Közösség

Jótékonyság feltételhez szabva

2499

Bevallom, a szerkesztőségben mindannyian őszintén meglepődtünk azokon a felháborodott és számonkérő véleményeken, amik akár kommentben, akár nekünk címzett levelekben a bazáron kiselejtezett ruhák sorsát kifogásolták, mint amilyen például ez:

Most olvastam a használt ruhák sorsáról, és ugyan a kezdeményezést jó pofának találom, de kicsit ledöbbentem, h kiskorú bűnözőknek adjátok a teherautónyi ruhát. Persze, sokszor azokból lesz gyerekbűnöző, akik rossz körülmények közt nevelkednek, de azért vannak olyan rossz körülmények közt nevelkedő gyerekek is, akik TÉNYLEG árvák, tényleg szegények, tényleg rászorulnak, és mindemellett nem szúrtak le, raboltak ki senkit..

Mint arról beszámoltunk, a nektek nem kellő ruhákat a Rákospalotai Leánynevelő Intézet lakói kapták, s az intézet munkatársai nagy örömmel fogadták felajánlásunkat és megkeresésünket. Ha a reklamálók vették volna a fáradságot, az oldalon tájékozódhattak volna arról, hogy az intézet valóban nevel bűncselekményt elkövetett vagy züllésnek indult lányokat, emellett azonban üzemeltetnek Anya-gyermek otthont, ahol a rászorulókat segítik, s 2007 óta gyermekvédelmi szükségletből is kerülnek hozzájuk lányok.

Mindazonáltal úgy gondoljuk, ezek a reakciók jól példázzák a társadalom álszent hozzáállását a jótékonykodással kapcsolatban, hiszen nem csak rákos és szegény gyerekek vannak ebben az országban, hanem olyanok is, akik nem rózsaszín babaszobában nevelkednek, s akiket már születésük pillanatában determinál a társadalom és a mikroközösség is további sorsukról. Példát kéne mutatnunk inkább, és hinnünk abban, hogy egy lány nem eredendően gonosz, és hogy ha valaki valamilyen okból rossz útra tért, még visszatalálhat a befogadónak és megbocsátónak semmiképp nem nevezhető társadalmunkba. 

Kedves kritikusok, ezek a lányok is rászorulók, nem csak vagyonuk és szép ruhájuk nincs, de jövőjük sem, és úgy látszik esélyük se nagyon arra, hogy feltételezzük róluk, ugyanolyan értékes tagjai lehetnek ennek az országnak, mint mi.

Először a kritikák hatására azt gondoltuk, más szervezetet keresünk meg, olyat, aminek egyébként is mindenki ad, így majd kivárjuk a sorunkat, hogy átadhassuk adományunkat, de végül úgy döntöttünk, nem. Továbbra is a Leánynevelő Intézet segítségére leszünk, így kérünk mindenkit, aki nem ért egyet ezen döntésünkkel, ne hozzon erre a célra ruhát.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások