Divat

Parókák régen és ma

2476

Halloween és főleg szilveszter, farsang idején sokan húznak parókát, sajnos csak ekkor vagyunk elég merészek hozzá (bár mit várhatnánk, ha kalapot sem merünk viselni). A parókák viselése nem elfogadott manapság a mindennapokban, pedig nem volt ez mindig így.

Paróka történelem

Gondoljunk csak vissza a barokk és rokokó túlcicomázott stílusára, amely a hatalmasra tornyozott rizsparókák nélkül elképzelhetetlen lett volna, de a paróka története egészen az ókorig nyúlik vissza, hiszen a kopaszságot már akkor is el akarták titkolni. Az ókori Egyiptomban mind a nők, mind a férfiak öltözékének kiegészítője volt a paróka, ami többnyire emberi hajból és gyapjúból készült. A rómaiak és a görögök már többféle színű parókát hordtak, amelyekből különböző frizurákat formáltak. De a paróka viselésével kapcsolatban nem kell több száz évet visszamenni, elég ha a hatvanas-hetvenes éveket idézzük fel, amikor is minden nő vendéghajakat viselt. 

Kifaggattam kedves nagymamámat a póthajjal kapcsolatban, és nagyon érdekes dolgokat tudtam meg. Elmondta, hogy a hetvenes években viszonylag sok nő vágatta rövidre a haját, és a hosszú levágott hajukból készítették el a lófarok-szerű póthajat, amelynek nagy előnye volt moshatósága, de voltak, akik nem saját hajukat viselték, hanem vásárolták a vendéghajat. Ezeket a vendéghajakat aztán néha rövid frizurájukhoz rögzítették, ami úgy hatott, mintha hosszú hajuk lenne csak összefogva. Praktikus volt - ma ezt hallva kicsit vicces is -, hiszen ha akarták rövid frizurájuk volt, ha akarták hosszú.Ma már számtalan drága, eredeti hajból készült parókát kaphatunk, de válogathatunk a más anyagokból készült színes és meghökkentő, egyáltalán nem természetes darabokból is.

Sosem felejtem el, mikor először jöttem be a cotcotba, még március környékén, és Henci egy hatalmas göndör fekete parókát viselt. Ő mer parókát viselni, rajta kívül még egy barátnőm van, aki nem riad vissza attól, hogy parókát húzzon a fejére, és úgy jöjjön be előadásra a főiskolára. De vajon miért nem merünk többen ilyen bátrak lenni? Pedig milyen jó lenne egyik nap a fiúsan rövid barna hajam helyett hosszú szőke loknikkal az utcára lépni, a másik alkalommal pedig vörös fürtökben pompázni. A mai divatból kissé perifériára szorultak a parókák, meghökkentő lenne ha egyik nap parókában, a másik nap pedig egy másikban lépnénk utcára, biztosan sokan megbámulnának, s naná, hogy sokan ezt nem merik bevállalni, pláne itthon, ahol még egy furcsa fazonú szoknya is megütközést kelt sokakban.

Persze innen sem tudom kihagyni kedvenc sorozatomat, a Szex és New Yorkot, hiszen az ötödik évadban, mikor a kemó miatt Samanthának kihullik a haja, merész parókában jelenik meg számtalan jelenetben. De a másik kedvenc filmemet, a Pretty Woman-t is meg lehet említeni, hiszen a kezdő jelenetekben Vivienne platinaszőke kleopátra hajban illegeti magát  strichelés közben, így munka után kuncsaftjai nem ismerik olyan könnyen fel.

Azért azt le kell szögezni, hogy a paróka viselése költséges mulatság, még egy szintetikus alapanyagból készült darab is húsz-harmincezer forint közötti összegbe kerül. A neten számos parókaáruházban nézelődhetünk, rengeteg fazon és szín közül válogathatunk, felmérhetjük az árkínálatot és akár vásárolhatunk is, például itt és itt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások