Divat

Festékfoltos koponyák

2519

A Levi's legendás 501-es farmerjából Damien Hirst készített műalkotást, jellegzetes festményei vásznául ebben az esetben a kultikus ruhadarab szolgált. A Levi's Kustaa Saksi-val együtt piacra dobott limitált darabszámú kollekciója után most egy sokkal exkluzívabb gyűjteményt bocsát piacra a kortárs képzőművésszel Damien Hirst együttműködve.

Damien Hirst

Damien Hirst 1965-ben született az angliai Bristolban. Tagja volt a jelentős angol fiatal művészeti csoportnak, a Young British Artists-nak. Nemzetközileg híres a kilencvenes években lett, központi témái eléggé bizarrak - híres sorozata formaldehidben konzervált állattetemeket mutat be, de előszeretettel ábrázol koponyákat is. Nagyságát mutatja, hogy munkáit nemrég száztizenegy millió fontért árverezték el két nap alatt, így megdöntötte az eddig Picasso által tartott rekordot, és ez azért nem semmi.

A műalkotásokká emelt mindösszesen hét darab farmert, amik Hirst jellegzetes centrifugális festészetével formálódtak egyedi műalkotásokká, valószínűleg gazdag - és fanatikus - gyűjtők szerezik/szerezhetik majd meg. A hét farmerból hármat Párizsban egy Levi's 501-es ünneplésére szervezett partyn lepleztek le. A farmerek később olyan luxusüzletekben lesznek kiállítva, mint a párizsi Colette, a londoni Dover Street Market vagy a milánói Corso Como 10.

Akkor sem kell aggódni, ha nem vagyunk dúsgazdagok, hogy megszerezhessük a hét farmer valamelyikét, mert a cég piacra dob egy limitált szériás Damien Hirst X Levi's névre keresztelt kollekciót is, amelyet szintén áthat a kortárs képzőművész szellemisége. A kollekció Damien Hirst munkásságának három fő témája - a koponyák, foltok és trópusi pillangók - körül forog. Egy fehér pólón például láthatjuk Hirst arcképét egy koponyával ötvözve, de egy egyedi és különleges Levi's logó is végigvonul a kollekció darabjain.

A Levi's azért választotta Hirst a kollekció megálmodásához, mert elkötelezett farmerrajongó, például felvásárolta teljes egészében azt a szintén limitált szériás kollekciót, amely Andy Warhol örökség alapján készült. Hirstnek így nyilatkozott azzal a kollekcióval kapcsolatban: „Tetszett a hordható művészet ötlete”. Nemcsak a kortárs képzőművészek a nagy farmerrajongók, hiszen Pablo Picasso, de az absztrakt expresszionizmus nagy alakja, Jackson Pollock és a popartos Andy Warhol is 501-est hordott.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások