Mi ez?

Mi ez? Csakra

2463

A keleti gondolkodás és a keleti gyógymódok létjogosultsága mára szinte megkérdőjelezhetetlenné vált, még azok is ismernek egy-két technikát, akik szkeptikusak, netán tagadóak, s az akadémikus orvoslás is kezd nyitni - legalábbis egy picit néhol. Mindezek elfogadásával elfogadjuk azt a tényt is, hogy az élet nem más, mint rezgés, mely az életfolyamatokat irányítja, s miknek zavara különböző betegségekhez vezet. Ennek kanonizált változata ma biorezonancia néven működik, de a lényeg valahol ugyanaz, csak van aki a kezével, s van, aki a laptopjával dolgozik. Lényeg, ami a lényeg, hogy az univerzális energia létező valami, ami bennünk van, ami minket körülvesz.

De hogy jön ide a csakra?

A csakra ősi szanszkrit szó, jelentése kerék, s nem más, mint erőközpont, tehát nem fizikai szervként kell rájuk tekinteni. Nem energiát termelnek, hanem begyűjtik azt, s továbbítják a test kisebb csakrái, s az energiahálózat felé, ezzel tartva fenn a szükséges energiaellátást, ami alapvető feltétele létezésünknek. Mindazonáltal létezik valós kapcsolat a fizikai testtel és a szervekkel, a csakrák a gerinchez és az idegrendszerhez kapcsolódnak mirigyeken és idegdúcokon keresztül, s működésüket, az energia áramlását egy felsőbb tudatosabb szinten tisztán érzékelhetjük is.

A csakrák működési elve nem is kerékre, mint inkább tölcsérre hasonlít, hisz az energiát vagy beszívják a külvilágból - ekkor az óramutató járásával megegyező irányban forognak, vagy a felesleget leadják - ekkor az óramutató járásával ellentétes irányba forognak. Többnyire hét fő csakrát különböztetünk meg, de különböző irányzatok és felfogások szerint ezek száma ettől eltérő lehet, s ezek hangsúlyosan a fő csakrákra értendők, kisebb csakrák tömege található testünkben, úgy válnak egyre kisebbekké, mint az erek. Csakrája persze nem csak az embereknek, de minden élőnek, tehát nővénynek, állatnak is van.

A szervezetben az energiatöbblet és az energiahiány is okozhatnak problémákat, az egészségesen működő ember esetében a csakrák fontos szerepet töltenek be a kiegyenlítésben, ám a csakrák normális működése sokszor különböző okok miatt gátolt. Léteznek ennek olyan külső okai is, mint környezetünk, hisz a minket körülvevő környezettel folyamatos kölcsönhatásban vannak energiáink, így a legjobb, amit magunkkal tehetnénk, hogy a természetben mozgunk minél többet. Ez esetben se a városi tömegek, se a különböző mesterséges elektromos rezgések nem befolyásolnának bennünket. Nem kell sokat bizonygatni, hogy az ember a természetben feltöltődik, kellemesebben érzi magát. 

A hét fő csakra mindegyike más és más funkcióért felelős, mindegyiknek más színe van, s mindegyik más szervhez, területhez, érzelmi világhoz tartozik. A gyökércsakra, a keresztcsonti vagy szexcsakra, az erőköpont vagy napfonat, a szívcsakra, a torokcsakra, a harmadik szem vagy homlokcsakra és a koronacsakra funkcióit, színeit és rezgéseit az elkövetkezendőkben elemezzük.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
okt
28
kiscica írta:
Jó a téma, bár sajnos én is tudom, hogy sokan szkeptikusak, és nem hisznek a keleti tudományokban, sokan ezt az egészet egy hókuszpókusznak, nevetséges kitalációknak tartják, vagy egyszerűen elavultnak, és inkább hisznek a nyugati orvostudományban és annak módszereiben. Persze, mindenkinek a saját döntése, miben hisz.
A csakrák tudományához kapcsolódik az ajurvéda is (szintén szanszkrit szó, ajur: életet, véda: tudományt jelent), ami a felborult egyensúly és energiák visszaállítására törekszik, mint testi, szellemi és lelki szinten, míg a nyugati tudomány csakis a test gyógyítására fekteti a hangsúlyt.
De az élőlény 3 szerves részből áll össze egy egésszé: test, szellem (vagy psziché) és a lélek! Mindet gyógyítani kell a legoptimálisabb eredmény eléréséhez.
Ez egyszerű: ha egy alkoholistától fizikailag megvonjuk az alkoholt, de nem foglalkozunk a lelkével, a pszicéjével, akkor beteg marad, és a legközelebbi adandó alkalommal (akár egy negatív esemény hatására, amit lelkileg nem tud feldolgozni) újra inni fog! Ez is bizonyítja, hogy nem csak a test vagyunk, hanem a benne élő lélek is.
A nem megfelelő energiaáramlás (blokkok) hatására alakul ki sokféle betegség. A stressz, a kudarcélmények és a sokk is egy ilyen blokk, amik megakadályozzák az energiák szabad és egészséges áramlását a testben. Ezeket oldani kell, ezt mindenki tudja. Ha nincsenek oldva, feldolgozva, akkor ezek későbbi testi tünetei lesznek a betegségek.
Mint például nálam is a Crohn-betegség. A nyugati orvostudomány nem tudott nekem választ adni, mitől alakul ki ez a betegség, csak találgatnak! Lehet, hogy ettől, lehet, hogy attól...
Nekem a keleti orvostudomány, az ajurvéda, és a csakrák tudománya adta meg a válaszokat, persze kellett hozzá egy nyitottság is, hogy befogadjam az információt, és ne legyek elutasító.
Ez az egyik legfontosabb dolog, ahhoz, hogy az ember fejlődni és változni tudjon, legyen elfogadó, befogadó és változásra kész.
Jött egy erős önmagamba nézés, önbírálat is az addigi életformámmal kapcsolatosan, hogyan is éltem (enélkül nem lehet változni):
az állandó rohanás, a kapkodás, az egészségtelenül evés, mértéktelen (már-már beteges) hús-zabálás, a munkahelyen és az élet más területein az állandó megfelelni vágyás, a stressz, a kevés mozgás, önmérgezés (alkohol, cigi, kávé), az egészségtelen életmódból fakadóan betegségek, ebből fakadóan nyugati orvoslásmód (antibiotikumok), ebből következve egy súlyos és immár gyógyíthatatlan vastag- és vékonybél gyulladás. Nesze neked!
Most mindenre figyelek. Voltam egy-két csakra-tisztításon is, és ajurvédikus tanácsadáson, ezután táplálkozástudományokkal kezdtem foglalkozni, és odafigyelek magamra, a szervezetem kívánságaira, rezdüléseire. (pl. ha fáradt vagyok, akkor igyekszem pihenni és nem kávét iszok)
Többet vagyok a természetben (néha kiordítom magamból a szabadban a feszültséget, ha van), többet mozgok, országot, munkahelyet váltottam (a karriert felcseréltem egy egyszerű, minimális felelősségel járó munkára: pénztáros lettem banki tanácsadóból, de nem bántam meg, persze a pénz is több), vegetáriánus táplálkozást folytatok, nincs már önmérgezés, nincs kapkodás, megfelelés másoknak!
Nagyon nagy változások történtek, de tettem érte, és megérte! Akinek hasonló problémái vannak, annak csak ajánlani tudom ezeket a módszereket!
A nyugati orvostudomány a depresszióra sem tud sikeres megoldást: csak pszichiátert és antidepresszánsokat! A keleti tudományok viszont sikeresen meggyógyítják a depressziós ember lelkét is évezredek óta!
Szóval erről az egész tudományról csak mély tisztelettel tudok beszélni, és immár csak ezekben hiszek igazán (van rá okom ugyebár).
14:02
2
okt
28
noriko válaszakiscica írására:
Szia!Igazán felkeltette az érdeklődésem, amit írtál...
22 leszek a napokban és 6 éves korom óta van krónikus vastagbélgyulladásom...
Iszonyú sok mindent kipróbáltam már ellene...egyetlen dolog amit érzékelek hogy mióta "felnőtt"vagyok jobban tudom kezelni az egészet...az önpusztítás nálam is játszik ennek ellenére ( a cigi,pia, kávé)
Utána fogok nézni ezeknek amit írtál...mostanában egyébként kevesebbszer üti fel nálam a betegség a fejét, sokkal inkább iszonyú hangulatingadozásaim vannak, amit szintén úgy gondolom hogy a kissé "háborgó lelkem " okoz, erre is szeretnék valamit ami visszazökkentene a balanszba.
Szóval köszi nagyon hogy megosztottad pozitív tapasztalatod!
21:45
3
okt
29
katusbabus2 írta:
akkor kezdett el ez érdekelni,amikor egyszercsak elkezdtem utálni a narancs színt.aztán nem jött meg,és kiderült,hogy petefészek cisztám van.aztán utána olvastam,és a narancs színnek pont a veséhez,és a nemi szervekhez van köze.
azóta odafigyelek a színekre:)
10:06
4
okt
29
PiciVadmacska írta:
Amatőr szinten is működik a csakrameditáció, egy csakrás könyvben közölték az alapjait, elmulasztottam a segítségével azóta torokfájást, hasfájást, fejfájást magamon és máson. Gyönyörű!
11:54
5
okt
29
kiscica válaszakatusbabus2 írására:
Nekem is volt ilyen élményem, pont a narancsszínnel. :-) Nagyon szeretem, de egy időben valahogy sehogyan sem tudtam felvenni a narancsszínű ruháimat (pedig van jó pár belőlük), valahogy jött egy olyan érzés, hogy hülyén állnak rajtam, nem érezném bennük jól magam, stb.
Pont abban az időben rettenetesen szúrkált a jobb oldali petefészkem, dokihoz mentem, és nálam is petefészek-cisztát állapítottak meg. Szóval szinte pontról-ponra ugyanaz a sztorim, mint Neked!
16:39
6
okt
29
kiscica válaszanoriko írására:
Szia! Örülök, ha bármiben is tudtam segíteni. Igazán nem lehet könnyű Neked, hogy már gyermekkorodban ezzel a szörnyű kórral kellett küzdened. Nálam csak felnőtt korban (25-26 éves korom tájékán) jött elő. Bár szó, mi szó sosem volt túl jó a gyomrom, és az emésztésem (most már jó, amióta vega vagyok). Néha olyan hasgörcseim voltak, felpuffadt a gyomrom, hogy le kellett feküdnöm a padlóra összegörnyedve, és volt, hogy órákig így szenvedtem, mire valahogy elmúlt.
Milyen gyógyszereket szedsz egyébként és mennyit naponta? Hogyan táplálkozol, milyen gyakran, miket fogyasztasz általában?
Az önmérgezés abbahagyása is sokat segíthet, persze tudom, hogy nem könnyű, mert nekem sem volt az. Eleinte mindig arra gondoltam, hogy ha most ebben a pillanatban nemet mondok, akkor legközelebb könnyebb lesz, aztán a végén már nem is fogom kívánni, és majd egy idő után eszembe sem jut. Így is lett, de ehhez végig kellett járnom a magam kálváriáját. Nem volt egyszerű. De az élet és a szervezetem visszaigazolta a döntésem helyességét. Azóta sokkal jobban érzem magam, és egészségesebb is vagyok.
Emellett a testgyakorlatok, meditációk (amit PiciVadmacska is írt), és az ajurvédikus életmód (ételek, masszázs) is sokat segítettek. Azt érdemes megnézni, hogy a szervezetben az energiaáramlás mennyire műküdik jól (vagy rosszul) és mennyire lehet kezelni.
17:02
7
okt
30
kicsilyany írta:
és a lila színnek van valami jelentése?

narancssárgáról annyit, hogy nekem az egész szobám ebben a színben pompázik, imádok itt lenni, mindig mintha sütne a Nap, ruhában viszont nem tudom elviselni. De imádom a takaróm, ami szintén narancs, a falam, a függönyöm is. És... Nekem már elég rég óta van egy azonosítatlan cisztám, ami miatt folyton fáj a petefészkem... Ez akkor most hogy van? Amúgy engem is érdekel ez a dolog :)
12:42
8
okt
30
katusbabus2 válaszakiscica írására:
remélem meggyógyultál.
23:16
9
nov
05
noriko válaszakiscica írására:
Hát a gyógyszerek...volt minden kb.
jelenleg Pentasa...és mellé májvédő Silegon javasolt, amit én elhagytam azok után, hogy több orvos is megkérdezte azt mégis minek szedem folyamatosan mellé.
Étkezés: alapvetően egészségesen étkezem, viszont az utóbbi időben arra törekszem azt egyem ami jólesik, nem diétázom különösebben, de a tiltólistás dolgokat (pl. tej, tejcukor) igyekszem elkerülni
Húsokban főleg pulykát ,de mindenképp csak sovány húst fogyasztok
18:46
10
nov
06
Katyerina válaszakicsilyany írására:
A lila (vagy ibolya) a koronacsakra színe, a fejtetőn található. A koronacsakra összeköttetés a felsőbb erőkkel, az univerzummal, a spirituális fejlődésért felelős. Szervileg a nagyagy és a tobozmirigy kapcsolódik hozzá. Csökkent működése okozhat bizonytalanságot, céltalanságot, halálfélelemet, úgy érezhetjük, nincs értelme az életünknek.
Ennek megfelelően a lila ösztönző lehet, főleg depresszióban szenvedőknek. Nyugtatja az idegrendszert. Alkalmazni lehet fejfájásra, hormonális- és nyirokkeringési problémákra. Remélem, tudtam segíteni :) Bár azt nem írtad, szereted-e a lila színt... :)
15:21
11
nov
06
kicsilyany válaszaKatyerina írására:
szeretem :)

és most nagyon ez a mi értelme az életemnek ciklus van... :S
19:12