Közösség

Nálunk is támad a Halloween

2430

Az angolszász országok egyik legnépszerűbb ünnepe Halloween, azaz Mindenszentek napja, október 31-e. Az ünnep az ősi kelta kultúrkörből ered, a tél közeledtét és az elmúlást szimbolizálja. A legenda szerint ezen az éjszakán eltörlődik a határ az élők és a szellemek világa között, így a Föld benépesül visszajáró halott lelkekkel és kísértetekkel. A kelták idején, szokás volt ilyenkor nagy tüzet rakni, s azon ijesztő maskarákban áldozatot bemutatni, hogy a gonosz lelkeket visszaűzzék oda, ahová valók. Később a kereszténység térhódításával, az ünneplés tárgyai a szentek és a mártírok lettek, maga az ünnep azonban nem sokat változott. Ez az a nap, amikor bármiféle boszorkányos vagy félelmetes dolog megtörténhet. A babonások szerint ilyenkor meglehet jósolni a jövőt, és bármelyik sötét zugban bele lehet szaladni, egy félelmetes kóbor lélekbe.

Bár sok országban ünneplik, mégis Amerikában van Mindszenteknek kiemelt kultusza. A XIX. századi bevándorlók hozták magukkal a szokást, hogy jelmezben végigjárták a házakat, és úgynevezett „lélekételt” koldultak. Ezért cserébe az adományozó család halott tagjaiért, kötelességük volt imádkozni. Később ezen babonákkal teli napon, divattá vált összejöveteleket, vendégségeket rendezni, ám az ünnep játékosan kísérteties, félelmetes-maskarás hangulata továbbra sem változott. 

Napjainkban Haloween estéjén jelmezbe öltözött gyerekek özönlik el az utcákat, s járnak házról-házra hatalmas üres zsákkal, édességeket kéregetve. Ha ügyesek voltak, az este végére a zsákjuk teljesen megtelik, bekopogni ugyanis bárhová szabad, nem kínálni nekik semmit azonban a lehető legnagyobb illetlenség. A kisvárosok almafáiról, műanyag csontvázak, szellemek, és gonosz boszorkányok lógnak alá. Az ajtók előtt szalmabálák és félelmetes arcú, világító töklámpások várják a betérőket. A nagy házibulik és még nagyobb utcabálok estéje ez. Vannak városrészek, ahová jelmez, lehetőleg félelmetesebb nélkül még bemenni tilos, nem is igen meri megpróbálni senki. A házibulik sem a szokásos módon folynak. A kötelező beöltözés mellett, félelmetes dekoráció várja a barátokat. Fekete kartonnal bevont falak, pókhálók, pókok, furcsa zajok és ijesztő szörnyek lapulnak a lakások összes zugában. Az ételek sem szokásos party rágcsák. Agyvelő formájú zselé, bólé, tetején úszkáló szemgolyóval, ehető „ujjak”, „vérző szívek”. Egymás halálra rémítése szintén kötelező és rendkívül élvezetes eleme az estének.

Magyarországon a Halottak- és a Mindenszentek napja történetileg nem mókás ünnep, ám a globalizáció következtében Halloween már hazánkban is kezdett meghonosodni. Akár Valentin napjának, ennek sincsenek gyökerei kultúránkban, ám vidám és vicces dolgokról lévén szó, pár év múlva valószínűleg nálunk is divattá válik majd, mindenszentek napi házibulit rendezni. Nem is baj, hiszen partyt adni, készülni rá, főzőcskézni, bármilyen apropóból barátokat meghívni tényleg remek dolog.

Az angolszász országokban ősz végén, tél elején nagyon népszerű ez a finom, fűszeres sütemény, amely szokatlan neve ellenére sokak bevallása szerint igen finom a Pumpkin pie. Íme a recept:

Hozzávalók:

• 25 dkg finomliszt
• 12,5 dkg hideg vaj
• 1 teáskanálnyi só
• 1 teáskanálnyi cukor
• Csipet fahéj
• 6-8 evőkanálnyi hideg víz

Így készítsd:

1. Gyúrjuk az összes hozzávalót hideg kézzel össze, amíg formázható masszát nem kapunk, majd hagyjuk hűtőszekrényben pihenni egy órán át fóliába csomagolva. Gyorsan dolgozzunk, mert az omlós tésztának, nem tesz jót, ha a vaj felmelegszik benne. Ha nem akarnak összeállni, akkor adjunk hozzá még egy kevés vizet.

2. Óvatosan nyújtsuk a tésztát a fodros szélű formába.

3. Öntsünk a formába babot vagy lencsét (hogy a pite megtartsa a formáját), és süssük elő „vakon” kb. 10 percig 180 fokon.

A töltelékhez:

• 25 dkg Philadelphia krémsajt
• 2 bögre (2,5 dl-es) összenyomkodott (már előre kisütött) sütőtök
• ¾-ed bögre cukor
• 1/4 –ed teáskanál só
• 1 egész tojás
• 2 tojás sárgája
• 1 bögre sűrített tej
• 5 dkg olvasztott vaj
• 1 csomag vaníliás cukor
• ½-ed teáskanál őrölt fahéj
• ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
• 1/4.-ed teáskanál őrölt gyömbér

1. Mixeljük a krémsajtot alaposan össze a tökkel.
2. Adjuk hozzá a fűszereket, vajat, a sűrített tejet és a tojásokat, majd keverjük addig, míg egyenletes, csomomentes állagú masszát nem kapunk.

3. Süssük a pitét 180 fokon kb. 50 percig, vagy ameddig a közepe épp megszilárdul. Ha nagyon gyorsan barnula a teteje, takarjuk le fóliával.

4. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ízlés szerint tejszínhabbal tálalhatjuk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások