Divat

Parókák régen és ma

2476

Halloween és főleg szilveszter, farsang idején sokan húznak parókát, sajnos csak ekkor vagyunk elég merészek hozzá (bár mit várhatnánk, ha kalapot sem merünk viselni). A parókák viselése nem elfogadott manapság a mindennapokban, pedig nem volt ez mindig így.

Paróka történelem

Gondoljunk csak vissza a barokk és rokokó túlcicomázott stílusára, amely a hatalmasra tornyozott rizsparókák nélkül elképzelhetetlen lett volna, de a paróka története egészen az ókorig nyúlik vissza, hiszen a kopaszságot már akkor is el akarták titkolni. Az ókori Egyiptomban mind a nők, mind a férfiak öltözékének kiegészítője volt a paróka, ami többnyire emberi hajból és gyapjúból készült. A rómaiak és a görögök már többféle színű parókát hordtak, amelyekből különböző frizurákat formáltak. De a paróka viselésével kapcsolatban nem kell több száz évet visszamenni, elég ha a hatvanas-hetvenes éveket idézzük fel, amikor is minden nő vendéghajakat viselt. 

Kifaggattam kedves nagymamámat a póthajjal kapcsolatban, és nagyon érdekes dolgokat tudtam meg. Elmondta, hogy a hetvenes években viszonylag sok nő vágatta rövidre a haját, és a hosszú levágott hajukból készítették el a lófarok-szerű póthajat, amelynek nagy előnye volt moshatósága, de voltak, akik nem saját hajukat viselték, hanem vásárolták a vendéghajat. Ezeket a vendéghajakat aztán néha rövid frizurájukhoz rögzítették, ami úgy hatott, mintha hosszú hajuk lenne csak összefogva. Praktikus volt - ma ezt hallva kicsit vicces is -, hiszen ha akarták rövid frizurájuk volt, ha akarták hosszú.Ma már számtalan drága, eredeti hajból készült parókát kaphatunk, de válogathatunk a más anyagokból készült színes és meghökkentő, egyáltalán nem természetes darabokból is.

Sosem felejtem el, mikor először jöttem be a cotcotba, még március környékén, és Henci egy hatalmas göndör fekete parókát viselt. Ő mer parókát viselni, rajta kívül még egy barátnőm van, aki nem riad vissza attól, hogy parókát húzzon a fejére, és úgy jöjjön be előadásra a főiskolára. De vajon miért nem merünk többen ilyen bátrak lenni? Pedig milyen jó lenne egyik nap a fiúsan rövid barna hajam helyett hosszú szőke loknikkal az utcára lépni, a másik alkalommal pedig vörös fürtökben pompázni. A mai divatból kissé perifériára szorultak a parókák, meghökkentő lenne ha egyik nap parókában, a másik nap pedig egy másikban lépnénk utcára, biztosan sokan megbámulnának, s naná, hogy sokan ezt nem merik bevállalni, pláne itthon, ahol még egy furcsa fazonú szoknya is megütközést kelt sokakban.

Persze innen sem tudom kihagyni kedvenc sorozatomat, a Szex és New Yorkot, hiszen az ötödik évadban, mikor a kemó miatt Samanthának kihullik a haja, merész parókában jelenik meg számtalan jelenetben. De a másik kedvenc filmemet, a Pretty Woman-t is meg lehet említeni, hiszen a kezdő jelenetekben Vivienne platinaszőke kleopátra hajban illegeti magát  strichelés közben, így munka után kuncsaftjai nem ismerik olyan könnyen fel.

Azért azt le kell szögezni, hogy a paróka viselése költséges mulatság, még egy szintetikus alapanyagból készült darab is húsz-harmincezer forint közötti összegbe kerül. A neten számos parókaáruházban nézelődhetünk, rengeteg fazon és szín közül válogathatunk, felmérhetjük az árkínálatot és akár vásárolhatunk is, például itt és itt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
okt
31
Anouchka írta:
én azért szívesen kipróbálnám magam hosszú szőke hajjal, meg göndörrel, meg mindenféle olyannal, ami az én hajamból soha nem lesz :)
12:51
2
okt
31
Jucc írta:
nekem ellenszenvesek ezek a dolgok. Sose kerüljek ilyen helyzetbe, h. ilyet kelljen hordanom. . .

pl. a póthaj is: mások haját varrassam az enyémhez??? v. műhajat??? áááááá
12:52
3
okt
31
csiliscsoki írta:
Na nálunk ez nem probléma... itt minden sarkon van legalább egy parókászat és fodrászat ahol bármilyen típusú parókát, póthajat megtalálsz... leginkább a feketék hordják szinte minden másodiknak vagy parókája van vagy pedig extra hajzatot visel :) Egyébként marha vicces mikor figyeled hogy megvakarják a fejüket és az egész hajkorona izeg-mozog :D Superlol!
13:00
4
okt
31
tein írta:
a hajszínemhez hasonlító, természetes kinézetű parókát én is szívesen viselnék. főleg, mert egy rossz emlék miatt tök nehezen szánom rá magam a hajvágásra, de így azért fel lehet dobni a kinézetet. viselni sajnos nem biztos, hogy tudnám. irigylem azokat, akik igen.

nekem elég sok, és sűrű hajam van, és fodrászok már többször mondták, hogy adjam el. a saját hajamat szívesen feltenném a fejemre valami vadiúj frizura formájában. de tényleg csak profi munkát, természeteset. soha nem megy ki a fejemből, mikor kicsi voltam, álltam a trolin, és az "alattam ülő" idős néni fejbőrét vizsgálva vettem észre, hogy ott rendes bőr helyett valami háló lapul. azelőtt még nem láttam soha parókát, így eléggé megdöbbentem, és nem is volt szép.
13:02
5
okt
31
hoshi írta:
szerintem annyira látszik,hogy ha valaki parókát visel... én mindig észre veszem. és tiszta nyűg, különösen nyáron. tudom, mert anyukámnak is kihullott a haja a kemoterápiától anno, és ő is kénytelen volt parókát hordani...
14:16
6
okt
31
doktorneni írta:
Érdekes a felvetés,hogy a mindennapokon is hordhatnánk parókát - lehet,egyszer még ez is újra bejön a divatba.
Viszont a cikk hangnemében volt egy-két zavaró dolog...
"mi,sajnos,nem vagyunk eléggé merészek hozzá..." Hát nekem a parókaviselés nem merészség kérdése,hanem kezdjük ott,hogy nem adnék ki 25-30ezer forintot egy tök átlag parókára (mert a minőségibbeket már nem kapnám meg ennyiért!) esetleg csak akkor,ha egészségügyi okok miatt kéne.
Ha meg gagyit vennék,amit meg tudnék fizetni, akkor sehogy se állna a fejemen,elmozdulna,stb...azzal azt hiszem mindenki egyet ért,hogy ennél már jobb,ha nem is hord az ember!
15:47
7
nov
01
Mirage írta:
Néhány éve divatos volt az ilyen műhaj-hajgumi,ami szerintem hajszínnel megegyező színnel jól tudott kinézni,én szerettem.
De még ma is látok egyes nőkön hajszínükkel teljesen ellentétes göndör fürtöket mintegy hajgumiként. Na , az a superlol.
00:34
8
nov
01
titokka írta:
Pont most rendeltem egy parókát Halloween-re MM-nek öltöztem.Borzalmas meleg.
http://ecx.images-amazon.com/images/I/41UXt9dhWTL._SL500_AA280_.jpg
Viszont menyertem a legautentikusabb jelmez-diját.Kemény 12 USD volt a paróka.
06:38
9
nov
01
BJosh írta:
huh én is álmodoztam póthajról, de én csak a fülem mögött szeretnék egyetlen vékony kék tincset, amit kivasalnék és kurvajól nézne ki, persze ehhez át kell még alakitani a frizkómat picit :P Ja meg majd államvizsga után xDD
08:56
10
nov
01
kisboszibaba írta:
Az én édesanyámnak mikor levágták a hosszú, szőke haját (úgy ahogy volt, fonatban) nem dobta el a fodrász, hanem eladta a színháznak. xD Ott póthajat csináltak belőle... És azt mondják, hogy ezt minden hajjal megcsinálta.. :D | Nekem tetszenek a parókák... én szívesen lennék rövid fekete, rövid vörös. A hosszú nem kell... hosszú van nekem is.. :D igaz ilyen randa se nem barna se nem szőke.. és japp. :D jó ronda. :D Egyenes a hajam, de a többi egyenes hajúval ellentétben, nem vágyom göndör tincsekre. Inkább rövid, sötét hajat szeretnék... Azt hiszem a jövő héten benézek a fodrászhoz... hajat vágatni :D
11:32
11
nov
01
kisboszibaba válaszatitokka írására:
atyagatya. hát ilyen kell nekem is :D
11:34
12
nov
01
mimoza írta:
póthajat szívesen viselnék, mert egyszerűen nincs türelmem megnöveszteni a hajam derékig érőre, pedig néha jól jönne. :)
19:22
13
nov
02
nicicica válaszamimoza írására:
Néha jól jönne,az tény(lehet,hogy mártírnak tűnök),de tudom,miből van a póthaj,úgyhogy nekem a világért se kéne.
03:13
14
márc
14
Sissi írta:
Hú én imádom a póthajakat, van egy csomó is itthon:D
Az egyiket egy leárazáson vettem és az csak egy copf, de átalakítottam a csatját és sokkal több mindenre lehet használni.
Aztán vettem csatos póthajat, amit rétegenként lehet a hajba tenni és tök olyan mintha az enyém lenne (ez az egyetlen emberi hajam)
Meg sikerült beszerezni egy derékig érő parókát is, kosztümös találkozókra veszem fel.
Egyik sem volt drága amúgy.
21:00