Test

A tánc igazi célja a sikerélmény

2527

A Nike Dance Nu Soul táncot hazánkba Füzessy Balázs fitnesz szakember adaptálta, így vele beszélgettünk el a táncos múltjáról és a táncról mint cardio edzésről.

Mióta táncolsz?
F. B. : Gyerekkoromban akrobatikus rock and rollal kezdtem, és az ott elért kisebb-nagyobb eredmények vezettek odáig, hogy egy edzői tanfolyamot is elvégeztem. Később jöttek az aerobik képzések, megismerkedtem a táncos fitnesz műfajjal, majd elkeveredtem Németországba, és ott képeztem magam tovább. Ez az állomás később meghozta az áttörést, ettől kezdve egyre inkább belekerültem a nemzetközi körforgásba. Ma itthon gyakorlatilag nincs más, aki minden hétvégén más országban tartana fitnesz órákat.

Hogy tettél szert ekkora szaktekintélyre, hogy még Ázsiában is elismernek számos európai országon túl is?
F. B. : Az angol erre azt mondja, all package, azaz a fontos az, hogy minden egyben legyen. A megjelenés, a karizma, a szakmai tudás és kisugárzás mind kellettek ahhoz, hogy odáig jussak, ahová jutottam.

Ki volt eddig a legnagyobb külföldi sztár, akivel dolgoztál?
F. B. : Ebben a történetben nincsenek olyan jellegű sztárok. Amikor a Megatánc egyik műsorába felkértek koreográfusnak, együtt dolgoztam Sophia Buttellával, külföldön pedig  Jennifer Espositóval, aki Spanyolországban több millió fitnesz CD-t adott el, bár itthon kevéssé ismert.

Koreográfusnak vagy az aerobikosnak tartod magad?
F. B. :Fitnesz szakember vagyok, a tánc és az aerobik közötti átmenetet képviselem.

Mi volt az eddigi legnagyobb kihívás az életedben?
F. B. : Az, amikor egy bőrönddel elmentem Németországba. Azt sem tudtam, hol fogok aludni aznap este. A legnagyobb szakmai kihívást pedig a moszkvai olimpiai csarnokban megrendezett World Class kongresszus jelentette, ahol hat évvel ezelőtt résztvevőként voltam jelen. Jövőre lesz, hogy harmadszor hívnak vissza, és amikor először ott álltam a színpadon, nagyon izgultam.

Más Nike táncot is adaptáltál már itthon?
F. B. : Amióta Nike Dance van, azóta benne vagyok a körforgásban. Tartottunk már afrikai, bollywoodi és latinos mozgást is, az idei Nike Dance Nu Soul a második hip-hop alapú program. Ez annyiban különbözik a többitől, hogy alaposabban felépített, jóval táncosabb, mint az eddigiek.

Mivel tudod motiválni azokat, akik most kezdik a táncot?
F. B. : Minden táncórának az a célja, hogy sikerélményt adjon, és ehhez szükséges, hogy legyen megfelelő koordinációs készsége, és fizikai állóképessége annak, aki most fog bele a táncba. Aki nem mozgott már régen, fontos, hogy tudja, nem szabad rágörcsölni, hiszen akkor nem tudja megfelelően élvezni senki sem a táncot. A Nu Soul mozgást közvetve amerikai koreográfusoktól tanulja meg mindenki, a stílus a felszabadultságról, a tánc és a zene szeretetéről szól.

Miért jó a tánc, mint edzés?
F. B. : Ez valójában állóképességet javító edzés, amitől akár fogyni is lehet, hiszen a mozgás közben vannak tartalmas erősítő részek, melyek sok kalóriát égetnek. A tánc súlypontja a cardio edzésen túl a szórakozáson van, és még meg is izzaszt.

Ezek a táncórák egy hónapig tartanak, mi lesz utána azokkal, akik ezzel a mozgásformával szeretnék karban tartani a testüket?
F. B. : Ha valaki nem unja ezt meg egy hónapon túl, akkor otthon is gyakorolhatja, később pedig lesz folytatás is. Ha egyedül nem szeretne táncolni, és fejlődni akar, akkor más táncstúdiókban is kipróbálhatja a ezt a mozgásfajtát.

Milyen ruházatot javasolsz a táncórákra?
F. B. : Ami a legfontosabb, az az, hogy amit a zene és a tánc kifejez, jobban kiélesedik, ha megfelelően vagyunk felöltözve. A tréner képzésen voltak olyanok, akik eleinte aerobik ruhában táncoltak, majd ahogy váltottak a bővebb ruhákra, azonnal máshogy mozogtak. A Nike Dance Nu Soul mozgáshoz a nemtörődömség, a bő és laza cuccok, a kúlság való, nem pedig a testhez álló fitnesz ruhák. A cipőről annyit, hogy a Nike tényleg arról híres, hogy amennyire csak lehet, odafigyel arra, hogy megfelelő cipőket gyártson, ezekben jó forogni, s odafigyelnek arra is, hogy megfelelő rugózásúak legyen és kellően tompítsák az ugrásokat.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások