Divat

Mi ez? Haute Couture

2496

Sokan beszélnek róla, sokat is beszélnek róla, de valóban tudják, hogy mit is jelent, mire használják, és honnan ered a haute couture?

Francia eredetű kifejezés, jelentése szó szerint: „magas szabászat”, tehát magas színvonalú, nemes kivitelű ruhakészítés. Máig érvényes rendszerét az angol Charles Frederick Worth dolgozta ki a XIX. század közepén, eredetileg az ő munkáit nevezték így, amelyeket Párizsban alkotott. Napjainkban ugyanazt jelenti, mint a régi időkben: elsőrangú párizsi, mérték utáni szabóművészet. A modern kori Franciaországban az haute couture védett névnek számított, amit csak az adott követelményeknek megfelelő divatházak használhattak. Általánosan is használják az haute couture kifejezést, mint például: különleges, egyedi gyártású, divatos ruhára, a divat fővárosában, Párizsban, vagy akár a divat más szignifikáns városában: Milánó, Tokió, New York, Róma, London.

Az haute couture-t mindig a vásárló megrendelésére készítik, időigényes kézimunkával, különleges odafigyeléssel, és természetesen kiváló minőségű, drága anyagokból. Ha egy francia divatház hivatalosan is használni szeretné az haute couture kifejezést, és meg szeretné kapni a couture címet, akkor a következő követelményeknek meg kell felelnie:

- Párizsban saját szabászatot működtet, legalább tizenöt tagú stábbal
- privát ügyfelek számára megrendelésre gyártott egyedi darabokat kínál
- minden évadban bemutat egy minimum harmincöt darabos kollekciót a párizsi közönségnek

A Chambre Syndicale De La Couture – a párizsi divatszabók szindikátusának kamarája, 1910-ben alapították, célja a párizsi divatszabóság fejlesztése volt. Legfontosabb feladatai voltak többek között: a divatbemutatók szervezése, PR-tevékenység folytatása, szerzői jogok védése, divat valamennyi területét átfogó iskola működtetése – szigorúan ellenőrzi az haute couture cím használatát. A kritériumokat 1945-ben állították fel, de azok betűk szerinti betartása máig is kötelező jelleggel bír.

A különös, formabontó haute couture ruhákat, amelyeket a kritikusok sokszor hordhatatlannak minősítenek, általában megrendelésre vagy egy bizonyos alkalomra készítik, kiváló minőségű anyagokból. Természetesen kézzel varrják őket, és nem ritkán meghökkentően drága anyagokat, például gyémántot vagy aranyat használnak fel hozzá.

Az haute couture ruhákat, melyeket a kifutón bemutatnak, ritkán sikerül eladni, leginkább csak a divatház presztízsének emelését szolgálják. Igazi profitot inkább a prêt-à-porter – a mindennapi viseletre tervezett, sorozatgyártott – kollekciók hoznak.

Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások