Lélek

Tökös csajok, töketlen pasik

2509

A hétvégén furcsa szituációba csöppentem, ami később elgondolkodtatott a férfiak mai tulajdonságait illetően. Az illető exe volt egy lánynak, akinek a mostani partnerével táncolt egy buliban. Az ex nagyon kiakadt a szituáción, mert azt hitte, most megint összejönnek, ám ahelyett, hogy kilépett volna ebből a szituációból, inkább szomorkodva végig asszisztálta a számára kellemetlen helyzetet, és közben sajnálta önmagát. Kínos volt, és lássuk be, nem az első és nem az utolsó, hogy ilyen történik. Nem tudni, hogy melyik fél miért nincs tekintettel a másik érzéseire, de tény, hogy valahogy az a férfiszerep, azokkal a férfitulajdonságokkal, amit igazán férfiasnak tartunk, hiánycikk a mai pasikban. Az ok bármilyen furán is hangozhat, közvetve a nőkben keresendő. Mi nők erősek lettünk, határozottak, tudjuk, hogy pasit akarunk, gyereket akarunk, családot akarunk, pénzt akarunk, karriert akarunk, rendet akarunk. Mindezért harcolunk, küzdünk, könyökölünk, csak épp nem vesszük észre, hogy mi lettünk azok, akik elnyomtuk a másik nemet, holott egyenlőséget akartunk, mégis mi csinálunk mindent. Elvárjuk, hogy a pasi azt tegye, amit mi akarunk, miközben az minden vágyunk, hogy legyen már kicsit tökösebb. De nem az, mert az emancipációval elijesztettük.

Emancipáció

Az emancipáció olyan társadalmakban szükséges, ahol a kereseti viszonyok, etnikai állapotok miatt a nők kénytelenek a házas állapoton túl a megélhetésükről gondoskodni. A nők testi szervezete gyengébb a férfiakénál, lelki működésük nagyon eltérő a férfiak pszichikai tevékenységétől. Ez egyrészt az ember adott természete miatt is van, másrészt amiatt, hogy az évezredek óta működő családi, gazdasági, társadalmi és nevelési hatások szinte öröklődővé tették a nő helyének meghatározását a világban. Ezt a helyet sokan nem szívesen fogadták el, és harcolnak ez ellen talán ma is, ezért a női egyenjogúságra való törekvést minden országban kiharcolják magunknak az asszonyok, lehetőségeikhez képest. Ezt még ma is, még a hétköznapokban is tennünk kell. Nem állt meg ott az ügyünk, hogy szavazati jogot kaptunk, hogy nők is rendelkezhetnek vagyonuk felett, sok országban még ma is vannak olyan ügyek, amik miatt a gyengébb nemnek ki kell állnia magáért. Ma már minden szférában dolgozhatnak nők, mégis sok helyen vannak olyan közügyek, amikben a nő nem kap szabat kezet.  Németországban a nők csak saját gyerekük felett lehetnek gyámok, a férjük beleegyezése nélkül nem folytathatnak semmiféle üzletet, vagyonuk a házasság által a férj kezébe kerül, s külön kikötések hiányában hozománynak kezelik. A gyerekek neveléséről elsősorban a férj intézkedik. 

Döntés joga

Érdekes, hogy mindezt tudva, pont a német pasikra jellemző az, hogy nem közelednek már a nők felé, hanem megvárják, míg őket szedik fel. Több nő van a világon, mint férfi, így bőven jut a pasikra több is, ez tény. Ám ez még nem ok arra, hogy a mai harmincas csávókat pusztán a munka és az egzisztencia hajtsa, és a család, a nőkkel való viszonyaik röpke, sokszor tartalmatlan kapcsolatok legyenek. Főleg igaz ez a nagyvárosokra, ahol a nők annyira eluralkodtak a munkahelyeken, az utcákon, hogy a pasik legtöbbször már csak valóban egy használandó kötelező eszközzé váltak a mindennapokban. Mégis igényünk van arra, hogy ők irányítsanak, ők döntsék el, mit együnk, és hova menjünk, pedig pont mi akartuk azt, hogy mi dönthessünk el mindent az életünkben. 

Nőies jegyek a pasikon

A külsőt most hagyjuk, tudjuk, kibeszéltük már a pasik külsejében megmutatkozó feminin jegyeket, és az ehhez kapcsolódó öltözködési stílusokat. A belső tulajdonságaikban szintén megmutatkoznak a nőies jegyek. Egyre több pasin látom, munkahelyen is, hogy a tipikus női hisztériával próbálják elérni céljukat. Ehhez az érzelmi zsarolás mindenféle eszközét felhasználják, holott ez csak és kizárólag női ügy - szerintünk. Kezd olykor olyan lenni az egész, mintha a Macskafogóhoz hasonlóan az emancipációval átalakítottuk volna őket, de valami hiba lett a rendszerben. A csávó ne hisztizzen. Hadd hisztizzünk mi, és igenis, ha rossz valami az életemben, kapjunk ajándékot, kedvességet. A pasi legyen az, hogy ha bármi van, éppen a legdurvább premenstruációs hisztiben vagyunk ezt elviselje, sőt, bármi van, ő sziklaszilárdan és keményen ott álljon melletünk. A gyakorlatias mindennapokban is megmutatkozik a férfi elcsajosodása, egyre több nő szereli meg azt, ami elromlott a háztartásban, egyre több csaj intézkedik a közös életben, sőt egészen odáig fajul, hogy a tipikusan egyke, anyuci kedvenceket ők szolgálják ki az élet minden terén, és ez persze nem jelenti azt, hogy ne gürizne ugyanolyan keményen napközben, sokszor akár felelősségteljesebb munkakörben, akár több pénzért is. Hogy ez meddig fajulhat még, nem tudjuk, mint ahogy azt sem, hogyan lehetne a folyamatot megállítani. Valószínűleg sehogy, az elnőiesedés természetes hozadéka az elmúlt száz évnek, s várnunk kell egy ideig, míg visszatér az inga a kilengésből a középpontba.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások