Közösség

Oldalbordák harca

2500

Az amerikai elnökjelöltek feleségei legalább akkora vehemenciával készülnek saját betöltendő szerepükre, mint férjeik, hisz a first lady-k szereplését és személyiségét ugyanúgy tíz vagy akár százmilliók kísérik majdan figyelemmel, mint az Egyesült Államok elnökének lépéseit. A first lady szerepkörét hivatalosan sosem határozták meg, de az idők során kialakul egy tipikus kép és szerepegyüttes, aminek illik megfelelni.

Az aktuális elnök felesége természetesen mindenek előtt reprezentál, férjének kísérője minden nagyobb társasági és társadalmi eseményen, magától értetődik, hogy mindenben osztja ura nézeteit, maximálisan támogatja őt, miközben szerető és biztos családi hátteret nyújt, neveli a gyermekeket, boldog és büszke amerikai nő. Sokan a first ladyk megnyilvánulásait ugyanolyan alapossággal elemzik, mint az elnök közleményeit, s ezekből próbálnak következtetéseket levonni a politikai közeljövőre vonatkozóan.

Bár már hosszú idők óta kíséri figyelemmel a köz az aktuális feleséget, a first lady mint kifejezés csak sokkal később, a XIX. század végén született meg, s végül mára állandó titulus lett nem csak az Egyesült Államokban, de a világ más országaiban is, gyakran fordítás nélkül, angolul használva azt. Korábban Lady-ként (Lady in Washington- más források szerint ez Martha Washingtonra utal) vagy Mrs Presidentként emlegették őket. Az USA történelmének során az elnökök többnyire házasok voltak, ám akadt olyan elnök is, aki özvegy, elvált vagy nőtlen volt, őket állandó hosztesszek kísérték a női jelenlétet is megkívánó eseményekre.

A firts lady-ségben különösen érdekes, hogy egy nem megválasztott, és pénzzel, fizetséggel nem honorált tisztségről van szó, mégis hatalmas erővel bíró szereppé vált az idők folyamán, s nem egyszer történt meg, hogy valóban politikai eredménye, akár törvényi erőre emelkedő eredménye lett azon ügyeknek, amiket felkaroltak. Az ilyen, erősebben szerepet vállaló nők a XX. században kezdtek sokasodni, ekkor jelentek meg azok a feleségek is, akik önálló karrierrel is bírtak, közülük az első Eleanor Roosevelt volt, tanárként, majd újságíróként, s demokrata párti aktivistaként tevékenykedett. De hasonló fontos szereppel bírt Jacqueline Kennedy, Patricia Nixon, Nancy Reagan és Hillary Clinton is, aki egy hajszállal maradt le arról, hogy most magának, és ne Obamának drukkolhasson az elnöki poszt megszerzéséért.

A first lady - bár nincs fizetése - kényelmes irodával rendelkezik a White House nyugati szárnyában, közel húsz alkalmazottja van, s innen látja el napi teendőit, a médiával való kapcsolattartást, a társasági események szervezését, meghívások elfogadását - az elnök felesége a washingtoni társasági élet első asszonya. A történelem során sok first lady lázadt a hagyományos, nőies szerep ellen, s vált harcos aktivistává, mások a háttérbe húzódva látták el kötelező feladataikat, mint amilyen például az enteriőrök kialakítása vagy a vendégváró menük felügyelete, és persze a jótékonykodás és humanitárius feladatok ellátása, amik az utóbbi időben kevésbé látványosan jelentek meg.

Most két asszony mérkőzik a címért ringbe állás nélkül. Egyikük Michelle Obama, aki az első fekete first lady lehetne, másikuk pedig Cindy McCain. Egyelőre a legtöbben hasonlítgatják őket korábbi elnökfeleségekhez személyiségjegyeik, s öltözetük alapján, hisz programjuk nincs. Neked ki a szimpatikusabb?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások