Közösség

Szervezzünk bulit otthon?

2413

A szó szoros értelmében vett házibulik ma már variálódtak, sokszor elég, ha közösen összeülünk és együtt kajálunk, nevetgélünk anélkül, hogy a szomszédokat kikészítve a hangos zeneszó alatt sugárban hánynánk a falakra. A barátokkal vagy családtagokkal való lazulás sokféle lehet, de az általánosan jellemző, hogy aki magához hívja a többieket, nemigen érzi jól magát, és folyamatosan azon izgul, minden rendben lesz-e. Közben pedig lehet úgy is otthon bulizni, hogy a házigazda is élvezi: ha jól beosztjuk az időnket, ha nem aznap takarítunk, amikor a vendégek jönnek, és ha nem akkor vásárolunk be.

Fontos költségvetést készíteni, még ha hülyén is hangzik, mert látni kell pontosan, miből gazdálkodhatunk. Nem mindegy, kik jönnek és hányan, és az alkalomtól is függ a kiadás mennyisége. Bármilyen bulit szervezünk, alap, hogy legyen mentes meg szénsavas víz, valamilyen üdítő ital és pár palack bor. A társaságtól is kérhetünk pálinkát vagy rágcsának valót szégyenérzet nélkül.

Csak úgy összejövünk

Van úgy, hogy semmi különösebb alkalom nincs, csak úgy döntünk barátainkkal, hogy felmegyünk valakihez, együtt borozgatunk, kártyázgatunk, filmet nézünk, csacsogunk. Ehhez különösebb költségvetés nem kell, elég ha hazafelé közösen beugrunk a boltba, és veszünk három üveg bort, egy üveg szénsavas vizet és ropit. Ha megéheznénk, akkor pizzát bármikor tudunk rendelni, sőt a sushi is jó választás lehet. Ez a legköltségkímélőbb megoldás, mert mindenki egyformán beszáll a költekezésbe.

Ha előre megbeszéltük

Ha előre lebeszélt időpontban érkeznek hozzánk a vendégek, ahhoz illik valami házi finomságot készíteni, és finom italokkal várni őket. Jó, ha előre bevásárolunk, és nem az utolsó pillanatra hagyjuk, ez minden otthoni buli szervezésében fontos. A saláta és pirítósok vagy tésztafélék tökéletesek lehetnek, senki nem várja el tőlünk, hogy marhapörkölttel és húslevessel álljunk a küszöbön. A rágcsákat nézve jó lenne, ha inkább egészségeseket választanánk, például pisztáciát vagy kesudiót, és melléjük idény gyümölcsöket tálalnánk. Garantáltan elég lesz mindenkinek a kaja megfelelő mennyiségű előétel és rágcsa mellett, és különben sem az a cél, hogy felállni ne bírjunk, annyit zabáljunk. Desszertnek egy könnyű finomság vagy fagyi is megteszi.

Én szeretek baconbe tekert aszalt szilvát kisütni, mert laktat annyira, hogy utána egy tányér tésztaféle vagy könnyű saláta hússal elég legyen mindenkinek. Jó tipp még előételnek az ízletes sonka és sárgadinnye fogpiszkálóra szúrva. Kalkuláljuk bele, ha valaki vegetáriánus vagy nem iszik alkoholt a társaságban, hiszen a figyelmesség nagy erény. Egy ilyen megbeszélt alkalomhoz már bevásárlólistára van szükség, ami attól is függ persze, hányan jönnek hozzánk. Ehhez az estéhez négy főt várva elég három üveg bor, egy üveg pálinka, három üveg szénsavas és szénsavmentes víz, négy csomag apró harapnivaló és a kajához szükséges alapanyagok. Ha ügyesek vagyunk, akkor mindez maximum 15 000 Ft-ból kijön. 

Ünnepi alkalom

Ha ünnepet tartunk valakinek, legyen az a szülők házassági évfordulója vagy párunk születésnapja, akkor bizony a kiadások összege magasba rúghat. Persze mindez attól is függ, hogy kiket hívunk vendégségbe, de ha már a korosztály vegyes, akkor jó, ha meghúzzuk valahol a költségek határát. Amikor ünneplünk, hajlamosak vagyunk a legjobbat, legtöbbet megadni a másiknak saját kereteinken belül. Figyelnünk kell az idősek igényeire és a gyerekekére egyaránt, tehát az üdítőket és vizeket jó, ha duplán számoljuk, mint ahogy eleinte akarnánk. A kaja lényege a tortára és más desszertekre koncentrálódik, és a kiadást sajnos nagyon megdobhatja egy drága darab. Az is jó megoldás, ha magunk sütjük meg, de akkor abban nagyon biztosnak kell lennünk, nehogy kapkodva rohanjunk végül az utolsó oroszkrémért a sarki cukiba. Ez az a buli az, amin szénné izgulhatjuk magunkat, egyrészt azon, hogy mindenki jól érezze magát, másrészt azon, hogy az ünnepelt örüljön a meglepetéseknek. Ez akár ötvenezer forintba is kerülhet, de mindenkinek a pénztárcáján múlik, meddig megy el, valaki akár koktélost is hív egy ilyen alkalomra, igen, hallottunk már ilyet.

Házibuli

Életemben eddig egy olyan házibuliban voltam, ahol bármit lehetett, nem volt belőle baj. Olyan házban tartották, aminek a nappalijában billiárd asztal állt, az alsó szint pedig igazából sztriptíz bárként üzemelt. A billiárd asztalon szinte csak piák voltak, no meg pár lány, akik már ittasan ott tánciztak, ők a baráti társaságból keveredtek ki. Kaja nem volt, csak pia, és szinte mindenki ott volt. A zene egyszerűen csak hangfalakról szólt, amelyek buta, régi zenék voltak, de nagyon élvezhetőek, mint például Szikora Robi és társai. Ennek közel tíz éve, és bár az ízlésünk megváltozott minden téren, azóta sem voltam ahhoz mérhető házibuliban. Én óva intenék mindenkit attól, hogy házibulit tartson, mert annál stresszesebbet el sem tudok képzelni, mint azt koordinálni. Ennek végösszege a csillagos égben lehet, saját DJ-t és VJ-t is hívhatnuk, bérelhetünk diszkógömböt, fizethetünk pincéreket, kialakíthatunk a lakáson belül koktélbárt, és külön takarítószemélyzetet is beszerezhetünk másnapra. Minden bizonnyal a takarítás a legrosszabb a házibuliban, tehát ha valaha ilyesmit tartanék, tutira embert hívnék erre a feladatra és elmennék addig kávézni. A kaja  másodlagos, elvégre mindenki rázni és inni jött, esetleg valami futó románc miatt. 

Otthon bulizni jó, mindegy, hogy csak a Megasztárt jöttek át nézni a haverok, vagy épp ordenáré szülinapi házibulit tartunk a barátokkal és azok barátaival és azok barátaival, satöbbi. A lényeg, hogy jó szervezéssel, és előre átgondolt költségvetéssel nem fogunk agyvérzést kapni, és minden a lehető legnagyobb rendben lesz. Amíg meg nem érkeznek az ismeretlen emberek tömegei...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások