Szépség

Wunderbaum és társai

2432

Nem újkeletű egyikünknek sem az, hogy az autókat wunderbaummal illatosítjuk, melyet a visszapillantó tükörre akasztunk. Mostanában valahogy a tisztaság illatának fogalma nem a tiszta ruha és tiszta otthon illatával párosul, hanem az ambipúrral és más, természetesnek legkevésbé sem nevezhető légfrissítőkével.

Wunderbaum, ambipur és társaik

A legbizarrabb és leginkább hányingerkeltő műfaj, ami a vaníliás illatú fenyőcskékkel kezdődött, ezt követte a tavaszi mező illatú, azaz örökzöld wunderbaum, de tegnap hallottuk a legnagyszerűbbet, a csillogó jégkristály illatvariációt - nem fenyőcskéből, hanem házi illatosítóból. Autóba mindenféle méretet és formát találunk, ezer fajta kisebb-nagyobb fityegő bűzölőt, sőt még NagyMagyarország alakút is, így mindenkinek bűzforrásától, vérmérsékletétől és ideológiájától függően illatosodhat autója.  Több egyed együttes alkalmazása elképesztő szagorgiát eredményezhet, s sokan még kis elektromos kütyüvel is megfejelik, tuti ami tuti.

Ennél sokkal rosszabb szerintünk, ha lakásunkba visszük ezeket a legkevésbé sem természetes szagokat és szereket. A házi illatpumpák eszméletlenül erősek, torokkapargatók, de hatásosak, nekem olykor még a fejem is megfájdul tőlük, annyira erősek. Tudjuk, van, ami meghatározott időközönként eregeti magából a szagbombákat, ezzel vegyileg kikevert lakásillatot árasztva. Furcsa ez, mert minden lakásnak egyedi illata van, és egy rendben tartott, rendszeresen takarított lak nem büdös, tehát nem is értjük ezt az egészet. Szót kell ejtenünk a Hütiről, ami ugyan nem illatosító, hanem csak elveszi a rossz szagokat a hűtőből, akár a romlott ételek szagát is, bár erre a kávézacc iskitűnően alkalmas. A kellemetlen szagok ellen a vécében szintén légfrissítőt használunk, mindezt kiegészítjük a vécécsészébe helyezhető illatos gélekkel, amiket szerencsére már nem kell utántölteni, mert az undorító, vehetünk újat, éljen, éljen. Minden helyiséget vadul illatosítunk. 

Tisztítószerek illata

A fertőtlenítő kultúra virágzását éljük, gyakran hypo szagú az egész fürdőszoba és konyha, a konyhai felületek súrolótól illatoznak, a bútorok pedig a mézes bútorápolótól. Ha ezek mellé épp teregetjük a ruháinkat, és még az öblítő illat is kering a levegőben, akkor nagyon ügyesek voltunk, takarítottunk és mostunk is. rengeteg vegyszert használunk fel, azok is mind egytől egyig illatosítottak, így az igazi otthon illatot ezek egyvelegével párosítjuk. Mivel nem takarítunk és mosunk minden nap, ezért más illatosítókhoz fordulunk, füstölőkkel, illóolajokkal, potpourrival és illatos mécsesekkel rakjuk teli a lakást.

Természetes úton

A vegyszeres illatosítók nem valószínű, hogy jók az egészségünkre, ezt sokszor érezzük is, mert kapar, büdös, sok, hányni kell tőle vagy épp a fejünk fájdul meg. A tisztítószerekben található káros szerek is ártóak, így érdemes apránként természetes eszközökhöz nyúlnunk. Lakásunkba vágott virágot is vehetünk, sőt illatos virágszirmokból és fűszerek keverékéből mi magunk is készíthetünk egy tálka illatosítót. Citromfű, bazsalikom, rozmaring, rózsagyökér és babér is alkalmas arra, hogy a vágott virágok szirmaival együtt természetesen illatosítson. A ruhákat maradék harisnyába tekert levendulával is illatosan tarthatjuk, ez a molyokat és egyéb rovarokat is távol tartja a gyapjútól.

Füstölő

Szerintünk a lehető legjobb választás, ha mindenképpen illatosítani kell, hiszen elnyomja a cigiszagot, meg mindenféle házi szagot, nem mesterséges, nem zavaró, nem fogyaszt elektromosságot, nem termel szemetet, szóval csak ajánlani tudjuk. Persze nem a cseresznye vagy vanília illatú modernkori darabokat, hanem a klasszikus tibeti vagy indiai füstölőket, már sok helyen beszerezheted ezeket. Egyik kedvencünk a Nag Champa indiából, és a kézzel készített, visszafogott, tibeti illatok.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások