Étel+Ital

Tökölünk

2526

A szín, amit ilyenkor leginkább megcsodálhatunk, az a narancssárga vagy nevezzük inkább sütőtök sárgának! Egyébként imádom a sütőtököt, semmilyen tököt nem kedvelek annyira, mint ezt. Sőt, nem is szeretem a tököt, legfeljebb rántva, de annál kellemesebb élményem kevesebb van, mint amikor a novemberi zimankóból betértem nagymamámhoz, és megcsapta az orromat a sütőben süli tök illata. Imádtam. Forrón rászórtam némi kristálycukrot – akkor még nem gondoltam, hogy az rossz – és már kanalaztam is ki a héjából. Összeszedtünk egy-két kedves receptet tökből.

Levesnek

Sokáig gyanúsan méregettem a sütőtök krémlevest, de a múlt héten nagy bátran megrendeltem az egyik kedvenc éttermemben. Ezután semmi másra nem tudtam gondolni, minthogy érjek már haza, és kereshessek recepteket a neten, annyira odáig voltam tőle. Rengeteg elkészítési módot találtam, de ami a leginkább bejött, azt megosztom most veletek is. Kelleni fog: egy kilogramm sütőtök, egy nagy krumpli, egy közepes alma, egy közepes hagyma, három evőkanál méz, egy narancs leve, két húsleveskocka, só, bors, szerecsendió, friss kakukkfű, egy deci tejszín, öt deka vaj. 190 Celsius fokon egy óra alatt alatt puhára sütjük a sütőtököt. Amíg sül, a vajon puhára pároljuk a felaprított hagymát a kakukkfűvel, amikor már megpuhult és átlátszó, a mézzel karamellizáljuk. Felöntjük kicsivel több mint egy deci vízzel, amibe beleteszünk a két leveskockát, a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát, és közepes lángon puhára főzzük. Amikor már puha a krumpli, a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítjük – ekkor kerül bele a narancslé, só, bors, frissen reszelt szerecsendió, majd a tejszín. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk. Előző este is el lehet készíteni, semmi baja nem lesz másnapra. Gyönyörű, narancssárga, krémes, igazi őszi leves.

Afrodiziákum

Tudjuk, a konyhában számos afrodiziákum fellelhető, amik illatukkal, ízükkel, látványukkal tesznek mély benyomást érzékeinkre, és ha hatásukra nem is robbanunk szét a nemi vágytól, megadja a tökéletes alaphangulatot egy romantikus vacsorához. Ha pedig már ugyis tökszezon van, legyen a sütőtök a nap erotikus receptjének főszereplője, és főzzünk egzotikus sütőtöklevest egy forró afrodiziákummal, a chilipaprikával! Receptünkhöz az alábbi hozzávalók szükségesek: két kiló sütőtök, 400 g póréhagyma, egy chili paprika, három evőkanál repceolaj, egy evőkanál ecet, 500 milliliter zöldségleves, só, bors, 800 ml kókusztej, 100 g tejszín, egy csokor petrezselyem. Vegyük a sütőtököt, héját távolítsuk el, kanalazzuk ki a magokat, és szeleteljük fel kis kockákra! Ezt követően aprítsuk fel a póréhagymát és a chilipaprikát - ennek magjait távolítsuk el! A tököt, a hagymát és a paprikát körülbelül öt percen át olajon pároljuk, majd öntsük fel  zöldséglevessel és az ecettel, fűszerezzük sóval és borssal. Ezt követően forraljuk fel és lassú tűzön hagyjuk főni körülbelül tíz percig. Ezután keverjük hozzá a kókusztejet és a tejszínt, majd rizzsel, vagy tökmaggal és durvára aprított petrezselyemmel díszítve tálaljuk! Elkészítési idő: körülbelül egy óra. 

Főfogás a tökön

Sütőtök saláta csirkehússal a tudatos fogyasztóknak. Hozzávalók: negyed kiló csirkemell, egy sütőtök, négy főtt tojás, majonéz, só, egy deci méz, egy csokor petrezselyem zöldje. A tököt sütőben megsütjük, majd meghámozzuk és kockákra vágjuk, ha fordítva csinálod gyorsabb, bár nem egyszerűbb. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjét és a metélőhagymát, majd a csirkemellkockákat, amelyet előzőleg kevés olívaolajon mézzel és egy kevés petrezselyem zöldjével lepirítottunk, sóval és borssal ízesítettünk. Azután hozzáadjuk a cikkekre vágott főtt tojásokat, és kevés – ízlés szerint – majonézzel és mustárral összekeverjük.

Vagy...

Tökös tésztát is csinálhatunk, én imádom - mondjuk nagy tésztás vagyok, látszik is a képemen. Kelleni fog negyven deka tök kis kockákra vágva, három evőkanál vaj, egy nagyobb gerezd fokhagyma, némi rozmaring, reszelt citromhéj, szerecsendió - reszelve -, só és bors. Vágjunk a sütőtököt egy centis kockákra. Egy lábasban forrósítsunk fel két evőkanálnyi vajat, futtassunk meg benne egy gerezd összezúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá a tökkockákat. Fűszerezzük összetépkedett rozmaringgal, reszelt citromhéjjel, őrölt szerecsendióval, sóval és kevéske darált borssal. Lefedve, kis lángon pároljuk negyed órát, míg a tök krémes nem lesz. Morzsoljunk hozzá még egy kanál vajat, majd keverjük össze a kifőzött tésztával, mindegy milyen a tészta, én fussilivel szoktam. Tálaljuk tányérokra, tetejét szórjuk meg reszelt parmezánnal, és rozmaring ágakkal dekoráljuk.

A kedvenc

Sült tököt úgy készíts, hogy hosszanti irányba felvágsz egy sütni való tököt, kimagozod, majd cikkekre szeled, háromszögekre, félkörökre, ahogy tetszik, a lényeg, hogy a tök húsa legalább másfél-két centis legyen. A tökökre szórhatsz sózott – vagy sótalan – tökmagot, ez sütés közben megpirul. Betolod egy tepsin az előmelegített sütőbe és sütöd, amíg nem lesz nagyon puha. Én már nem cukrozom, de alkalmanként csurgatok rá egy kis mézet, ha nem elég édes tök.

Mi van benne?

A sütőtök a legolcsóbb vitaminbomba, de a benne lévő béta-karotin - amelyből a szervezet A-vitamint állít elő - és C-vitamin mint antioxidánsok védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel hatástalanítják a káros szabad gyököket, ezzel csökkentve az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Ha sokszor eszed egészséges, barnás bőrszínt eredményez, a magas rost- és zsírtartalma miatt segít a székrekedésben szenvedőknek. A legjobb, ha egész tököt veszünk, ez hetekig eláll. Feszes és fényes legyen a tök héja, és figyeljünk arra is, hogy ne legyenek barnás foltok rajta. Feldarabolva három-négy napig tárolhatjuk, ha már nyálkás réteg keletkezett rajta, nem használható.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások