Mi ez?

Mi ez? Csakra

2463

A keleti gondolkodás és a keleti gyógymódok létjogosultsága mára szinte megkérdőjelezhetetlenné vált, még azok is ismernek egy-két technikát, akik szkeptikusak, netán tagadóak, s az akadémikus orvoslás is kezd nyitni - legalábbis egy picit néhol. Mindezek elfogadásával elfogadjuk azt a tényt is, hogy az élet nem más, mint rezgés, mely az életfolyamatokat irányítja, s miknek zavara különböző betegségekhez vezet. Ennek kanonizált változata ma biorezonancia néven működik, de a lényeg valahol ugyanaz, csak van aki a kezével, s van, aki a laptopjával dolgozik. Lényeg, ami a lényeg, hogy az univerzális energia létező valami, ami bennünk van, ami minket körülvesz.

De hogy jön ide a csakra?

A csakra ősi szanszkrit szó, jelentése kerék, s nem más, mint erőközpont, tehát nem fizikai szervként kell rájuk tekinteni. Nem energiát termelnek, hanem begyűjtik azt, s továbbítják a test kisebb csakrái, s az energiahálózat felé, ezzel tartva fenn a szükséges energiaellátást, ami alapvető feltétele létezésünknek. Mindazonáltal létezik valós kapcsolat a fizikai testtel és a szervekkel, a csakrák a gerinchez és az idegrendszerhez kapcsolódnak mirigyeken és idegdúcokon keresztül, s működésüket, az energia áramlását egy felsőbb tudatosabb szinten tisztán érzékelhetjük is.

A csakrák működési elve nem is kerékre, mint inkább tölcsérre hasonlít, hisz az energiát vagy beszívják a külvilágból - ekkor az óramutató járásával megegyező irányban forognak, vagy a felesleget leadják - ekkor az óramutató járásával ellentétes irányba forognak. Többnyire hét fő csakrát különböztetünk meg, de különböző irányzatok és felfogások szerint ezek száma ettől eltérő lehet, s ezek hangsúlyosan a fő csakrákra értendők, kisebb csakrák tömege található testünkben, úgy válnak egyre kisebbekké, mint az erek. Csakrája persze nem csak az embereknek, de minden élőnek, tehát nővénynek, állatnak is van.

A szervezetben az energiatöbblet és az energiahiány is okozhatnak problémákat, az egészségesen működő ember esetében a csakrák fontos szerepet töltenek be a kiegyenlítésben, ám a csakrák normális működése sokszor különböző okok miatt gátolt. Léteznek ennek olyan külső okai is, mint környezetünk, hisz a minket körülvevő környezettel folyamatos kölcsönhatásban vannak energiáink, így a legjobb, amit magunkkal tehetnénk, hogy a természetben mozgunk minél többet. Ez esetben se a városi tömegek, se a különböző mesterséges elektromos rezgések nem befolyásolnának bennünket. Nem kell sokat bizonygatni, hogy az ember a természetben feltöltődik, kellemesebben érzi magát. 

A hét fő csakra mindegyike más és más funkcióért felelős, mindegyiknek más színe van, s mindegyik más szervhez, területhez, érzelmi világhoz tartozik. A gyökércsakra, a keresztcsonti vagy szexcsakra, az erőköpont vagy napfonat, a szívcsakra, a torokcsakra, a harmadik szem vagy homlokcsakra és a koronacsakra funkcióit, színeit és rezgéseit az elkövetkezendőkben elemezzük.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások