Közösség

Kedvenceink nemi élete

2446

Találtunk olyat, hogy óvszer kutyáknak. Még nem döntöttük el, hogy ez kamu vagy sem, mindenesetre elég bizarr, ahogy figyelmeztetnek, ne helyezzük fel kutyánknak szájjal, hogy ne használjuk többször, és hogy közlik, ha morális problémáink vannak kutyánk spermájának kukába helyezésével, akár le is fagyaszthatjuk azt. Az egész kutyagumi kapcsán elkezdtünk gondolkozni, hoy vajon a kipakoltatás és az ivartalanítás helyett beválhat-e más módszer is háziállataink nem kívánt terhessége, apasága elkerülése érdekében?!

Kipakolás

Egész kicsi voltam, mikor a körülbelül öt-hat éves macskámat anyáék elvitték az állatorvoshoz és kipakoltatták, mert megunták az állandósult kiscica áradatot. Borzit - így hívták a gyönyörű perzsa macskámat - számtalanszor cipeltük el szebbnél szebb törzskönyvvel rendelkező kandúrokhoz, de valahogy azok neki sosem tetszettek. Egy fajtatiszta úrnál töltött pár nap után, mikor hazahoztuk, egyből összeállít valami útszéli vagány macskával, és születtek az édesebbnél édesebb, de keverék kiscicák, amelyeket persze jóval nehezebben tudtunk elpasszolni, mintha fajtatiszta perzsa kölykök lettek volna. Úgy gondoltuk akkor, hogy ez a legjobb megoldás, hiszen már számtalanszor anya lehetett Borzika... Persze lehet ezzel vitázni, hogy volt-e jogunk megfosztani az anyaságtól és a szextől.

Esemény után injekció

A macskás eset után pár évvel lett egy lánykutyusunk, Füles. Mindig is úgy gondoltuk, hogyha két-három éves lesz, lesznek kiskutyái. Az apajelölt felkutatásával voltak problémák, mert minden közelben lakó beagle a közeli vagy távolabbi rokona volt, de végül sikeresen találtunk egy gyönyörű - nem rokon - fiú beaglet. Már mindent leegyeztettünk, hogy a tüzelés hányadik napján is lesz az akció, de egy kóbor kutya keresztbe húzta a precíz családtervezést. A nem betervezett aktus felfedezése után anyukám fogta a kutyát, és rohant vele az állatorvoshoz, hogy megkapja az esemény utáni injekciót, elkerülve így a terhességet.

Fogamzásgátló?

Hihetetlen, már-már talán beteges, hogy az emberek mit meg nem tesznek, mit ki nem tudnak találni, csakhogy kedvencük, akkor és olyan fajta kölyköket hozzon a világra, amilyeneket ők akarnak. Az egyik gimis tanárnőm például az egyik fajta női fogamzásgátló tablettára esküdött, amelyet bizonyos időközönként beadott kedvenc macskáinak, akik így sosem estek teherbe, de kedvükre kufircolhattak bármelyik útszéli macskával. Persze a hormonok - még ha nagyon kis mennyiségűek is voltak az adagok - nem tudható, hogy mit okoztak/okoznak a cicusok szervezetében, hiszen ők mégsem emberek.

A modern technika már sok mindent kitalált, de vajon az állatoknak szánt óvszer vagy fogamzásgátló tabletta felválthatja a sokak által brutálisnak tartott ivartalanítást és kipakolást? Van jogunk megfosztani kedvenceinket a szexuális örömöktől csak azért, hogy nekünk ne legyen problémánk az utódokkal? Vagy van jogunk hormonokat adni állatainak, vagy óvszert húzni (?) rájuk a szexuális szabadságuk érdekében? Lehet, hogy nincs, de azt hiszem ezek még mindig kevésbbé brutális eljárások mint, ami falun szokásos, hogy rövidúton megszabadulnak az újszülött kiscicáktól, kiskutyáktól, hiszen abban az esetben csak egy élet kioltásáról van szó.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások