Test

Én táncolnék veledtől a Megatáncig

2489

A zene és a tánc ősidőktől kezdve nyomon követi az emberiség fejlődését, folyamatosan együtt változnak ízlésünkkel és a divattal. Hogy a divat hat-e a zenére és az a táncra, vagy épp a zene és a tánc határozza meg a divatot - érdekes kérdés, valószínűleg mindegyik hat mindegyikre. A technika változásával a tánc és a zene beette magát mindennapjainkba, gondoljunk csak a rádióra, tévére és az internetre. Táncolni jó, felszabadító érzés, és még az is megeshet, hogy aki nem tud táncolni, motivációt nyerhet a tévéből arra, hogy megtanuljon vagy legalábbis irigykedjen, hogy milyen jó lenne, ha ő is így tudna. Visszaemlékeztünk, honnan hová jutottunk a tévés táncműsorokban.

Én táncolnék veled (és már dúdoljuk is...)

Hihetetlen, de voltak, akik valóban megtanultak táncolni a tévéből. Az Én táncolnék veled című műsoron egy nemzedék nőtt fel, gyakorlatilag az összes alaptáncot megtanították a tévé előtt ülőknek az akkori neves táncoktatók. (A hangsúly mégis inkább az ülőkön van, olyan volt ez, mint a tévétorna, a többség vacsora közben nézte, ahogy mások mozognak.) És persze ne feledjük, hogy az elmaradhatatlan Bergendy zenekar adta mindehhez a megfelelő, ritmikus aláfestést. Bécsi keringő, polka, tangó, csárdás, mambo, szamba, rumba és charleston voltak soron, sőt volt olyan rész, ahol a diszkó tánc alaplépéseit sajátíthattuk el. Egyébként ismétlik most a királyi tévén.

Táncreakció

Hatalmas szünet és jó nagy stílusbeli ugrás következik itt, hisz a szalontáncból a modern időkbe érkezünk, a VIVA tévé stábja egy táncverseny keretében válogatta ki a legjobb mozgású fiatalokat, akiknek kész koreográfiát kellett eltáncolniuk a koreográfus-műsorvezető után. Az öt héten át tartó selejtező végével a döntősök együtt költöztek be egy házba - hisz ekkor már bőven tombolt a realtity láz -, ahol minden feltételt megadtak a műsorkészítők ahhoz, hogy legjobb formájukat hozzák a megmérettetésen. A zsűri szimpátiáján kívül a közönség is beleszólt a nyertesek személyébe. Az igazán ügyesek a tévé előtt simán megtanulhattak jó pár tánclépést a heteken át tartó műsorból a következő buliig. A műsor eredeti verziója több évadon át ment az MTV zenecsatornán, és ez már tényleg a modern, színpadi szólótánc kategóriája, nyilván a versenyzők is alapvetően a klipekből lesték el az alapokat.

Szombat esti láz - sztárok táncolnak

Sztárok táncoltak profi táncosokkal, és mi ezt mi néztük, kritizáltuk őket, szavaztunk, izgultunk kedvenc táncpárosunkért, és most kezdhetjük újra, mert kezdődik újra. A show-ban fellépő táncosokat koreográfus pörgette fel a versengésre, Papp Timi a felkészítő stáb fejeként segítette a résztvevőket. Ez a műsor az RTL klubon már több évadot is megélt - hisz ekkor már bőven tombolt a celeb láz -, a zsűri pedig véleményezte a látott produkciókat. Megismerhettük újból azokat a táncokat, amiket az Én táncolnék veledben, kiegészítve jive-val, quick steppel, slowfox-szal, paso dobléval és cha-cha-chával. A műsorban mindenki Náray Tamás kollekcióját viselhette, kivéve Medveczky Ilonát, aki a műsor alatt a Swarovsi Icuka néni nevet kapta a közönségtől. Tény, hogy amíg ment, mindenki erről a műsorról beszélt, és ha létezne, szívesen megnéznénk egy statisztikát arról, mennyire nőtt az érdeklődés a tánciskolák után. Biztosan sokakat motivál a tánctanulásra, kortól függetlenül.

Megatánc

A tv2 tehetségkutató versenyén több fordulóban, elődöntőkön és döntőkön izgulhattunk, ki lesz vajon az év táncosa, ezt végül a zsűri döntötte el. A műsor külhonban mindenféle feldolgozásban futott, így szivárgott be a mi tévénkbe is. A műsorban fiatal tehetségeket kutattak fel, olyanokat is, akiknek mindaddig nem állt módjukban tánctudásukat gyarapítani. Vendégként hírességek is felléptek, sokunk örömére a ma már Madonna táncosának mondható Sophia Buttella is. A legjobb táncos külföldi tánciskolában tölthetett el egy szemesztert. 

A különböző műsorokat kortól és nemtől függetlenül élvezhettük ezidáig, sokan ezeknek hatására fogtak tánctanulásba. Ma már nem kell táncos múlttal rendelkeznünk ahhoz, hogy táncot tanuljunk, a Nike Dance Nu Soul táncsulija kezdőknek is tökéletesen alkalmas a mai modern tánc elsajátításához.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások