Divat

A harisnyatartóról

2421

Azért hordunk harisnyát, mert fázunk, és a nadrág vagy szoknya alá tökéletes a hideg napokon. Nem volt ez mindig így, régen harisnyakötőt és combfixet húztak a nők szoknyáik alá. A combfix az, aminek ma már feladatát tekintve semmi értelme, hiszen ha szoknya vagy ruha alá vesszük, fázunk, hisz az altájakat nem fedi be egyáltalán, csak a lábakat. Funkciója elveszett, vagyis inkább átalakult, mert mára erotikus játékszerré változott. Konvencionális formában csak a menyasszonyokon láthatjuk, olyan lagzikon, ahol a férj a friss asszonyának harisnyatartóját dobja a nép közé, míg a menyasszony a csokorral teszi ugyanezt. Hagyományosan az a férfi, aki elkapta a harisnyakötőt és az a nő, akinél a csokor landolt, együtt kellett, hogy táncoljanak.

Shakespeare darabokban is viselték

A derékig érő harisnyáknak már számtalan verziója van anyagban és formában, ezzel szemben combfixet és harisnyatartót szinte alig kapni. A combfix és a harisnyatartó elválaszthatatlanok évszázadok óta. Az Erzsébet kortól maradtak fenn bizonyítékok arra, hogy harisnyát hordtunk de Shakespeare A két veronai nemes és az Ahogy tetszik darabjaiban is írt már a harisnyakötőről -akkoriban ez nem pusztán női fehérnemű volt, hiszen voltak olyan férfiak is, akik harisnyában jártak. A lovagok fegyverzetüket harisnyatartónak is használt szíjhoz kötötték. A huszadik században kényelmesebbé és egyszerűbbé tették a combfix viselését a harisnyakötő övvel, mely egészen a deréktől húzódott le a csípőn át. Ezt később a fűzővel variálták, ebből lett a míder. A negyvenes években jellemzően fűzővel viselték e fehérneműt, és később a hippi mozgalomban, különösen a tinédzserek és fiatal nők közt került önmagában használatra a harisnyakötő öv, mely a fűzőnél jóval kényelmesebb volt. Ezzel egy időben a harisnya uralma is útnak indult. Hogy e korszaknak tudható be, vagy valóban mindig is szexisen dekoratív darab volt a harisnyatartó, nem tudni, egy biztos, hogy már a legelső férfiaknak szóló magazinok címlapjain is harisnyatartóban és combfixben pózoltak a nők.

Harisnyatartó fétis

A női lábbal kapcsolatos fétisek sora végtelen, a legelfogadhatóbb, tulajdonképpen fétisnek nem igazán nevezhető az, amikor egy nőn harisnyakötő és combfix van. A fétis tárgya már az anyagtól függ, hiszen aki bőr, nylon vagy lakk fetisiszta, az egy lakk harisnyakötővel ami lakk bugyival társul, élete legnagyobb izgalmait élheti át. Gyakran kis láncok, fűző-szerű kötések is díszítik a harisnyatartót, és ha arra gondolunk, hogy ennek látványa pusztán a férfiakat tüzeli fel, akkor tévedtünk. A nők, akik selyem vagy szatén kesztyűt és pusztán harisnyatartót viselnek combfixszel, ugyanúgy élvezik e ruhaneműk viselését, mint azok, akik ezt csak nézni szeretik. Akadnak olyan férfiak, akik szívesen bújnak női ruhákba, gyakran akár harisnyatartóba és combfixbe is, náluk nem feltétlenül ezek anyaga okozza az izgalmat, hanem a tudat, hogy női fehérneműt viselnek. 

A divatban

A fehérneműk két legnagyobb divatguruja, az Agent Provocateur és a Victoria's Secret is minden kollekciójában felvonultatja a harisnyatartót és combfixeket, olykor fűzőkkel párosítva. Akad hímzett, csipkével vert, és kifejezetten esküvői kollekció is készül évről évre, mindenféle színben. Szűk vagy kicsit lazább verzió is ismert, áruk pedig a csillagos ég, sajnos. A szaténból, selyemből, spandexből, és lycrából is készülő fehérnemű semmiben nem különbözik a száz évvel ezelőtt viselt daraboktól, s ma is ugyanolyan csábító mint egykor, sőt, talán még inkább, hisz sokkal ritkábban nyúlunk hozzájuk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
okt
21
titokka írta:
Nyáron azért akiknek muszáj harisnyát hordani vagy olyan helyen él ahol mindig meleg van és kell bizonyos alkalmakkor harisnya-mert van még ilyen munkakör-nagyon jó szolgálatot tesz.
Tehát lehet,hogy átalakult a funkciója egyeseknél,de van aki még muszájból hordja nap mint nap.Én is,igen gyakran.Harisnyanadrágban nem birnám ki, combfixben sokkal kellemesebb de a legjobb a sima harisnya harisnyakötővel. Főleg,mivel a combfixes suilikonos változat ha sok órán keresztül viseli az ember nagyon tapad és idegesitő.A szilikon nélküli sima harisnya harisnyakötővel nem tapad és nem is melegit.Meleg helyen vagy Európában nyáron ez a legjobb,ha már muszáj.
12:52
2
okt
21
Tunci írta:
Huh, de aktuális ez most! :)
A napokban szereztem be egy szép combfixet harisnyatartóval, hogy meglepjem A férfit. :) Már egy ideje mondogatja, h milyen szép is lehet egy ilyen rajtam, és mennyire izgatja a fantáziáját, remélem, a hétvégén is így látja majd! :P
13:04
3
okt
21
palaty írta:
Nekem még sosem volt combfixem... Milyen érzés? Harisnyától agyfaszt kapok, tapad, lecsúszik, mire hazaérek az ülepe a térdemnél van, már minden méretet színt, anyagot kipróbáltam.. :-( Lehet, hogy most jött el az ideje egy jó kis harisnyatartónak?!!???
Csak én nem vagyok olyan nagyon nőcis ez meg valamiért úgy maradt meg bennem, hogy vmi extrém nőcis cucc... húúú.
15:45
4
okt
21
donci írta:
nekem sem a kedvenceim közé tartozik... de azért van, egy idöben (25 éves kor körül)hordtam is.
manapsàg megvagyok nélküle is.esetleg spec.alkalmakkor ok.
16:59
5
okt
21
Adriana írta:
A combfix nagyon frankó cucc! A harisnyatartó+combfix egyszerűen annyira szexi darab, hogy amikor az van rajtam, jobb nőnek érzem magam. Szerintem legalább néha minden csajnak jót tesz, ha felpróbálja.
17:28
6
okt
21
sally19 írta:
Az első combfixemet a Szerelmemtől kaptam:) sajnos harisnyatartóm nem volt hozzá,így amikor éppen hozzá igyekeztem és mindig lecsúszott ,nagyon gáz volt,de kárpótolt az az arckifejezés amikor meglátott benne :)és igen.én is sokkal jobb nőnek éreztem magam benne.
18:52
7
okt
21
darksecret írta:
Huuuu
Nekem nagyon tetszenek. Combfixem teljesen véletlen lett, mikor a klasszikus harisnya helyett véletlen elnéztem :$
De a múltkor azt vettem fel színházba, mert oda azért mégis illik harisnyát venni, és azóta fel sem tudok venni lecsúszós gusztustalan harisnyát. Eddig is utáltam, de most meg, hogy tudom, van választásom :D
Mondjuk be kéne belőle többet is szerezni, meg ugye kéne harisnyatartó is, de hát pénz is :(
Ja és emellett én is szexinek találom. Nem tudom a párom mit szólna hozzá?! De igazán vehetne egyet nekem :P
19:52
8
okt
21
Adriana válaszadarksecret írására:
Mutasd meg neki... :-))))
20:10
9
okt
21
pipitanc írta:
ez a kép SZAR!

és most elolvasom a cikketXD
20:50
10
okt
21
pipitanc írta:
a cikk azért nem volt rossz.

combfixet eddig csak szexuális gerjedelem keltés szándékával vettem fel. az utcára valahogy nem merek. de szerintem előbb utóbb megjön a bátorságom:)
21:00
11
okt
21
wanda07 írta:
Imádom....tényleg nagyon sexy és nelkülözhetetlen egy női ruhatárból....
21:38
12
okt
21
wanda07 írta:
főleg a harisnyakötős változat...
21:39
13
okt
21
wanda07 írta:
Agent Provocateur rullz...csak iszonyú drága sajnos...
21:40
14
okt
21
Neela írta:
Istenem imádlak titeket! :) Épp most kutattam harisnyatartós cikk után, erre tessék! :)
Valaki tud tanácsot adni, hol lehet sima egyszerű harisnyatartót+combfixet kapni elfogdható áron? Nekem nem ágyba kell, hanem sima használatra, mert egyszerűen a térdemig még csak-csak, de a combomon nem tudom elviselni a harisnyanadrágot és a harisnyatartó az utolsó reményem. :S Előre is köszönöm! ^^
21:52
15
okt
21
whitetulip írta:
szeretem a harisnyát, de a harisnyatartó kényelmetlen a ruha alatt, viszont ha más nincs rajtam, akkor minden oké..:)
22:24
16
okt
22
CsimbiCat írta:
alap ruhadarab, meg a míder is... én szeretem őket... :)
09:00
17
okt
22
gcsfan válaszaNeela írására:
Itt:
http://www.harisnyadiszkont.hu/
12:23
18
okt
28
cropp válaszaNeela írására:
Pont mostanában kerestem én is harisnyatartót, ugyanazon okokból (harisnyanadrág lecsúszik, idegesít ha 6 réteg van a csípőmön, mert ami csípőharisnyának van mondva az is feljön a derekamig, szilikonos combfix elszakításra drága és izzadás után nem marad fönt, sima meg lecsúszik), mint ti, és az intimissimi-etam szcénából (6-7ezer ft-ok) eljutottam a Konkurencia fehérneműig, ahol egészen egyszerű van 2600ért (konkurencia.hu a boltok miatt).
01:10
19
nov
10
Neela írta:
Köszönöm a tippeket, végül találtam is tegnap etamban :) Gyönyörű, fekete csipke, kényelmes, imádomm!! ^^ És nem is volt vészes, 4 rugó volt, h&mben is láttam, ott mondjuk csak 3, de az nem néz ki olyan jól.
17:09
Felhasználónév:
Jelszó: