Közösség

Lomtalanítás - elvették a játékunkat!

2427

Évekkel ezelőtt fantasztikus élmény volt félrészeg állapotban a belvárosi utcákon hazafelé egy képkeretet vagy egy széket felkapni, és hazavinni. Sokan tettük ezt, sőt, volt olyan, hogy csapatostul szálltuk meg az utcákat, mert az albérleteinket fel kellett valamivel szerelnünk. Így lett szófa a lakásban, fotelek és székek, de találtunk már a hetvenes évekből pornómagazinokat, perverz fotókat, gyerekkorból maradt játékbabákat is. Ma már nem ez a helyzet, komoly szervezettség áll a lomok mögött, akikkel gyakran nem is érdemes szembeszállni.

Kié az utcára került lom?

Legutóbb, amikor tavasszal a csajokkal turkáló körútra mentünk, akkor végezetül a Prága kávézóban csengtünk le. Velünk szemben a bútor szakértők vigyáztak mindenre, értsd mindenre, ami az utcára került. A vigyázás enyhe szó, gyakorlatilag övéké minden, és ezt az erősebb kutya alapon éreztetik is. Ha el akarnánk vinni egy kosarat, ami koszos, mocskos, büdös, azt is foggal körömmel magukénak akarnák, sőt, pénzt kérnek érte. Pofátlanul belemondják a szemünkbe, viheted, ennyi meg ennyi. A legjobb szerencsére az, hogy nem becsülik az irodalmat, így a könyveket és az újságokat ingyen el lehet vinni. A jobb fejeknél persze.

Vicces sztorija mindenkinek van a lomtalanítókkal, az én kedvencem az, amikor a Hajtás pajtás bolt előtt lepakoltak a szomszédok egy kanapét. A fiúk úgy gondolták jó lesz az nekik pihenéskor, ezért be akarták vinni. A koma, aki a zsákmányt őrizte, nem egyezett ebbe bele, nem adta volna ingyen, majd szóváltás után hívta a társait. Ekkor az összes futár aki ott volt kivonult az utcára, és erősebb kutya alapon bevitték a cuccot. Csakhogy nincs ez mindig így, mert a szemetek sokszor már amikor segélyért mennek az önkormányzatokra, megjegyzik a lomtalanítások időpontját, és már két nappal az esemény előtt akár kocsiban alva is várnak a cuccokra.

Valójában az, hogy én lerakok szemétnek egy szekrényt, nem kellene, hogy érdekeljen, hova kerül. Ha az utcára kerül és napokig ott áll, az viszi el, aki akarja. A lomtalanítás célja talán ez is, hogy olyan helyre kerüljön, ahol még hasznát veszik. Ehhez képest egy társadalmi réteg úgy véli, mindez az övék, és jogukban áll kocsijaikra felrakni, és továbbadni jó pénzért. Talán jó példája ez a szarból várat csinálni mondásnak. 

Megoldás?!

A szervezettségük irigylésreméltó, pedig még csak törvény és szerződés sem védi őket az átvágásoktól.  A társadalomra nézve a megoldás az lehetne, ha nem gyűjtenénk össze egy év alatt annyi mindent, azaz nem éreznénk ingerét annak, hogy állandóan új kanapét, új foteleket, új székeket szerezzünk be. A másik megoldás az is lehetne, ha ezeket a lomokat cégek vinnék el, hiszen a most fennálló helyzetben a lomtalanítás szakértői nem bejelentett munkavállalók, de még csak nem is fizetnek személyi jövedelemadót. Persze, mondhatják, hogy a benzinpénz és a pakolás is munka, a lomok elszállítása pénzbe kerül, de ezt azért nem gondolhatják komolyan, hogy minden ami az utcára kerül, az az övéké.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások