Étel+Ital

Diéta cigivel, sörrel

2518

Tudjuk, hogy az alkohol hizlal, ott van a sörhas ugye, és egyébként is, számtalan helyen olvastuk már, hogy kalóriabevitelben keményen odatesz egy estés italozás, folyékony kenyér, satöbbi. De mi a helyzet akkor, ha valaki szeretne inni, szórakozni, sörözni, borozni, felesezni, s mégsem óhajt zsírpárnákat ereszteni? Természetesen választania kell, és egy ifjú felnőttkorát élő lány jellemzően nem a visszavonulós, önmegtartóztatós életet választja. A húszéves egyetemista lányok igen nagy százalékban a kávét, a cigit és az alkoholt választják az egészséges étkezés és a sport helyett, így mára mer ennek a jelenségnek is neve van, ez nem más, mint a

Drunkorexia

Újfajta trendnek nevezik ezt, ami leginkább a fiatal nőket érinti, pedig már lassan tíz éve, hogy az egyetem padjait koptatni kezdtem, és az egész napos nemevés, kávécigizés és rendszeres esti italozás már bennünket is elkapott. No nem alakkarbantartási céllal alakult ez így, inkább pénznek voltunk híján, ezért kellett választanunk a szükséges vagy a kellemes között. Egyes felmérések szerint a 18 és 23 év közötti nők mintegy harminc százaléka rendszeresen fogyókúrázik, s ezt a különös, ám fiatal, felelőtlen diákfejjel érthető diétát választja magának.

Most, hogy végre terminus technicus-szal illették a jelenséget, természetesen el is magyarázzák, miért nem egészséges ez, miért árt a szervezetnek, ha az ember lánya étkezéseket hagy ki, majd az alkoholhoz nyúl. Vitaminhiány, nyomelemhiány, emésztési zavarok, koncentrációs zavarok, alultápláltság és a túlzott mértékű alkoholfogyasztásból fakadó problémák. No és persze hogy éhgyomorra inni elég merész dolog.

Ez persze mind igaz, de visszagondolva 18-20 éves önmagamra és akkori környezetmre, barátnőimre, egyértelműen kijelenthetem, hogy a legkevésbé sem érdekelt az esetleges nyomelemhiányom, az egyetemet elvégeztem, még dolgoztam is mellette, ettem amikor épp ettem, és buliztam, amikor csak tudtam. Ha éhes voltam, hát hamarabb berúgtam, annál olcsóbban megúsztam. Félreértés ne essék, nem mondom, hogy ez jó és egészséges, de tény, hogy az együnk vagy igyunk dilemmát sok egyetemista igen jól ismeri, és elég vígan elvan ebben az állapotban. A felelősség önmagunk iránt jóval később érkezik.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások