Étel+Ital

A helyi az igazi

2449

Görögország tájain az ételek olykor eltérőek, akad olyan rész, ahol a helyi specialitást máshol nem is ismerik az országon belül. A görög szigetek megfejtése örök rejtély marad, akad köztük olyan is, ahol külön államként élnek az ott lakók, ilyen a Chalkidiki félszigettel párhuzamosan fekvő Athos-hegy. A tengerben úszva a szemben lévő hegy a nap minden évszakában páratlan vizuális élményt nyújt, olykor magas párába burkolózik, olykor a délibábnak köszönhetően a víz felett lebeg, naplementekor pedig filmbe illő jelenetekkel kelti fel figyelmünket. Az Athos-hegy a látványának köszönhetően az étlapokon is rajta van, emellett feltűnik ételalátéteken, szalvétákon és szalvétatartókon is.

A heggyel szemben a tenger mellett egy tavernán ülve elég jó az élet, és a déli nyárban a víz és nap okozta éhségben hanyagolnánk a mussakát vagy szuvlakit. Hajlamosak vagyunk -én is- azokat a görög kajákat rendelni, amiket már itthon is megkóstoltunk, ilyen a két említett étel és persze a gyros. Érdemes azonban ezek mellett a helyi étterem sajátosságait is kipróbálni, életre szól meglepetéseket okozhatunk ezzel magunknak, de tényleg.

A választásom egyszer egy úgynevezett bougiourdira esett, azaz bugyurdira, ami könnyű kajának ígérkezett a tulajdonos ajánlásával. Amikor az étel megérkezett, a nyálam folyt mindenhova, mert egy közepes méretű agyagedényben forró paradicsomos, fetás, kecskesajtos, bazsalikomos, hagymás szósz köszöntött rám. Mindezt finom baguette-re kellett kenni, és annyira laktató volt, hogy aznap már nem is igazán ettem többet. A receptet kutatva sem igen tudom, hogy pontosan miből áll, ám otthon kísérletezve az alábbi szószt tudom mindenkinek ajánlani, reggelire, vacsorára, vagy csak úgy, bármikorra.

Fotó: Stevi Moshogianni

Pár szelet paradicsomot meghámozva vágjunk kockára, és a már olíván megpirított sóra, bazsalikomra és fokhagymára öntsük rá. Egészen addig kevergessük lassú tűzön, amíg folyékony nem lesz. Igény szerint adjunk hozzá vizet. Vágjunk kockára feta sajtot és kecskesajtot, szórjuk bele a paradicsomba, és kavargassuk szintén folyékony állagúra. Aki szereti, adhat hozzá még egy kis tejszínt vagy póréhagymát, újhagymát is. A szósz gyakorlatilag készen van, ahogy folyékony lesz, és már fogyasztható is finom, ropogós bageuette-el. Fantasztikus hozzá egy rosé fröccs is vagy más könnyű ital, akár a Metaxa is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások