Divat

Nagy legendák, új tervezők

2433

Tavaly ősszel jött a hír, hogy a világhírű Valentino márkanév mögött álló olasz tervező Valentino Garavani hetvenöt évesen visszavonul a pályáról. Történt már ilyen azelőtt is, hogy egy személy, egy tervező élete munkássága során felépít egy márkanevet, amely luxust és egy meghatározott stílust képvisel, aztán megöregszik, visszavonul, és egy fiatal tervezőnek adja át a helyét a cégnél. Egy-egy ilyen lépéshez iszonyatosan nagy bátorság kell, hiszen meg kell találni a legmegfelelőbb embert, akire nyugodt szívvel bízhatja rá az addig felépített márkát. A Valentino divatháznak nem sikerült elsőre megtalálni a feladatra legmegfelelőbb személyt, hiszen Alessandra Facchinetti mindössze tizenhárom hónapig állt a cég élén, őt a kiegészítő részleg korábbi vezetői Maria Grazia Chiuri és Pier Paolo Piccioli követték. Valentino úgy nyilatkozott az esetről, hogy bár Alessandra Facchinetti tehetséges és kreatív tervező, nekik olyan szakemeberek kellenek, akik tisztelik a divatház hagyományait.

Korábbi példák bizonyítják, hogy a világ változása ellenére, a megfelelő tervező a korhoz igazodva, de a hagyományokat megtartva tovább virágoztathatja az adott divatházat. 1957-ben Christian Dior halálakor hatalmas divatházat hagyott hátra, a tervezői széket olyan tervezők vették át, mint például a mára saját márkával rendelkező és azóta elhunyt Yves Saint Laurent vagy a divatház mostani feje John Galliano, aki a modern stílust kitűnően ötvözi a hagyományos New Look-kal kollekcióról kollekcióra.

Yves Saint Laurent idén bekövetkezett halála előtt, már 2002-ben visszavonult a tervezéstől, a kreatív tevékenységeket pedig Tom Ford vette át, aki 2004-ig látta el a divatház vezetésének feladatát, őt ekkor Stefano Pilati váltotta fel. Bár viszonylag sűrűn cserélgették egymást a tervezők a márka élén, az Yves Saint Laurent divatház azóta is virágzik.

A téma most azért is aktuális, mert a hetvennégy éves Giorgio Armani is fontolgatja visszavonulását, természetesen még időpont és utód nincs kitűzve, viszont Armani úgy gondolja, át kell adnia a helyét egy fiatal tehetségnek, aki méltón vezeti majd divatházát.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások