Közösség

Öntudatlan celebek

2513

Aki Budapesten lakik, bizonyára ismeri a Zsoltáros Csávót. Az év nagy részét a Ferenciek téri aluljáró egyik lépcsőjénél tölti. Néha eltűnik ugyan egy-két hétre, de azokon a napokon, amikor meló van, ott ül reggeltől estig és egyházi zsoltárokat „énekel”. Az előadás színvonala elég .. sokkoló, de azért ez legtöbbünknek – habár a srác biztos nem ezen megfontolásból csinálja – inkább egy nagy poénként jön le.Tudjátok: a szemüveg, ahogy az énekeskönyvet tartja, a hangja.. Szerintem bárki fel tudja idézni a jelenséget.

Amikor még ritkábban jártam a belvárosban, azt hittem csak a véletlen szerencse hoz össze vele mindig. (Ekkor még azzal ijesztgettek, hogy ő is a Pázmányra járt..) Azonban mióta beköltöztem a Ferenciekre, teljességgel megbizonyosodhattam róla, hogy ő itt bizony főállásban, teljes munkaidőben dolgozik, reggel 8-tól délután 5-ig. Esőben, szélben, napsütésben, a zsoltár még mindig tart, a srác pedig rendületlen.

Lehet neki aprót adni, bár a kis pénzes tálkája nem mindig van ott előtte. Egyszer láttam csak szünetet tartani: egy haverjával beszélgetett, közben pedig cigizett. (Ezt azért említem meg, mert elég ritkán tesz ilyet, és a látvány is meglehetősen furcsa volt, ugyanis semmi nem látszott abból a zsoltáréneklős arckifejezésből, ami szintén annyira jellemző.) Gondolom, mert szerinte éneklés közben nem lehet cigizni. Vagy cigizés közben énekelni. Vannak ilyen emberek is.

Nem tudom ki, hogy van ezzel, de nekem (egy-egy idegileg leterhelőbb napon) néha bizony legörbül a kis szám széle, amikor már az aluljáróban meghallom, hogy ki is vár fenn a kijáratnál.. És akkor, ha már egyházi énekek: olyan lehet ez, mint a Mennyország kapuja, ahol még egy kicsit húznak, mielőtt beengednek. Vagy inkább, mint a Mindenható című filmben Isten, aki az igazságot egy eléggé megmosolyogtató módon terjesztő csöves képében leledzik a Földön. Bármi megtörténhet. (Bár ezen utóbbi esetben biztos nem énekelne húsvéti énekeket november-december tájékán.)

Azért ha belegondoltok ő is egy celeb. A mi celebünk, bár senki nem tud róla semmit, és még a Gödörben sem láttam soha. De mindegy is, a titokzatosság a városi intellektueleket úgyis jobban vonzza. Ti tudtok még ilyen „celeb-öntudatra-nem-ébredt” fővárosi zsiványokat mondani, akiket elvileg mindenki ismer, csak épp a legújabb szeleb-valóságsó castingján (kis híján ugyan), de nem jutottak tovább?

(Így utólag is elnézést kérek azoktól, akik félreértelmezvén a fentebb írottakat, esetleg nem gondolnának elég píszínek.)


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások