Divat

Szex a cipőben

2502

A magas sarkú hatalom, amit naponta tapasztalok. Egyik nap magas sarkút húzok, s a férfiak közül jó néhányan végigmérnek, előre engednek az ajtóban, és félreállnak a járda közepéről... Aztán jön a másnap, amikor a tornacipőmben slattyogok, és észre se vesznek, mintha köddé váltam volna, mintha ott se lennék... Persze tudom, hogy a férfiak vizuális típusok - és még finoman fogalmaztam -, és azzal is legtöbb nő tisztában van, hogy a tartása, a feneke, a vádlija  egész járása teljesen megváltozik pár centivel a föld felé kerülve, arról nem is beszélve, hogy sokkal hosszabbnak tűnnek lábaink a tipegőkben.

Magas sarkú történelem

A magas sarok nem a mai kor találmánya, bár tény, hogy a modern technika nagyban megkönnyítette, fellendítette és átalakította a magas sarkú cipők világát is gondoljunk csak Victoria Beckham sarok nélküli magas "sarkú" cipőjére. Az ókori Egyiptomban is találtak már sírokban és templomokban olyan  falfestményeket, amelyeken magas sarkú lábbeliket viselnek az emberek, majd az 1500-as évek környékén fejlesztették ki a cipőkre az emelt sarkakat, de akkor még csak funkcionális okokból, ugyanis lovaglás közben a sarok segített tartani a lábat a kengyelben. 1533-ban történt a magas sarkú cipő első hivatalos megjelenése, mikor Medici Katalin egy Firenzében készíttetett magas sarkúban ment hozzá II. Henrikhez.

A XVI. századtól kezdve egészen a XIX. századig magas sarkakat férfiak és nők egyaránt viseltek, az 1600-as évek második felében egy bizonyos Nicholas Lestage nevű cipész például ilyen lábbelit készített XIV. Lajos számára. A XVIII. században szintén divatosak voltak mindkét nemnél a magas sarkak, de a francia forradalom végül beleszólt a divatba. A forradalmi nép mindenben szakítani akart a nemesi réteggel, annak hagyományaival még az öltözködés terén is, így a sarkaknak is menniük kellett. Nagy ugrással 1950 környékén találjuk magunkat, amikor a fiatal lányok körében hódítani kezdtek a törpesarkú cipők. Egy törpesarkú cipő sarokmagassága körülbelül három és öt centiméter között helyezkedik el, de ezt pont manapság nem is nagyon kell ecsetelni. Az igazi tűsarkú cipő megjelenéséig sokat kellett várni, a technológia csak bőven a XX. században tette lehetővé magas és nagyon keskeny sarkok gyártását.

Milyen cipőt vegyünk?

A cipőboltban sok félét meg kell próbálni, és érdemes akár hosszú percekig is járkálni benne, hogy megtudjuk nyom-e, kényelmetlen-e, vagy hogy esetleg a pántok nem szorítanak-e valahol. A talpbetétek kényelmesebbé tehetik a természetellenes lábtartást, de a legjobb, ha már alapból puhább a talpkiképzése a lábbelinek. A sarok magasságával is vigyázni kell. Egy magas sarok, ha a talpa nem vastagabb, nagyon nagy szögű esést ad, ami nem éppen kényelmes, és torálisan tönkreteszi a lábakat.

Viselni tudni kell!

Hiába húzol azonban szexi magas sarkút, ha még megállni sem tudsz benne. Fontos, hogy a lábbeli a lehetőségekhez mérten kényelmes legyen, és könnyedén tudjunk benne járni. A kecses és könnyed billegés nem biztos, hogy elsőre sikerül, de nem szabad feladni, sokat kell gyakorolni. A gyakorlás során ügyeljünk a kihúzott testtartásra, tehát hasat be, mellet ki! A gyakorláshoz itt egy kis oktatófilm:

A fokozatosság is nagyon fontos, ha eddig főleg sportcipőben jártál, és megvetted életed első magas sarkúját, először ne egy rohangálós hosszú napon vedd fel, pár órával kezdd, és lassan hozzá fogsz szokni. Ha a számtalan tesztüzemóra után még mindig kényelmetlen, még mindig ég a talpad, akkor érdemes kipróbálni valamelyik pont magas sarkúhoz kifejlesztett taplbetétet.

Káros?

Az állandó magas sarkúban való mászkálás nem egészséges, ezt tényként állíthatjuk, és magunk mögött tudhatjuk ekkor az összes ortopéd szakorvost és pedikűröst. A női test anatómiai felépítés sem a tűsarkakhoz készült, így súlyos ízületi-, izomfájdalmakhoz, porckopáshoz, tartási rendellenességekhez, deformitásokhoz vezethet, ha valaki gyakran jár magas sarkúban. Az izmok és ízületek mellett a gerincoszlopunkat is megterheli az ilyen cipő, hiszen a csigolyák túlzott terhelésnek vannak kitéve.

Szerepe a szexben

De, hogy valami pozitívat is mondjunk a magas sarok által előidézett testtartás bizonyítottan erősíti a medencefenék izmait. A medencefenék izmai nemcsak a szexualitásban, és az orgazmusban nyújtott szerepük miatt fontosak, hanem azért is, mert támogatást adnak a medence szerveinek, például a méhnek és a beleknek. A medencefenék izmai általában szülés után és a kor előrehaladtával meggyengülnek, ezek célzott erősítése nagyon nehéz, így a magas sarkú viselése ilyen szempontból pozitívnak mondható.

Dr. Maria Cerruto hatvanhat ötven éven aluli nőt vizsgált magas sarkú viselés szempontjából. A kutatónő arra a következtetésre jutott, hogy egy körülbelül tizenöt fokos szöget biztosító cipő ugyanolyan jó testtartást biztosít, mint lapos társaik, tehát ugyanolyan egészségesek, de azért ezzel mi vitába szállnánk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások