... a cipőik istenien néznek ki :))
17:26
2
nov
07
Szpuuuki írta:
az otlet nagyszeru, a minoseg azonban mar nem annyira. Az H&M-tol a legutobbi ket felsoim 2-3 mosast kovetoen lettek olyan bolyhosak, mintha 4 eve hordanam es mosnam oket naponta... node sebaj; elso az invajorment :))
18:13
3
nov
07
iniedinied írta:
nekem van bio pólóm és jól bírja a mosást :-)
23:08
4
nov
09
agneza írta:
A H&M nagyon gagyi minőség. Mondom úgy, hogy több cuccom van onnan, és szeretem őket.
Igaz, van egy felsőm (nem biopamut!), ami minden héten rajtam van, és így mosom is, és már legalább 30- szor mostam, és mintha új lenne. És 2700 Ft körül volt amikor vettem, ergo nem egy drága darab.
Ki kell fogni.
Ha a biopamut cuccok rossz minőségűek, akkor nem fogok olyat venni, környezetvédelem ide vagy oda...
15:22
Felhasználónév:
Jelszó: