Közösség

Neked hogy hívják a nevedet?

2444

A nevünket nem mi választjuk, ahogy a családunkat sem. Nomen est omen, szól a mondás, és bár sokáig nem hittem ebben, míg az élet egy Mismás családnevű emberrel nem hozott össze. Természetére és munkamoráljára a családnevének jelentése teljesen passzolt. Azóta tudom, tényleg igaz az, nomen est omen.

A környezetemben lévő kismamák és leendő apukák olykor vért izzadnak mi legyen a gyerek neve. A családnévvel együtt elég hangzatos legyen, dallamos, vagy inkább durva. Szempont az is, hogy ne röhögjék körbe a gyereket az iskolában a neve miatt, mert akár egy életre eláshatjuk önbecsülését - gondoljuk mi, pedig mindenkit csúfolnak valamiért valahogyan. Gyerekkorunktól kezdve kapjuk a beceneveket, kedves megszólításokat, melyeket a szeretet diktál. Azt mondják, hogy aki sok becenevet kap, azt a környezetében nagyon szeretik, és akire gúnynevek ragadnak, azt kevésbé viselik el. A legkedvesebb gúnyneveket mind a közeli barátoktól kaptam, valamelyik kevésbé tolerálható tulajdonságom miatt, emlékeztetve, miben is kell olykor változnom. 

Amíg anyu és apu a mókustól a cicáig mindenféle kedves állat nevén szólítgat minket alapul véve a tőlük kapott keresztnevünk becézését is, addig barátaink nem kímélnek, akár valamilyen kellemetlen élményből is képesek viccet faragva gúnynevet adni nekünk. Felnövünk, szerelem szerelem hátán érkezik, és a szeretetteljes szerelemben is lesz csak ránk jellemző nevünk. A szerelmeinktől kapott becenevek tárháza végtelen, sokszor a szenvedély hevében olyan neveket aggatunk egymásra, amit mindenki más előtt szégyellnénk. Akkor és ott ez nekünk jó, tetszik, imádjuk, és sokszor a kapcsolatok végeztével is úgy szólítjuk a másikat, ahogy akkor. 

Saját magamat tekintve már számtalan becenevet kaptam az életemben, melyekkel szinte egytől egyig tökéletesen egynek éreztem magam, míg a Tímea névvel sohasem. Szerintem a Tímeák bénák, nyeglék, barna egyenes hajuk van, szemüvegesek, esetlenek és szerencsétlenek. A becézéseimet tekintve egyedül az Óriás Timcsivel nem éreztem magam egynek, tekintettel arra, hogy 158 centimmel mindig én álltam a tornasor végén, annyira nem lopta be magát a szívembe, de azon kívül szinte minden becenevemet szerettem. Egyszer még a gimiben egy fiú a padomra reggel alkoholos filccel a tőle kapott becenevem minden verzióját ráírta: Dzsén, Dzsénecske, Timcsikécske, satöbbi. Persze az osztályfőnök nem örült ennek, és együtt kellett valahogy eltakarítanunk suli után. Ez a padsúrolás életem tini romantikájának lényeges pontja volt. Felnőtté válva közel egy éve kapott becenevem a kedvencem, annak minden variációját imádom. Ezt csakis a hozzám nagyon közel állóktól szeretem hallani. 

Szereted a keresztneved? Tudsz azzal azonosulni? Milyen beceneveid vannak?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások