Divat

A melegdiszkók királynője

2479

Grace Jones-ra egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet, mivel a név semmit nem mondott nekem, beleástam magam, ki is lehet ő, és érdekes információkat találtam a hetvenes, nyolcvanas évek nagy modelljéről és popikonjáról. Grace Jones jamaicai származású amerikai modell, aki 1948-ban vagy 1952-ben - kissé ellentmondásosak az információk - született Grace Mendoza néven. Első sikereit modellként érte el, ezt a népszerűséget kamatoztatta később a zeneiparban, ahol a pop műfajában tevékenykedett. 1984-ben a A One Man Show című száma Grammy-díjat kapott - legjobb női videó kategóriában -, de hangját nagyon sok kritika érte.

1965-ban Grace-t és testvérét a szülei New York állam egyik városába küldték, ahol a lány színművészetet tanult a helyi egyetemen. Grace különleges egzotikus jamaicai származásának köszönheti, hogy csakhamar a fotósok és a divatszakemberek is felfigyeltek rá, nem sokkal később pedig már a leghíresebb magazinokban szerepelt, és karrierje egy csapásra beindult.

Valamiért New Yorkot túl modernnek tartotta, ezért Európa egyik divatfővárosába, Párizsba költözött, és ténylegesen világhírű modell lett belőle. A modellkedéssel párhuzamosan zenei pályáját is építgetni kezdte. Első kislemeze 1975-ben jelent meg I Need A Man címmel, amely az akkor még csak bontakozó diszkó stílusban készült. Grace-t még ma is "diszkókirálynőként", pontosabban a "melegdiszkók-királynőjeként" emlegetik. Zenei sikerének nagyságát jól mutatja az a 2002-es modenai koncert, amelyen Luciano Pavarottival lépett színpadra a Pavarotti and Friends nevet viselő gálán, amely nemes célt szolgált, az angolai menekültek támogatását.

A modellszakma és a popipar mellett a filmezést is kipróbálta, első szerepét 1973-ban a Gordon's War című alkotásban kapta, eddigi utolsó filmje pedig a 2008-as Falco – Verdammt, wir leben noch! címet viseli, a két film között még tizenhat alkotás helyezkedik el, amelyek stáblistáján olvashatjuk a nevét. Filmjei közül ki kell emelni a Halálvágta című Bond filmet, hiszen nem sok színésznőnek adatik meg, hogy eljátssza egy Bond-lány szerepét.

Grace tehát a modellvilágban, a pop- és a filmiparban is tevékenykedett, így magánélete elkerülhetetlenül a nyilvánosság előtt zajlott. Még a hetvenes években élettársa volt Jean-Paul Goude, akivel közös fiúk is született. Jean-Paul Goude sokban hozzájárul Grace imázsához, néhány lemezborítójához is a férfi készítette a fényképeket, és az extravagáns stílus kialakításában is nagy szerepe volt. Az új évtized, a nyolcvanas évek új szerelmet is hoztak számára, ekkor Grace testőrébe, Dolph Lundgrenbe volt szerelmes, később a férfi színészként futott be. A kilencvenes évek szintén új párt hoztak Grace-nek, az évtized közepén éppen aktuális testőrével, Atila Altaunbay állt oltár elé. A pletykák szerint azóta már nincsenek együtt, de a házasságot még nem bontották fel.

A képeket nézve a fekete modellről láthatjuk, ő még nem a cérnavékony modellgeneráció tagja volt, a hetvenes években eléggé más igényeket támasztottak a szupermodellekkel szemben. Kicsit férfias, de különleges külseje mégis megfogta a fotósokat és a divatszakembereket.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások